Ако се затварят училища и градини, държавата ще даде кризисна

...
Ако се затварят училища и градини, държавата ще даде кризисна
Коментари Харесай

Финансова инжекция на семействата с деца наесен

Ако се затварят учебни заведения и градини, страната ще даде спешна месечна помощ на родителите
Министерството на труда и обществената политика готви спешна фамилна помощ, в случай че учебните заведения останат затворени и през идната образователна година. Това разгласи пред БНР министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

" Тогава сигурно ще би трябвало да подкрепим фамилиите, тъй като те към този момент са изчерпали своите благоприятни условия, както за заплатен, по този начин и за неплатен отпуск, евентуално и своите спестявания “, разяснява Сачева. “Не бих желала да бързам с анонса, само че, в случай че се наложи да се затварят учебни заведения и детски градини още веднъж през есента, тогава ще предложим съответна месечна помощ за фамилиите с деца, които да могат да се поддържат за толкоз месеци, за колкото е належащо да се затварят учебни заведения и детски градини. Пак споделям, в случай че това се наложи “, съобщи общественият министър.

Предвидената 3-месечна помощ по 50 лева за пенсионерите при нужда ще бъде удължена, в случай че има тежка здравна рецесия и спомагателни ограничаващи ограничения. “На първо място това е мярката 60 на 40, която съумя да резервира съвсем 200 хиляди работни места до този миг. 171 млн. лева са изплатени на работодателите за това да запазят чиновниците си. Знаете, че имаше интервали, в които се стигаше до доста висок брой на вписване на безработни дневно, сега регистрацията на безработни е овладяна и имаме непрестанно намаляващ брой на хората, които са регистрирани в бюрата по труда “, сподели Сачева.

Относно главните рецензия към оповестените ограничения - повече обществени, които нямат общо с коронакризата, по-малко, ориентирани към бизнеса и към работещите, министърът разяснява: “На първо място това, което се прави, е в действителност за всички структури, които са свързани точно с преодоляване на коронакризата и с работа на първа линия, приказваме за хората от системата на опазването на здравето, от Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта, която подкрепя точно бизнеса сега, тъй като има най-вече работа по мярката 60 на 40, Главна ревизия по труда, която се грижи за безвредните и здравословни условия на труд “, сподели министър Сачева. " Мога да изреждам доста от всички организации и структури, които работят сега точно за запазване на живота, здравето и жизнеспособността на фирмите. Всички тези структури ще получат в допълнение заплащане, надлежно увеличение на работните заплати, против което ще би трябвало да има още по-високо качество на това, което те вършат за хората “, добави министърът на труда и обществената политика.

" 15 млн. за културата, дано да не ги забравяме. Също се отнасят до самостоятелния културен бранш и до свободните експерти, до хората, които в резултат на ковид няма по какъв начин да възстановят своята нормална интензивност, които също са извънредно значими ", съобщи Сачева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР