Ако сте опитвали домашно приготвен козунак, сигурно никога няма да

...
Ако сте опитвали домашно приготвен козунак, сигурно никога няма да
Коментари Харесай

Козунак на конци в пералнята

Ако сте опитвали домашно подготвен козунак, несъмнено в никакъв случай няма да забравите вълшебния му усет. Но в забързаното всекидневие времето в никакъв случай не стига, а пък и това не е лека работа изключително в случай че се съблюдава правилото, че тестото би трябвало да се удари 100 пъти при омесването му.

Е, традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако желаете да си омесите елементарен козунак, на конци, към този момент няма потребност да запретвате ръкави от ранни зори.

На помощ идва пералнята.

За същинския козунак са нужни качествени артикули и доста, но в действителност доста обич. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака.

За тестото се доверете на рецептата на вашата баба, в случай че пък не можете да я откриете, ние ви предлагаме такава за апетитен обичаен козунак.

За тестото ви е нужно:

1 кг бяла брашно;
6 яйца,
250 гр. свинска мас;
250 гр. олио;

наложително се поставя и есенция или лимонова кора.

И тук идва ред на пералнята. Приготвеното тесто сложете в елементарна найлонова торбичка и я завържете доста добре. След това поставете тестото в още една торбичка, може и в третата, и в четвърта, пета – за по-голяма сигурност, че да не ви излязат доста скъпи козунаците, в случай че тестото се разпилее в пералнята.

След това " опакованото " тесто сложете в пералнята. Включете на центрофуга на най-ниските обороти, като последователно ги увеличавате - може да стигнете до 1000 оборота. След това още веднъж оборотите се понижават. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово.

За да бухне добре козунакът и да бъде бухнал, се поставя в добре загрята фурна на 220° С за 10 минути и по-късно температурата се понижава до 180 - 190°С. Не се отваря, само че се следи от самото начало. Ако доста бързо се зачерви от горната страна, се покрива с алуминиево фолио.

Да ви е сладко!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР