Ако се вярва на пророците на технологии, най-добрата надежда за

...
Ако се вярва на пророците на технологии, най-добрата надежда за
Коментари Харесай

Производството на батерии създава големи екологични проблеми

Ако се има вяра на пророците на технологии, най-хубавата вяра за решение на климатичната рецесия е в по-ефективните акумулатори. Но конкуренцията в производството на материали за предпазване на сила основава голям брой други екологични проблеми. С тях се сблъскват страни, които създават кобалт, като Демократична република Конго, Замбия и Куба.

Кобалът се употребява в сплави, полупроводници и емайлово покритие за стомана. Под формата на кобалтов сулфат той е изключително значим при литиевите акумулатори. Тези литиево-йонни акумулатори са все по-търсени за електрическите колите, преносимите компютри и мобилните телефони, което значи, че кобалтът в този момент е обект на геостратегическо съревнование сред най-големите стопански системи в света. Но огромните дози кобалт водят до съществени здравословни проблеми.

Белодробната болест и сърдечната непълнота са свързани с високите равнища на този детайл, до момента в който мините, които го създават, са отговорни за опустошените пейзажи, замърсяването на водата и загубата на почвеното изобилие. Както при всеки химикал, рисковете зависят от количеството и продължителността на излагане. Кобалтът е метал, който се среща естествено в скалите, водата, растенията и животните. При ниски равнища е потребен за човешкото здраве и е съставен елемент на витамин В12. Но заплахите от високите дози са все по-очевидни.

Те са открити за първи път през 60-те години на предишния век, когато канадска пивоварна стартира да прибавя кобалт в бирата, с цел да обезпечи непрекъснато пенеста глава. Вълната от инфаркти измежду тежките пиячи тогава е била обвързвана с добавката на кобалт. Съвсем неотдавна немските лекари сложиха под въпрос дали хирургичните импланти, съдържащи кобалт, също могат да провокират реакции на свръхчувствителност.

Проучване тази година означи, че световното произвеждане на кобалт се е нараснало над седем пъти сред 2008 година и 2015 година с все по-видно въздействие. "Нивата на кобалт надвишават праговете на околната среда и доведоха до нарушавания в вярното действие на живите организми ", заключава документът. Сред най-засегнатите са служащите в неприятно контролирани мини, споделя друго изследване.

Тревожни равнища на кобалта са достигнати в Конго, където се създава повече от 60% от международния кобалт. Опасения има и в други страни, където минералът постоянно се добива паралелно с никел, мед или сребро. В Австралия, която е вторият максимален производител в света, управляващите издадоха на мината в Пилбара предизвестие за запазване на околната среда, откакто качеството на водата се утежни доста. В Куба, третата страна с най-големи ресурси на кобалт в света, сателитен разбор на рудник на никел и кобалт в провинцията демонстрира, че от живот са лишени 570 хектара декара, а замърсяванията са обхванали 8 км от бреговата линия и 10 км от река Кабаняс.

В Замбия изследванията на почвата и плодовете, отглеждани наоколо до медни и кобалтови мини, разкриват, че наличието на метали е над безвредната норма. Подобна е историята с комплекс за рандеман на никел и кобалт в Мадагаскар - най-големия план за задгранични вложения на стойност 8 милиарда $. В Китай инспекции от Министерството на екологията и околната среда през юни 2018 година краткотрайно стопираха производството в световния център за пречистване на кобалт. Преди две години Филипините също затвориха 17 мини, които създават кобалт.

Въпреки тези екологични проблеми производството на кобалт се преглежда като ключа към доближаването със Съединени американски щати, които се нуждаят от минерала за своята промишленост на електрически коли и желаят да ударят китайското владичество в доставките на детайла.

През 2017 година международните производители на акумулатори употребяват 41 000 тона кобалт (една трета от общото производство). До 2025 година се чака потреблението да нарасне до 117 000 тона. С нарастването на производството ще се усили заплахата от излагане на високи дози. За да се предотврати това, са нужни повече изследвания и по-добри защитни ограничения - изключително в Конго и други страни, където хората и местообитанията са най-застрашени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР