Ако се намалят данъците не може да бъде победена инфлацията,

...
Ако се намалят данъците не може да бъде победена инфлацията,
Коментари Харесай

Икономист предлага намаляване на данъците и още държавен дълг

Ако се понижат налозите не може да бъде победена инфлацията, само че може да бъде смекчена тя и могат да бъдат подкрепени бизнесът и обществено уязвимите пластове от обществото. С други думи може да се смекчат отрицателните последствия от инфлацията. Това съобщи в изявление за БНР макроикономистът и академични учител проф. Ганчо Ганчев.

Според него държавните антиинфлационни ограничения са ориентирани вярно, тъй като главно наранени от нарасналите цени са пенсионерите и хората с минимални приходи.

" Но значим е и казусът с бизнеса, защото огромни браншове от стопанската система останат без обезщетения, това би довело до затваряне на бизнеси и до безработица. Балансът е доста значим. Мисля, че акцентът би трябвало да е към обществено уязвимите пластове ", сподели Ганчев.

По думите му подпомагането на бизнеса би трябвало да е изборно, тъй като има браншове на стопанската система, които даже печелят от това повишаване на цените.

Няма заплаха България да влезе в дългова серпантина, счита макроикономистът и разяснява: " България е сред страните с най-ниска задлъжнялост в Европейски Съюз и една от страните с най-ниска задлъжнялост в света. Нарастването на дълга би трябвало да е под надзор. Засега не виждам заплаха ".

Стабилността и достатъчността на енергийните доставки са доста значими, акцентира проф. Ганчев и посочи, че държавното управление би трябвало да откри най-хубавите решения на тези проблеми.

Имаме неизясненост по договореностите със Съединени американски щати, имаме неизясненост и по какъв начин ще се реши казуса с нефта за " Лукойл Нефтохим Бургас ". Правителството има сериозната задача да подсигурява стабилността на българската стопанска система по линията на енергийните доставки, акцентира икономистът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР