Ако сте подложени на химиотерапия и искате да се чувствате,

...
Ако сте подложени на химиотерапия и искате да се чувствате,
Коментари Харесай

Хранене при химиотерапия

Ако сте подложени на химиотерапия и желаете да се чувствате, колкото се може по-добре през това време, то това с което се храните може да облекчи значително положението ви. Лъчетерапията и химиотерапията оказват въздействие освен на карцинома, а и на храносмилателната ви система.

Макар че при всеки човек е друго, то няма неприятно да се запознаете с някои препоръки за храненето, които могат да ви оказват помощ да се справите с неприятните странични резултати.

Химиотерапията може да промени чувството ви към дадени храни, като им придаде железен усет или ги направи непоносими за вас.

Най-често това се следи при месото и водата. Ако не можете да пиете натурална вода, то си купете ароматизирана минерална или поставете резeн лимон към чешмяната. С месото можете да извършите следното, пробвайте да го промените с други източници на протеини като яйца, нискомаслени млечни артикули, фасул и риба.

Много от хората на химиотерапия получават запек. За това се постарайте да поддържате организма си хидратиран, като поемате задоволително течности и увеличите приема на фибри. Чрез изпражненията човек изхвърля от тялото си всичко, което не му е нужно и за това е доста значимо да се справите със запека.

Внимавайте с наддаването на килограми. Много хора по време на лекуването натрупат непотребни килограми, които им вредят по доста аргументи. За това подбирайте храна с ниско наличие на мазнини, а за сметка на нея увеличете зеленчуците.

Ако пък сте от тези със непряк резултат диария, то избягвайте мазните и пържените храни, кофеина, подсладените питиета и плодовите сокове, суровите зеленчуци и сладките алкохоли. Храните, които нормално се понасят добре, включват овесена каша, множеството плодове без кожа, сладки картофи и ориз.

Внимателно следете с какво се храните, като водите дневник на храните, които ви предизвикват запек, диария и гадене. Това би помогнало много на експертите, с цел да могат оптимално да ви бъдат потребни.

 Хранене при химиотерапия

Някои типове химиотерапия провокират рани в устата. В подобен случай избягвайте пикантните и горещите храни, алкохола и пийте повече течности с цел да поддържате устата си влажна. След хранене изплаквайте със солена вода, това може доста да облекчи признаците.

Пийте доста течности. Повръщането и диарията, съчетани с непълен банкет на течности може да докара до дехидратация. Признаци за това са суха и лепкава уста, хлътнали очи, обособяване на малко урина, некадърност за обособяване на сълзи. Пиенето на течности може да ви избави от обезводняване.

Овладейте гаденето. Избягвайте доста горещите храни, храните със мощен мирис и пикантните храни. За да намалите гаденето пийте чай от джинджифил или мащерка.

Избягвайте алкохола. По време на химиотерапия би трябвало да се щади черния дроб, тъй като той оказва помощ на организма да се оправи с токсините. Алкохолът може да усили стомашно-чревнoто неразположение и да си взаимодейства с съпътстващите химиотерапията медикаменти.

Не приемайте хранителни добавки и ограничете приема на зелен чай. Те съдържат доста витамини, минерали, билки и растителни артикули, които в съчетанието с някои съставки на медикаментите могат да подействат като наркотично вещество.

Зеления чай пък съдържа фитохимикали и антиоксиданти, който могат да иман отрицателен резултат върху химиотерапията.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР