Ако се докаже, че повредата на подводен газопровод и телекомуникационен

...
Ако се докаже, че повредата на подводен газопровод и телекомуникационен
Коментари Харесай

НАТО се заканва с решителен отговор при умисъл зад аварията на газопровода в Балтийско море

Ако се потвърди, че повредата на подводен газопровод и телекомуникационен кабел под Балтийско море е резултат от умишлена офанзива, отговорът на НАТО ще бъде хладнокръвен. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от " Ройтерс ".

Той уточни, че значимото сега е да се обясни какво тъкмо и по какъв начин се е случило.

" Ако се потвърди, че това е нахлуване против сериозна инфраструктура на НАТО, то ще бъде посрещнато от единен и съдбоносен отговор от Алианса ", увери Столтенберг преди среща на министрите на защитата на страните от военния съюз.

Подводният газопровод " Балтикконектор " (Balticconnector) и телекомуникационен кабел, свързващ Финландия и Естония, бяха развалени в неделя.

Вчера Хелзинки съобщи, че повредата може да е в
 Естония: Голяма мощ е развалила газопровода в Балтийско море
Естония: Голяма мощ е развалила газопровода в Балтийско море

Как ще реагира НАТО, в случай че страна стои зад повредата?

По-рано през днешния ден пък естонският министър на защитата Хано Певкур уточни, че повредата на газопровода е породена от

Хенри Ванханен, теоретичен помощник във Финландския институт за интернационалните връзки, съобщи, че главният въпрос ще бъде по какъв начин ще реагира НАТО, ако бъдат събрани доказателства, че зад повредата на тръбопровода стои някоя страна.

Около година по-рано - на 26 септември 2022 година, няколко необясними подводни " Северен поток 1 " и новоизградения " Северен поток 2 " , които свързват Русия и Германия през Балтийско море.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания, като и съгласно двете страни. Все още обаче не е открито кой е причинителят. Двете страни и Германия проверяват случая.

Руското външно министерство упрекна и трите страни в съзнателно закъснение и в опит да прикрият кой стои зад офанзивата.
 Обединеното кралство оказва помощ на Финландия и Естония да проучат гърмежа на газопровода
Обединеното кралство оказва помощ на Финландия и Естония да проучат гърмежа на газопровода

Позиция на Лондон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР