Ако след изборите се излъчи кабинет, есента ще имаме нова,

...
Ако след изборите се излъчи кабинет, есента ще имаме нова,
Коментари Харесай

Укротяват джигитите по пътищата наесен

Ако след изборите се излъчи кабинет, есента ще имаме нова, обективна система за установяване на цената на полицата „ Гражданска отговорност”. В това се кълнат депутати, които считат себе си за избрани отново.

„ Толкова години обсъждаме системата „ Бонус-малус” и не сме стигнали до единно мнение, за какво в този момент да претупваме нещата”, разясниха те.

От друга страна - от КФН заявиха, че планът към този момент е изчистен и чака политическо снизхождение.

Депутатите са уверени, че актуалният модел на ценообразуване на наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите, при която застрахователната награда се дефинира без да се взема поради държанието на водачите при придвижване по пътищата и произлизащия от това риск от пътнотранспортни катастрофи, е неефикасен.

Този метод не е най-благоприятен и обществено оневинен за потребителите, защото водачите с безвредно държание и по-нисък риск от злополуки са безусловно принудени да "субсидират " разноските за обезпечаване на водачите, които карат рисково и са с по-висок риск.

Подобна политика не санкционира рисковото държание на пътя, само че и не предизвиква виновното държание при шофиране. Рисковото държание на пътя допуска и повишен брой катастрофи, което води до висок брой смъртни случаи, както и до голям брой ранени лица, в резултат на ПТП, осъществени с МПС.

С въвеждането на системата „ бонус-малус “ се открива

нормативно обвързване за застрахователите

да вземат поради държанието на лидера при придвижване по пътищата, когато дефинират самостоятелната застрахователна награда по наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите.

Предлага се „ бонус-малус “ системата (БМС) да регистрира факторите, свързани с държанието на водачите при придвижване по пътищата, чрез откритите с влезнали в действие наказателни постановления, фишове или електронни фишове, или присъди за закононарушения, които в сходство с осъществените разбори в най-голяма степен способстват за причиняване на ПТП, телесни увреждания и гибел.

Изплатените компенсации, в резултат на породени вреди при пътно-транспортни катастрофи с МПС обаче няма да се употребяват за задачите на наложителното поправяне на застрахователната награда, според нормативно откритата БМС.

От друга страна се дава опция те да се употребяват от застрахователите при образуване на базовата застрахователна награда, като се плануват понижения (отстъпки) или нараствания (надбавки), според самостоятелната им политика и създадените от тях цени. По този метод

„ бонус-малус “ е ориентирана към противопоставяне на аргументите

за настъпване на застрахователни събития, вместо да записва към този момент настъпили застрахователни събития и да влияе едвам откакто вредоносните последствия от тях към този момент са се показали.

Към сегашния миг застрахователите изготвят цените си по застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите на база на историческата си информация за щетимост, или на пазарната такава. Отчитат се и фактори, като тип и регистрация на автомобила, възраст, опит на лидера на МПС и така нататък, с цел да се дефинират застрахователни награди съгласно рисковия профил на портфейлите.

С въвеждането на „ бонус-малус “ ще се поправя в дълготраен проект държанието на участниците на пътя. Целта е да се промени настройката на мислене при шофиране и да се ускори спазването на разпоредбите за придвижване, както и да се противодейства на държание, което усилва вероятността от причиняване на акцидент. Така ще бъде понижен броят на ПТП, което ще докара до намаление на разноските за погашение на компенсации за породени вреди.

Предвижда се да се дефинират „ бонус-малус “ класове,

които целят да обзет лица със подобен риск и да подхождат на несъмнено равнище на премийна отстъпка или нарастване на цената на застраховката. Така, колкото по-лоша история има лидерът на транспортното средство, толкоз по-висока е неговата „ бонус-малус “ подредба и нарастването на неговата награда.

Най-опасните нарушавания

Неспазването на рестриктивните мерки на скоростта са най-честата причина, както за смъртните случаи, по този начин и за нанесени телесни повреди. Според данните, нарушаванията свързани със „ Скорост “, „ Отнемане на преимущество “ и „ Опасни маневри “ се оказват съществени причинители на ПТП.

Рисковите фактори, препоръчани да се приложат в БМС в България и да бъдат въведени от всички застрахователи, за да се понижи броя на претенциите за смъртоносни и телесни пострадвания са: неспазване на дистанция; нетрезво състояние; несъобразена скорост; погрешно лишаване на предимство/злоупотреба с правото на предимство; рискови маневри и неочаквани придвижвания по пътя; други - прекосяване на червен сигнал на светофар и потребление на телефон без устройство „ свободни ръце “.

В рамките на “бонус-малус “ системата, при случаи на ПТП и/или ПТН или надлежно при неналичието на такива, лицата ще минават надлежно от една „ бонус-малус “ подредба към друга. При началното въвеждане на БМС, всички участници, както и бъдещите нови участници в системата, ще бъдат причислени към неутралния „ бонус-малус “ клас. Всяка година без произшествия ще води до бонус точки, които ще трансферират лицата с един клас надолу, до момента в който при ПТП и ПТН, на съответните лица ще бъдат начислявани малус точки, като всяка една от тях ще трансферира лицето с един клас нагоре по отношение на препоръчаната рискова канара.

Водачът е на прицел

Предвижда се главният притежател на „ бонус-малус “ клас да бъде лидерът на МПС, който е вписан в застрахователната лавица. Поведението му може да се регистрира, като събитие от голяма важност за риска и да се дефинира „ бонус-малус “ клас на лидера. Въвежда се обвързване в полицата да бъдат вписани всички водачи, които ще ръководят несъмнено моторно транспортно средство (включително притежателите на моторното транспортно средство, когато са правоспособни водачи и имат намерение да го управляват) .

С придобиването на моторното транспортно средство се планува на новия притежател да се дефинира базов „ безпристрастен “ клас за „ бонус-малус “, който е еднакъв на базовата застрахователния награда на застрахователя, според цената, без корекции.

В Наредбата за системата бонус-малус се предлага въвеждането на административна електронна услуга, предоставена от Гаранционния фонд, посредством която лицата да могат да ревизират своя самостоятелен „ бонус-малус “ клас. За достъп до тази електронна услуга е препоръчано лицето да вкарва персонален идентификатор и електронен код.

Изключенията

Предлага се да има изключения от задължението за регистриране на водачи в застрахователната лавица в някои обстановки, когато публични ползи постановат това (линейки, транспортни средства със специфичен режим на придвижване, благосъстоятелност на Министерство на вътрешните работи и други сходни, имащи право да употребяват специфичен режим на движение; образователно моторно транспортно средство по време на образованието или изпита им за придобиването на дееспособност за ръководство на МПС или по време на образованието за придобиване на подготовка на лидера по реда на член 7б, алинея 7 и 8 от Закона за автомобилните превози; при краткосрочно наемане на моторно транспортно средство).

Предложените изключения няма да водят до освобождение от използването на системата „ бонус-малус “ по отношение на посочените категории МПС, тя продължава да се ползва за тях на база „ бонус- малус “ клас на притежателя.

Системата “бонус-малус “ няма да се ползва във връзка с граничните застраховки „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите. Тези застраховки се подписват само във връзка с моторни транспортни средства, регистрирани в страни отвън Европейския съюз.

Системата „ бонус-малус “ няма да се ползва и по застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите във връзка с моторните транспортни средства от категории M2, M3, N2 и N3, включени към лиценза на юридическите лица, извършващи транспорт на пасажери или товари. Мотивите за това изключение са свързани с естеството на публичните транспорти на пасажери и товари, където ще зародят обилни компликации при издаването на застрахователните полици, в които ще се постанова всеки един лидер да бъде вписан. При огромните автомобилни превозвачи водачите могат да варират сред 100 и 2000 лица, а е оперативно извънредно мъчно да се дефинира кой лидер кое транспортно средство ще ръководи.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР