Ако се замислите за ролята на българката по време на

...
Ако се замислите за ролята на българката по време на
Коментари Харесай

Нежната сила на българската история: Славните жени войводи, които проляха кръв за свободатa

Ако се замислите за ролята на българката по време на националноосвободителното придвижване евентуално не си представяте въоръжени и неустрашими дами, които се бият наедно с мъжете, построяват тактики и тактики, копнеят за отплата и даже се трансформират в водачи. Жените, за които ще ви разкажем през днешния ден обаче, са точно такива. 

От хилядолетия наред дамата е била поставяна в избрани граници, които да я държат надалеч от властта и бойното поле, което не е място за „ нежни “ и слаби създания. В редица култури и исторически столетия обаче дамата не просто е имала място в бойните редици, само че даже ги е предвождала.  Ние също имаме подобен образец в нашата многовековна история. Не една и две непримирими българки са решили да рискуват живота си и да пролеят кръв в името на свободата.
 10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем


Днес ще ви представим няколко достойни жени, които са обърнали гръб на бащиното огнище, с цел да се включат във военните дейности и са записали името си в историята с огромни букви. Те всявали боязън и будели удивление измежду мъжете, които били подготвени да ги последват в битката.  Те не са просто имена от предания и песни, а са реално съществували персони, които са се противопоставяли на османските управляващи.
 image2_16x9.png Астро прогноза за седмицата: всяко взето решение може да промени живота ви На фокус
Словосъчетанието „ жена челник “ извиква в съзнанието хубав, сантиментален и авантюристичен облик. Те били красиви, имали прецизен мерник, били изпълнени със смелост и нищо не можело да ги спре. През целия интервал на османска власт има образци за такива жени-хайдути, само че най-вече известни имена, над 50 на брой, се срещат в интервала 18-19 в.

За тях гъстите гори били дом, небето им било покрив. Извършвали са набези над османците и са се борили против техните неправди. Били войводи, байрактари и редови хайдути. Някои намерено са показвали кои са в реалност, само че други са се преобличали и представяли за мъже.



Сведения за българските жени войводи черпим от документи, исторически предания, народни песни, лирика и от други извори за нашата история. Те са предвождали не само чети, формирани от мъже, а също и смесени чети и такива, които са били съставени единствено от дами.

Ето кои са дамите, които са оставили трайни следи в нашата история и са всявали смут у османците:
 Славните дами войводи - нежната мощ на българската история  Славните дами войводи - нежната мощ на българската история  Славните дами войводи - нежната мощ на българската история  Славните дами войводи - нежната мощ на българската история
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР