Ако смятате, че всички кандидати за евродепутати са маскари, но

...
Ако смятате, че всички кандидати за евродепутати са маскари, но
Коментари Харесай

Гласуването против всички не влияе на изборните резултати

Ако смятате, че всички претенденти за евродепутати са маскари, само че въпреки всичко отидете до изборната секция и изберете квадратчето " не поддържам никого ", ще изразите позицията си, само че няма да повлияете върху резултатите. Същото е, в случай че изпишете мнението си с трибуквена или по-дълга дума или пък с неприлична рисунка върху бюлетината. Бюлетината ви ще бъде оповестена за недействителна. Но пък ще повишите изборната интензивност.

Какво става с тези гласове?

Недействителните бюлетини се вписват в протокола на секционните изборни комисии в рубрика " недействителни ". Това няма по какъв начин да повлияе на изборните резултати, сподели представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Той добави, че тези гласове имат значение единствено при установяване на изборната интензивност.

" Не поддържам никого " не взе участие в разпределянето на гласовете

Гласовете с избор " не поддържам никого " са действителни гласове и се записват в съответната рубрика на изборните бумаги. Андреев изясни, че те обаче не се разпределят при образуването на изборната квота. Избирателната квота се получава откакто всички действителни гласове (без " не поддържам никого " ) се разделят на 17, какъв брой е броят на българските евродепутати. Това е и бариерата от 5,88% за избиране на един евродепутат от България. Така, че в последна сметка " не поддържам никого ", в действителност не поддържа никого, индиректно или директно.

Важна ли е интензивността

Струва ли си да се пуска бюлетина против всички или недействителна, щом единствено покачва изборната интензивност? Отговорът на специалистите е - колкото по-малко са гласоподавателите, толкоз повече ще тежи гласът на твърдите партийни електорати, на купените гласове и на зависещите от централната или локалната власт.

За европейските избори на 26 май социолозите плануват относително ниска интензивност - сред 30 - 35 на 100 от гласоподавателите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (423)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР