Ако се приемат изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)

...
Ако се приемат изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)
Коментари Харесай

От Гражданския съвет към ВСС плашат депутатите с ново дело „Колеви срещу България“

Ако се одобряват изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за въвеждането на така наречен механизъм за надзор над основния прокурор и заместниците му е  доста евентуално да се стигне до ново дело „ Колеви против България “.

За това предизвестява асоциация „ Форум “, който се съставлява от Мария Карагьозова, все още съпредседател на Гражданския съвет към Висш съдебен съвет. В позиция, разпратена и до медиите Карагьозова е безапелационна, че  предложенията са противоконституционни.

Представеният законопроект разкрива жестоко непознаване на съдийските и прокурорски органи, техните функционалности, самостоятелност и конституционно уредени пълномощия, типа и характера на постановяваните актове, реда за събиране и инспекция на доказателствата, гаранциите за законосъобразно осъществяване на следствието, правата на обвинения и на други участници в производството; правилото на разделяне на управляващите.

Мария Карагьозова показва категорично, че се  основава нов орган, който не е очакван в Конституцията,  не е равнопоставен на другите прокурори в системата, а и по принцип е и неприемливо възлагането на прокурорски пълномощия на различен орган, както това се прави – арбитър, посредством нарочното му преназначаване като прокурор. „ Това от една страна, визира непозволено пълномощията на самата прокуратура, а от друга, непоправимо накърнява независимостта на съда и неговата функционалност на съдия в наказателното производство. “

Заявява се и че препоръчаният законопроект във всички свои елементи се  отличава с противоконституционност и значително несъгласие с правото на Европейски Съюз и Европейски съд по правата на човека,  а и „ нуждата му е без коментар „.

От асоциация Форум “ декларират, че мнението си ще подават до края на седмицата в Народното събрание, а цялостният текст ще бъде оповестен в раздел „ Становища по законопроекти “ на уеб страницата на Народното събрание.

Делото „ Колеви против България “, което се води за по този начин и неразкритото ликвидиране на прокурор Колев и спора му с тогавашния основен прокурор Никола Филчев, и  решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е от 2009 г . и недвусмислено се признава, че страната ни има проблем с недосегаемостта на основния прокурор, а това от своя страна изкривява следствието и обективността при воденето на делата.

Източник: news24sofia.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР