Ако смятате, че сте достигнали състоянието вече нямам сили за

...
Ако смятате, че сте достигнали състоянието вече нямам сили за
Коментари Харесай

Нямате сили за нищо? Какво е ментално изтощение и как да се справим с него

 Ако смятате, че сте достигнали положението „ към този момент нямам сили за нищо ”, няколко елементарни съвета ще ви оказват помощ да се ободрите и да се заредите с сила

В главата ви не се появяват нови хрумвания. Всяка работна задача лишава извънредно доста време и старания. Дори дребните решения са сложни. Най-малката тягост ви вади от равновесие.

Ако сте осведомени с тези обстановки, може би изпитвате ментално безсилие. Ще ви кажем по какъв начин да го разпознаете и какво да извършите, с цел да се справите с него.

Какво е ментално безсилие и за какво се появява?

Това е тежка прочувствена и интелектуална, заради която човек не може да действа обикновено и се усеща слаб и депресиран. Той има физическа мощ да работи, да отделя време на фамилията и заниманията си, само че му липсват възторг и увереност. Менталното безсилие може да е един от признаците на прегаряне.

Появява се заради огромно натоварване, стрес, проблеми в работата и в персоналния живот. Често менталното безсилие може да бъде резултат от меланхолия, хронични болести и бодърствуване.

Понякога такова положение поражда, когато всичко в живота на индивида по принцип е добре, само че просто има доста задания, които изискват вниманието и напъните му и няма време за отмора и възобновяване.

И тогава индивидът попада в обаян кръг: той няма задоволително сили да се оправи с нещата, те се натрупват, притискат го, той се пробва да се измъкне от тази лавина от задания и се изтощава още повече.

Как да разберете дали сте ментално изтощени?

Има няколко признака:

Бързо се уморявате.
Лесно се дразните.
Всяка дреболия може да ви разстрои.
Често закъснявате и нямате време за нищо.
Не можете дълго време да се заемете със идната задача, все отлагате.
Постоянно се чувствате потиснати.
Дори простите каузи са сложни, провокират боязън и суматоха.
Страдате от бодърствуване или, в противен случай, спите доста.
Песимист сте във връзка с бъдещето.
Избягвате отговорност, мъчно ви е да взимате решения.
Трудно ви е да се концентрирате.

Как да преодолеем менталното безсилие?

Най-очевидното и в това време най-трудното решение е да си вземете отмора и да си починете. Отложете някои от делата, а останалите делегирайте на някой различен, напишете заявление за отпуск, наспете се добре, променете обстановката най-малко за няколко дни. Но това не постоянно е допустимо. Затова психолозите предлагат още няколко дейности, които могат да облекчат малко положението ви.

1. „ Изключете “ част от сетивата

Високото сетивно натоварване: светлина, тон, диалект, тактилни чувства – могат да бъдат доста изтощителни. Опитайте се да премахнете някои от дразнителите и прекарвайте най-малко няколко минути дневно в тишина и мрак.
Купете затъмняващи пердета за стаята, изключете тв приемника, в случай че не го гледате, не оставяйте музика или радио да звучат във фонов режим, носете слушалки, когато пътувате в метрото.

Това не е коренно решение на казуса, само че този метод може най-малко леко да понижи общата отмалялост и нервност.

2. Вземайте по-малко решения

Отложете съдбоносните решения най-малко за няколко седмици, пробвайте се да съкратите по-малките: яжте едно и също ядене за обяд всеки ден, поръчвайте един и същи тип кафе, пристъпвайте към работа по същия метод, подгответе няколко комплекта облекла авансово, тъй че сутринта да не би трябвало да избирате какво да облечете.

3. Съзерцавайте растения

Изследователи от университета в Мелбърн провели дребен опит. Участниците били помолени да гледат през прозореца прилежащия покрив, на който имало дребна градина. Тестовете посочили, че даже след 40 секунди наблюдаване, участниците станали по-фокусирани и правили по-малко неточности в образованието си денем.

Кийт Лий, създателят на опита, има вяра, че съзерцанието на природата ни оказва помощ да се съсредоточим и да поддържаме положително въодушевление.

Поглеждайте понякога през прозореца, изключително в случай че оттова се открива живописна панорама, излезте на разходка в двора или на прилежащия площад.

econet


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР