, ако се вземат предвид всички инфлационни процеси от последните

...
, ако се вземат предвид всички инфлационни процеси от последните
Коментари Харесай

Драстичното поскъпване на водата е неизбежно

, в случай че се вземат поради всички инфлационни процеси от последните години и изключително огромното повишаване на електрическата енергия от началото на 2021 година Това съобщи пред вестник " Монитор " ръководителят на съюза на ВиК операторите Ангел Престойски.

По думите му над 10 ВиК сдружения в страната са в сериозно положение и на процедура са пред банкрут. Причината е, че на множеството от сдруженията в бранша търговците, с които са имали контракти за доставка на електрическа енергия, към този момент са прекъснали договорите си с тях. " Тези снабдители са си платили неустойките за неизпълнението на публичната поръчка. Причината е скъпият ток. Така водните сдружения в този момент получават електрическата енергия, нужна за работата им, от снабдител от последна инстанция (ДПИ), където цените са най-високите ", показва Престойски.

" Много от ВиК сдруженията, членове на асоциацията, към този момент са получили предизвестия за прекъсване на тока поради неплатени сметки. Засега обаче още не се е стигнало до това поради мощно отрицателния обществен резултат, който би породил сходна мярка, и поради помощта от страна на районното министерство ", изяснява браншовикът. По думите му ВиК сдруженията ще разгласят нови публични поръчки за доставка на ток, само че до тогава ще заплащат по най-високите цени.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Водата ще нарастне поради нарастването на цените на тока. То...

В някои ВиК-та, където няма гравитачни доставки, разноските за електрическа енергия са 40% от всички разноски. Има случаи, в които сметката за ток е по-голяма от месечните доходи на ВиК оператора. Най-потърпевши от високите цени на тока са сдруженията в Североизточна България - Шумен, Разград, Търговище, Добрич.

Престойски счита даже, че е допустимо и семействата да останат без течаща вода, защото значително сдружения са предизвестени, че ще им бъде прекратено електрозахранването, като просрочените отговорности към края на октомври надвишават 12 милиона лв..

Според Престойски е трябвало да има реакция на КЕВР още през юни, когато съюзът е сезирал енергийния регулатор, тъй като по закон водата би трябвало да е на обществено търпими цени, което е несъмнено като не повече от 2.5% от средномесечния приход на домакинство. " Българският ВиК холдинг не може да избави ВиК сдруженията, тъй като половината не са под неговата шапка, а и той бил основан, с цел да се модернизира инфраструктурата ", сподели още той.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР