Ако ще правите презентация, винаги имайте едно наум, че аудиторията

...
Ако ще правите презентация, винаги имайте едно наум, че аудиторията
Коментари Харесай

По едно число на слайд - правилото на Apple

Ако ще вършиме презентация, постоянно имайте едно мислено, че аудиторията ви е претрупана с данни, цифри и статистика, които доближават до нея в всекидневието ѝ.

Докато гледат презентацията ви, хората сигурно не желаят да бъдат бомбардирани от още цифри. Но в множеството случаи не можете да избегнете смислените статистически данни, които да показват доказателства за вашата оферта или цената на вашето предложение. Какво да се предприеме?

Експертите, които проектират слайдовете в презентациите на една от най-иновативните компании в света - Apple, имат решение. И вие можете елементарно да го приложите в идващото си показване. Ето елементарния хак: Трябва да има единствено по едно число във всеки слайд. 

Последен образец са речите от конференцията за разработчици, която Apple провежда, Apple Worldwide Developers Conferenence.

Когато основният изпълнителен директор Тим Кук започна да приказва по време на събитието за нова версия на мобилната операционна система на Apple (iOS 13), той сподели: " iOS има най-висока задоволеност от потребителите в промишлеността, с невероятните 97% ". На слайда, показан до момента в който той споделяше това, имаше единствено едно число - 97%. С по-малък шрифт под него бе изписано изречение: Удовлетвореност на клиента за iOS 12. И това беше. Едно число и едно изречение в слайд. 

А малко бизнес водачи умеят да боравят с числата от бизнес статистиката както Кук. Той е кадърен да гледа електронни таблици в продължение на часове и да улавя несъответствието, което всички останали не са видели. И въпреки всичко, когато Кук показва презентации обществено, той деликатно се концентрира върху едно само число на слайд . Едва откакто изясни статистиката, ще се реалокира на другия слайд.

" Нашият % на приемане е водещ в промишлеността ", продължи Кук. " 85% от клиентите на iOS употребяват последната ѝ версия ". И каква бе единствената статистика, посочена в слайда до момента в който Кук споделяше това? Да, познахте - 85%. 

Той не е единственият представител на Apple, който употребява тази формула. Всички старши мениджъри на компанията ползват същия модел. 

Когато Крейг Федериги, старши вицепрезидент на Apple софтуерно инженерство, се качи на сцената, с цел да покаже новите функционалности на iOS 13 за iPhone, той представи поредица от цифри, свързани с продуктивността на телефона. Всяко от тях имаше по един слайд. Например:

30%

Faster FaceID unlock

...

50%

Smaller app downloads

...

60%

Smaller app updates

...

Стив Джобс стартира да употребява тази формула (с посочването на едно число на слайд) дълго преди бизнес експертите даже да са почнали да мислят по какъв начин да създадат презентациите си пред публика по-ефективни и за какво е значимо това. 

По роман на Кармин Гало в Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР