Ако се осведомявате от новините, няма да е изненадващо да

...
Ако се осведомявате от новините, няма да е изненадващо да
Коментари Харесай

7 изключително добри новини, които никой не съобщава

Ако се осведомявате от новините, няма да е изненадващо да мислите, че човешката цивилизация е тръгнала с голяма скорост към дъното. Дори на планетата към този момент й е писнало от нас и бърника по термостата ни.

Умни хора приказват за оправянето на тази неразбория от десетилетия, само че какво сме създали? Всъщност много. Много положителни вести се случват в последно време, просто никой не ви ги оповестява. Знаехте ли да вземем за пример, че…

Все по-малко хора умират от рак

Има цяла промишленост, построена към подправени уеб сайтове, примамващи хора с обещания за лек за рака, само че дано си го признаем: това няма да се случи. Което назоваваме „ рак “, в действителност е общ брой от повече от 100 сходни болести и даже магия не би могла да ги излекува всичките.

Добрата вест е, че въпреки да не сме спрели рака, в действителност ставаме все по-добри в укротяването му. Също като персонажите на Клинт Истууд, ракът става все по-малко гибелен през последните десетилетия. Най-голяма смъртност е имало през 1991г, като през 2012г е намаляла с 23%, което се равнява на към 1.7 милиона души. Докато диагнозите на рак се усилват, смъртността в действителност понижава, изключително при огромните четири: рак на гърдата, рак на белите дробове, рак на простата и рак на дебелото черво.

На какво се дължи тази смяна? Скучният отговор: всички тези акции за осведоменост и дарения за научни проучвания дават резултат. Смъртността при рака на дебелото черво е намаляла с 50%, поради смяната в държанието на обществото – от ден на ден мъже и дами вървят на колоноскопия, която отстранява причиняващи рак полипи в червото. Смъртността при рака на простатата пък е на половина, частично поради смяната в протоколите за проучване, като доста лекари се отхвърлят от тези проучвания, които постоянно дават неправилни резултати за доброкачествени тумори, които е по-добре да не се закачат.

И при рака на яйчниците също има спад в смъртността – 10% в Европа и 16% в Америка – и наклонността продължава поради потреблението на контрацептиви. 36% по-малко смъртни случаи при рака на гърдата спрямо пика през 1989г, с помощта на по-добрата диагностика и способи на лекуване. Рак на белите дробове: 38% спад в смъртността при мъжете, тъй като отблъскващите фотоси върху кутиите цигари си правят работата. Никак не е зле за най-дебелите и мързеливи индивиди съществували до момента.

Пчелите евентуално ще се оправят

Сигурно сте чели публикации или сте виждали доста картинки във Facebook, гласящи, че пчелите измират и щом изчезнат, ние сме идващите. Пчелите оказват помощ на цветята да се опрашват и на нас да отглеждаме храната си, което евентуално знаете, че ни е много належащо, с цел да продължим да живее. Колко тъкмо сме прецакани? Знаете, че пчелите към този момент са вкарани в листата със застрашени типове, тъй че евентуално ни е спукана работата.

Пчелите в действителност са минали през тежък период… преди към 10 години. Популацията на пчелите в Съединени американски щати отбелязва най-ниските си стойности през 2006г с 2.5 милиона колонии, само че през 2015г броят им се е покачил на 2.66 милиона – връх за последните 2 десетилетия. Пчеларите осъзнаха казуса и работят неуморно, с цел да го решат – в случай че би трябвало да се тревожим за нещо, то е, че те изчезват.

Популациите на пчелите се повишават по целия свят. Защо тогава са застрашени? Понеже седем типа пчели, всичките от Хаваи, нямат необикновен шанс и би трябвало да ги опазим. Ходът е повече тактичност, която да накара държавното управление да даде пари за подпомагането на тези хавайски пчели. Говорим за седем типа от общо 20 000, за които знаем. В последна сметка става известно, че има пъклен доста пчели.

Но даже по някаква причина всичките пчели на света да изчезнат на момента, все някак ще се оправим. 60% от посевите в Америка не разчитат на пчелите. Ориз, царевица, маруля и жито – могат и без пчелите. Но значимото е, че въпреки всичко пчелите са доста надалеч от ситуацията на гърбатия кит и плешивия орел. А по отношение на тях…

Много от дълго време застрашени типове се възвръщат

Пчелите се оправят добре, само че щом животно е на ръба на изгубването, всичко завършва за него, нали? Това е много кофти за всеки тип, който дели света с нас – счита се, че настоящето движение на изгубване на типовете е 1000 пъти по-бързо от това, което е щяло да бъде без хората. Вероятно е единствено въпрос на време да останат само бактериите, хлебарките и императорските пингвини.

Гърбатите китове са известни най-много с това, че са заплашен тип. До 1966г сме ги докарали до няма и 5000 бройки в целия свят. Познайте какъв брой има през днешния ден? Хиляда? Сто? Шест? Не. Цели 100 000. И те не престават да вършат влажен, великански секс, тъй че стават от ден на ден.

Оказва се, че законите в действителност работят. Вземете и плешивия орел, знак на Америка. През 1963г в дивата природа е имало едвам 487 гнездящи двойки. Откакто са предпазен тип обаче, броят им се е нараснал с 50 000 %, като през днешния ден са преброени 9789 гнездящи двойки в Съединени американски щати.

И това не е единственият знак на Америка, съвсем премахнат от лицето на Земята. През 60-те години нещата за сивия вълк по никакъв начин не са розови, само че през днешния ден популацията му се е нараснала четворно.

Друга стопляща душата история е тази на гигантската панда. През 70-те броят на тези панди е към 1000, само че през днешния ден са двойни повече, с помощта на напъните на китайското държавно управление.

Краят на маларията

Маларията ни разкатава семейството още отпреди да еволюираме до изправените, безкосмести индивиди с съвършени задници. Болестта е умъртвила повече хора в историята от което и да е друго заболяване. Само през 2000г тя е виновна за гибелта на 839 000 души, най-вече деца. Но какво може да се направи?

Можем да се борим и го вършим. Освен това се получава. През 2015г тези 839 000 са намалели до 438 000 – единствено за 15 години сме понижили смъртността с 50%. И това е по целия свят.

Работата е там, че през по-голямата част от историята не сме имали визия какво предизвиква характерните признаци. Вече знаем какво стои зад заболяването и можем да работим към унищожаването й.

В резултат от това, от ден на ден страни по света са на границата да отстраняват маларията изцяло. През 2014г в тринадесет страни не е документиран нито един случай на болен от малария, а в шест случаите са били под 10. Един от най-големите триумфи е в Шри Ланка, която в средата на 20-и век си е била царство на маларията. Днес обаче страната е оповестена за изчистена от малария.

Това е голяма вест, за която никой не приказва.

Новите генерации изоставят хомофобията

Състоянието на днешния свят ни кара да забравим какъв брой зле са били нещата в предишното. Например, хомосексуалността е била противозаконна в някои щати чак до 2003г и в действителност до наскоро е била считана за психологично заболяване. Но това изненадва ли въобще някого? Хомофобията е толкоз надълбоко вкоренена, че към момента има сериозна опозиция във връзка с гей браковете. Хората просто по този начин са устроени, нали?

Според формалната статистика, 7% от американците на възраст сред 18 и 35 години се разпознават като ЛГБТ – покачване от 3.5% по отношение на предходно изследване измежду американци от всички възрасти. Защо е по този начин? Някаква тактичност на еволюцията да предотврати свръхпопулацията? Нима всички деца са с промити от Холивуд мозъци? Да не би някой да им сипва нещо във водата?

Има по-добро пояснение. Все повече хора са подготвени да се държат намерено по отношение на сексуалността си, тъй като към този момент не са жигосани от обществото. То постепенно, само че несъмнено става все по-отворено и толерантно, позволявайки на повече хора да се усещат удобно, изразявайки себе си, когато в предишното им се е налагало да се крият.

В реалност няма повече противоположни хора отпреди, просто от ден на ден хора са откровени по отношение на себе си. Което е страхотна вест.

Пренаселването забавя темпове

Много от най-големите проблеми през днешния ден могат да се отдадат на обстоятелството, че сме прекомерно доста. През 20-и век от 1.6 милиарда сме станали 6.1 милиарда. С това движение скоро ще стигнем 10 милиарда, след което 0, тъй като всички ще пукнем от пренаселването, дефицита на запаси или просто земята ще се разцепи на две от тежестта ни.

Към момента сме към 7 милиарда. Добре, това не звучи изключително окуражаващо, вземайки поради горното, само че ето я значимата част: лишило ни е 13 години да станем от 6 на 7 милиарда, което е година повече, в сравнение с ни е трябвало от 5 милиарда да стигнем 6. За първи път в историята, увеличението с милиард души е забавило движение – даже най-песимистичните прогнози на Организация на обединените нации показват, че тази наклонност ще продължи.

Някои специалисти считат, че пикът на популацията ще настъпи през 2050г. Оказва се, че с напредъка на технологиите и опазването на здравето живеем по-дълго, само че също по този начин сме по-образовани като типове, което води до по-добър надзор на раждаемостта и по-ниска раждаемост.

Плюс това сме все по-способни да поддържаме по-голяма популация, с помощта на нововъведения в изкуствения разсъдък, цифровото произвеждане, производството а храна и виновното изразходване на сила.

По-чистата сила към този момент е действителност

Няма значение, в случай че излекуваме всеки рак и върнем птицата додо, в случай че няма планета, върху която да стъпим. За страдание, в даден миг от историята сме разкрили, че можем да вършим планини от пари, като изливаме токсични лайна върху природата, с цел да зареждаме промишлеността си – и евентуално ще продължим да го вършим, до момента в който всички не пукнем… или до момента в който спре да бъде печелившо.

Чистата, възобновима сила се оказва още по-голяма златна мина в днешно време и промишленостите се нагаждат. За първи път излъчванията на въглероден диоксид понижават в интервал на стопански напредък, с помощта на все по-голямата взаимозависимост от източници на зелена сила.

В Америка има повече коли, само че те създават по-малко водорен диоксид, с помощта на регулации и прогрес в зелените технологии. Резултатът е по-синьо и чисто небе.

И за въглищата нещата не са добре, откакто зелената сила надминава потенциала им за първи път през 2015г. Половин милион слънчеви панели са били конфигурирани всеки ден през годината, а в Китай са издигани по 2 нови вятърни турбини на час.

Няколко други страни също са много напред в това отношение, Коста Рика реализира голям триумф, откакто 150 дни през 2015 и 2016г страната вървеше напълно на композиция от геотермална, слънчева, вятърна и хидро сила. Във Франция, алпийското градче Албервил е захранвано от суроватка, остатъчен артикул от производството на сирене.

В Европа, шведите са станали толкоз положителни в преработването, че им се постанова да внасят по 700 000 тона отпадък от други страни, с цел да им работят добре нещата. В Норвегия имат същия проблем и двете страни наддават за боклука на света.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР