Ако сме държали пари в банка през последната година, те

...
Ако сме държали пари в банка през последната година, те
Коментари Харесай

Финансов експерт: Банковите депозити са най-сигурните инвестиции, но носят нулева доходност

Ако сме държали пари в банка през последната година, те са се обезценили с близо 17%, съгласно данните за формалната статистика на Национален статистически институт.

 

В реалност ние сме обеднели с сред 25% и 30% според от структурата на нашите разноски.

Банковите депозити са най-сигурните вложения, само че те носят нулева рентабилност на своите притежатели, а инфлацията и увеличаващите се банкови такси и комисионни ги топят доста бързо.

Ако въпреки всичко би трябвало да посоча по-сигурна инвестиция, с изключение на депозитите, бих споделил капиталово злато във тип на ликвидни кюлчета на известна международна рафинерия. На последващо място са парцелите и земеделската земя и по-късно са активи като взаимни фондове, акции и други, които са свързани с по-висок риск и по-голяма рентабилност.

Това съобщи в изявление пред БГНЕС Стойне Василев, Председател на УС на Българска асоциация на персоналните финансови консултанти (БАЛФК).

През 2023 година се чака повишаването на стоките и услугите да се забави, само че упованията са инфлацията да се завърне към нормалните си равнища от 3%-4% годишно след най-малко 2-3 години, уточни Василев. За да предпазим спестяванията си от в допълнение обезценяване, е добре да помислим за вложение на свободните средства.

" Като най-познати активи в България, които са подобаващи за отбрана от по-висока инфлация, са физическото капиталово злато и парцелите. Вече има относително добре развъртян пазар на кюлчета и монети от жълтия метал “, означи той.

Най-предпочитани са дребните кюлчета от 1 грам (цена към 130 лева) до 10 грама (цена към 1 200 лева), както и монети като Кленов лист и Австралийско кенгуру. " Хоризонтът на държане на капиталовото злато би трябвало да е най-малко 5 години, с цел да резервира то цената на вложените в него средства ", посъветва Василев.

Финансовият съветник означи, че другият известен актив са недвижимите парцели. Той обаче предизвести, че те изискват много по-големи вложения и прочут опит и познания при покупката и отдаването им чартърен. Освен жилищните парцели, у нас са доста известни за вложение и гаражите, които са с много по-ниски цени и имат лесна и евтина поддръжка.

Василев изясни, че с изключение на златото и парцелите, има и доста други вложения, в които може да вложим спестяванията ни и да получим по-висока рентабилност при сдържан риск. " На първо място това са взаимните фондове, които се оферират от съвсем всяка банка у нас. Те влагат в разнообразни активи – акции, облигации, нефт, парцели и доста други. Те са едни от най-достъпните вложения и против 50-100 лв. на месец може да влагаме в огромни международни компании ", посочи той.

Василев разяснява и в какво е най-сигурно да се влага сега. Колкото по-сигурна е една инвестиция, толкоз и доходността от нея е по-ниска. " Банковите депозити са предпазени от банките и са обезпечени от страната и по тази причина те ни носят съвсем нулеви лихви. Ако желаеме да спасим спестяванията си от по-високата инфлация, ще би трябвало да поемем малко по-висок риск.

Това не значи, че останалите вложения са тип хазарт и единствено от шанса ни зависи дали ще сме на облага или не. Ако изберем качествени активи и сме осведомени с това по какъв начин действат те, какви плюсове и минуси имат, както и рисковете, свързани с тях, имаме голям късмет те да са печеливши ", изясни той.

Финансовата просветеност у нас е на приблизително източноевропейско равнище, като изоставаме доста от страните в Западна и Централна Европа.

" Това е едно от най-важните умения на 21 век, тъй като каквото и да работим, каквато и заплата да получаваме, ние работим с пари всеки ден и финансовата ни просветеност дефинира дали ще сме добре или ще имаме непрестанно финансови проблеми.

По-ниската финансова просветеност и непознаването на вложенията води до това, че семействата у нас държат близо 70 милиарда лв. в банките на нулеви лихви. Дори единствено част от тези пари да се вложат в по-доходни активи, резултатът ще е голям.

Разбира се, това се случва, само че прекомерно постепенно и мъчно ", изясни той. Василев разяснява, че има и добра страна на нещата, а точно че в интернет има доста безвъзмездни материали за мъдро ръководство на персоналните ни финанси и вложения. " Всеки българин с компютър или смарт телефон може да увеличи финансовата си просветеност.

Има към този момент и доста книги и видео курсове, написани и направени от българи, които са подобаващи за обстановката у нас. Трябват единствено малко старания и свободно време ", съобщи Стойне Василев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР