Ако сега, малко повече от месец след края на предаването,

...
Ако сега, малко повече от месец след края на предаването,
Коментари Харесай

Станислав Райчев след MasterChef

Ако в този момент, малко повече от месец след края на предаването, попитате Станислав Райчев трансформирал ли се е, той ще ви отговори чисто и просто: " Освен че към този момент съм MasterChef, надали в мен има някаква друга смяна. "

Ще добави още, че e придирчив към всичко, което прави. " Като стартира с специалността, мина през фамилията и стигна до огромната си пристрастеност - готвенето. "

Друго, което евентуално не знаете за него, е какъв брой грижлив татко и брачен партньор е (много); че има ужасно възприятие за комизъм и за самоирония - също. Трите думи, които най-добре го разказват, са целенасочен, уравновесен и предан.

Страстта си към храната, която го прави прочут, Станислав развива последователно и като странично занятие, тъй като главното му е да гаси непознатите пожари. Искрата му за готвене пламва, откакто заживява със брачната половинка си. " Заедно започнахме да си готвим у дома здравословни ястия, тъй като тренирахме много и искахме да се храним вярно. "

Ако го попитате какво тъкмо подготвя на фамилията си, отговорът на един MasterChef ще бъде: " Най-често здравословни вечери, които включват месо, зеленчуци и домашно подготвен самун. Правим си и прясна паста, като я комбинираме с домашно приготвени сосове. Разбира се, и доста вкусни десерти, само че здравословни. "

 Снимка 366761

Малко по малко, Станислав се увлича и в опитите си схваща, че му се готви не просто на смешка, а че желае и го прави с огромна обич и пристрастеност.

Не минава обаче без смешки с заниманието от страна на сътрудниците му пожарникари. " И това в нашата специалност е обикновено... " Но, като оставим шегата настрани, огнеборците доста му се радват и го поддържат. И, несъмнено, че откакто пожарникар стана MasterChef на България, са горди.

Напрегнатото всекидневие на пожарникар и нуждата непрекъснато да намира метод да се оправи със напрежението Станислав дефинира като разковничето за триумфа си в предаването. " Имаше стресиращи моменти - и то ежеминутно, когато доста положителни готвачи се прекършиха и отпаднаха. Който успяваше да се оправи, продължаваше и напред. "

 Снимка 366758

С ситуацията " на живот и гибел " той е привикнал, тъй като много постоянно му се постанова да избавя хора от бедствени обстановки. Станислав знае, че против естествените стихии е безпомощен и всяка негова неточност може да значи изгубен живот.

" Докато в кулинарията - даже и да объркаш някоя съставна част, никой няма да пострада. Най-много да стане по-вкусно... ", споделя пожарникарят и през смях прибавя, към този момент по-сериозно, че в последна сметка и в двете специалности - готвач и пожарникар, има много огромно количество стрес.

" В професионалната кухня се работи на цялостни обороти 10-15 часа и всичко би трябвало да е съвършено. Доста е стресово и напрежението е голямо. "

В кухнята на MasterChef Станислав намира същински другари в лицето на Махмуд Ал Байруми, Николай Попов и Станислав Георгиев. " С тях поддържаме връзка и даже имаме хрумвания за общи планове. " Какво ще стане, следва да забележим.

 Снимка 366751

Кой е най-ценният урок, който научихте от журито?
Да сготвям пред това жури беше сбъдната фантазия. Те са експерти и са минали през всичко в кухнята. Човек би трябвало единствено да ги слуша и да попива опит и познание.

Едва ли мога да подредя наученото от тях по цели, само че най-важните неща са три: Първо, постоянно да имаш ясна концепция и да я структурираш доста добре. Второ, да работиш умерено. И трето, да уважаваш продуктите и да почистваш работното си място.

MasterChef беше като учебно заведение за мен и научих доста за света на кулинарията. Непрекъснато имахме и мастъркласове от потвърдени експерти. А да гледаш по какъв начин те вършат шедьоври от няколко метра, е скъпо.

Какво бихте приготвили на някого, с цел да го впечатлите?
Всеки се впечатлява от вкусна храна, по тази причина ще подготвя тристепенно меню, в което запалител ще бъдат миди Сен Жак, глазирани розички от карфиол и маслен сос с билки. Основното ще е телешко бонфиле с кореноплодни зеленчуци (моркови, аспержи), глазирани с билки и чесън, гел от алено цвекло, пюре от сладостен картоф и сос " Деми глас ". За десерт бих направил едно съвършено шоколадово суфле с орехов крокан и карамелизирани горски плодове.

Какво следва след MasterChef?
Започнах дегустационни вечери, с които желая да покажа на хората вкусни оферти, сготвени и презентирани от мен. Имам хрумвания да провеждам и други сходни събития в цялата страна.

След това ми следва курс в кулинарната академия Le Cordon Bleu в Лондон. Мисля да изкарам стажове в разнообразни заведения за хранене, с цел да усвоя основите на разнообразни кухни. И ще се постарая да употребявам всички шансове, с цел да науча още доста неща.

Има ли възможност заниманието да стане съществена специалност?
Имам такова предпочитание, само че пожарната остава мое предопределение, тъй като знам, че хората разчитат на огнеборците. Ще преценява след Le Cordon Bleu в Лондон и другите образования. Мога да обаче да заявя, че кулинарията се снабди с още един целенасочен член.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР