Ако сте община и се готвите да ремонтирате улици, вероятно

...
Ако сте община и се готвите да ремонтирате улици, вероятно
Коментари Харесай

Без конкурс: как общините избират фирми за пътните ремонти напоследък

Ако сте община и се готвите да ремонтирате улици, евентуално бихте желали допустимо най-вече компании да подадат предложения, с цел да изберете след това най-хубавата за града, съгласно опциите с които разполагате. Това, несъмнено, важи в случай че сте община отвън България, тъй като това надалеч не е метода, по който локалната власт тук - множеството надпревари са с един участник.Но някои общини са прибегнали до още по-директно възлагане през летните месеци. Ето няколко образеца за поръчки от вида " договаряне без авансово съобщение " на обща стойност 40 млн.лв., с предложения единствено до определени компании. Това не е нелегално - Законът за публичните поръчки (ЗОП) разрешава практиката в избрани обстановки и това е обяснението на общините. От друга страна, обществена загадка е, че те пристъпват към този остарял " трик ", когато желаят да връчат непосредствено нещо на някого.

Ако сте община и се готвите да ремонтирате улици, евентуално бихте желали допустимо най-вече компании да подадат предложения, с цел да изберете след това най-хубавата за града, съгласно опциите с които разполагате. Това, несъмнено, важи в случай че сте община отвън България, тъй като това надалеч не е метода, по който локалната власт тук - множеството надпревари са с един участник.

Но някои общини са прибегнали до още по-директно възлагане през летните месеци. Ето няколко образеца за поръчки от вида " договаряне без авансово съобщение " на обща стойност 40 млн.лв., с предложения единствено до определени компании. Това не е нелегално - Законът за публичните поръчки (ЗОП) разрешава практиката в избрани обстановки и това е обяснението на общините. От друга страна, обществена загадка е, че те пристъпват към този остарял " трик ", когато желаят да връчат непосредствено нещо на някого.

Концентрацията на този тип процедури, след несполучливи " открити " такива, е любопитна и провокира въпроси, още повече с оглед приближаващите избори. Тя се случва най-много в обичания бранш на пътните поръчки - за ремонт на тротоари в София, поддръжка на пътната мрежа, рехабилитация и реорганизация на уличната във Велико Търново.

Ето и четири образеца единствено от юли до момента: 1. Пътна поддръжка в регион " Оборище ": 3 млн. лева На 6 юли регион " Оборище " към Столична община афишира. Сумата възлиза на прогнозните 3 млн. лева без Данък добавена стойност и са поканени следните компании: видинската " Перфетострой " (на Веселин Генов), записаната в Гоце Делчев " Екодин " (на Костадин Чакалов), както и шуменската " Ди ай ди билдинг " (на Дучко Дучев). Срокът за подаване на предложения е 17 юли, а на 20-ти е определен реализатор - " Перфетострой ".
Реклама
Когато вършат подобен вид процедури с непосредствено възлагане, възложителите са длъжни да дадат законово съображение за какво се постанова това. В случая повода, дадена от регион " Оборище ", е, че при предишния търг, който е бил под формата на обществено съревнование, са подадени несъответствуващи предложения (чл. 189, т.2 от ЗОП).

Кандидатите във от януари пък са напълно разнообразни от поканените след това. Тогава са се явили " Автомагистрали ", обединяване " Оборище " отпред с " Атиум ", " Сетатех " и " НСК София ", като единствено последните две са подали ценови предложения (и двете на стойност, равна на прогнозната от 3 млн.лв.). Имало е и формирано произвеждане в Комисията за защита на конкуренцията. Общината е прекратила търга и по-късно е изпратила предложения до трите нови компании за непосредствено договаряне - извънредно странна процедура. 2. Реконструкция на улици във Велико Търново: 7.8 млн. лева Отново при започване на юли община Велико Търново афишира търг за " рехабилитация и реорганизация на уличната мрежа " с две обособени позиции. Прогнозната стойност е 7.8 млн. лева без Данък добавена стойност. Срокът за подаване на предложения е до 17 юни, като са поканени общо трима претенденти, идентични за двете позиции. Това са " Пътстрой-Габрово " (с действителни притежатели Денка Стоева и Илиян Димитров), " Пътни строежи-Велико Търново ", в която (а в този момент е към занимаващата се с пътно строителство " Пътинженерингстрой-Т " ) и " Инфрастроежи " на Ивелина Момчилова и Стефан Стефанов.

И тук общината към този момент е провела обществен търг със същия предмет преди месеци, само че след това го е прекратила. На него също са се явили разнообразни претенденти от тези, до които е изпратена поканата при договарянето. Изключение прави единствено " Пътни градежи - Велико Търново ", която е наддавала и тогава и която се оказва победител.

Като съображение за новата процедура от вида договаряне е посочен член 79, т.2., който още веднъж споделя, че при откритата процедура подадените предложения са несъответствуващи. За реализатор на първата обособена позиция е определена " Пътни строежи-Велико Търново ", взела участие и в предишния търг. Сега обаче е предложила малко по-висока цена, с която печели - 5.47 млн. лева при 5.33 млн. лева два месеца по-рано. Нейната цена обаче е по-ниска от тази, дадена от останалите двама претенденти. Същото не важи при първия (прекратен) търг, когато компанията е дала най-висока цена. Тогава " Надежда Ви строй " е предложила 4.74 млн. лева, а " Парсек груп " - 5.13 млн. лева При втората позиция обстановката е идентична.
Реклама
От община Велико Търново обясниха официално в отговори за " Капитал ", че " в откритата процедура са подадени по три броя предложения и по двете обособени позиции. В хода на своята работа комисията - спомагателен орган на възложителя, е установила, че всички подадени предложения са несъответствуващи, защото не дават отговор на авансово оповестените условия на поръчката, като е изложила подробни претекстове за това ". 3. Тротоарите на София в " Младост " и " Панчарево ": 29 млн. лева Друг неотдавнашен образец е. Общината съумя да избере реализатори за множеството позиции (по райони) в., само че не класира такива за позицията за тротоарите в " Младост ", " Студентски " и " Панчарево " и тази за " Лозенец " и " Триадица ". Впоследствие разгласи обособен с " договаряне без авансово съобщение " за " Младост ", " Студентски " и " Панчарево " против сумата от 29 млн. лева

Там общината предложения две компании . Това са " Мегаинвест холд " и " ГБС - Инфраструктурно строителство ", които действително бяха отстранени след присъединяване за същата позиция в огромния търг. Предстои да бъдат отворени техните ценови оферти. Като причина за оповестяването на процедурата от вида " договаряне " още веднъж е даден аргументът с несъответствуващите предложения (чл. 79, т.1).

От Столична община също обясниха, че преди този момент е имало открита процедура, само че при нея не е класиран реализатор за тази зона, защото участниците не са отговаряли на оповестените условия. 4. Междублоково пространство в регион " Илинден " Има и по-локални образци. На 9-ти август регион " Илинден ". Поканена е компанията " Маркал Груп ", а сумата е малко над 100 хиляди лева

Позицията за блок 31 и 32 в действителност е част от по-голяма социална поръчка (открита) на стойност 1.6 млн. лева, обхващаща разнообразни междублокови пространства в общо осем позиции. За четири от тях има подписани контракти, като единият, за блокове 1, 2, 3 и 4, е с " Маркал ". За позицията пред 31 и 32 блок в огромния търг обаче се е явила друга компания - " ЕР Билдинг Груп ", а " Маркал " не е наддавала. Сега обаче точно тя е поканена в новата, обособена процедура. Крайният период за подаване на офертата е 21 август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР