Ако се пее с добра техника и младите могат да

...
Ако се пее с добра техника и младите могат да
Коментари Харесай

Райна Кабаиванска: За младите певци Норма е бойно кръщение

Ако се пее с добра техника и младите могат да пеят сложни функции. В това е уверена Райна Кабаиванска, чиито възпитаници и стипендианти от майсторските класове вземат участие в премиерата на " Норма " на сцената на Софийската опера и балет.

Като оперна певица с над 50-годишна международна кариера, маестра Кабаиванска е безапелационна, че " Норма " е извънредно сложна опера - освен вокално, само че и театрално. Затова и огромните театри в продължение на доста години, откакто Мария Калас пее Норма (1954 година, в Ню Йорк) и по думите на Кабаиванска прави " гражданска война с нея ", заобикалят да слагат това заглавие на Белини.

В последните години обаче още веднъж някои от оперните театри вършат " Норма ", тъй като има певици с по-широк диапазон и положително театрално наличие. И въпреки всичко, да се слага " Норма " с млади артисти е доста огромен риск, отбелязва  Кабаиванска. Тя обаче си разрешава този риск, тъй като е уверена, че в случай че младият артист има качества, би трябвало да преодолее и най-тежките задания. С усмивка добавя, че оперният артист е като цирков актьор: върви по въжето, без да има защитна мрежа изпод.

Спектакълът, който е взаимна продукция на Нов български университет и Софийската опера и балет, има два състава с извънредно надарени млади оперни артисти от Италия, България, Корея, Чили и Испания. Режисурата, сценографията и костюмите са дело на Уго да Ана, а диригент е маестро Григор Паликаров.

В ролята на Норма ще се превъплътят Марили Санторо(Италия) и Радостина Николаева - солист на Софийската опера и балет. В останалите централни функции са Елиза Барберо, Шин Дже Банг, Даниела Нинева, Йонгхюн Риу, Костадин Мечков, Мануел Родригез, Страхиня Джокич и Роксана Ерера.

За да имат младите артисти реализация, Райна Кабаиванска е уверена, че би трябвало да имат освен доста положителни вокални качества, само че и просветеност и доста артистичност. Категорична е, че и през днешния ден, както и преди - във времето, когато тя е била на върха - в златните години на операта, е добре да стигнеш върха, само че е значимо и да се задържиш на него. А с цел да успееш битката е жестока. 

Още - чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР