Ако решите да пътувате за Албания, задължително трябва да оставите

...
Ако решите да пътувате за Албания, задължително трябва да оставите
Коментари Харесай

Албания без предразсъдъци

Ако решите да пътувате за Албания, наложително би трябвало да оставите предразсъдъците. Страната на орлите и на бункерите не е от " уау " страните, които притеглят като магнит туристите с блясъка и обилните витрини. Все още екзотична, Албания от няколко години се отваря към туристическите тълпи. И се пробва бързо да трансформира този бранш от стопанската система в първокачествен.

Осеяна с бункери, издигнати от Енвер Ходжа преди десетилетия, през днешния ден Албания влага в хотели. Фирмите за строителни материали се редят около към момента недобре построената инфраструктура и са съвсем толкоз, колкото са и автомивките в родината на Скендербег. Националният воин на албанците, на който е кръстен и известният още по времето на социализма коняк, участва освен по сувенирите, само че и във всеки град. Що се отнася до коняка, туристите го купуват за спомен, а локалните всекидневно не го пият. Те залагат повече на... ракията. Понякога тя е много разочароваща за българите с нейните 20 градуса.

Първите усещания от Албания са за друга от упованията страна. Разказите за " албанския реотан ", колкото и да звучат като анекдот, имат зрънце истина. В столицата Тирана, във втория по величина град Дуръс или в Круя, родното място на Скендербег, атмосферата е почти идентична. Различен е броят на хората.

Животът в Албания тече умерено, без изнервящи обстановки. Тесните кръгови кръстовища в столицата да вземем за пример и неспирният автопоток не провокират крясъци или ръкомахания. Опитите на чиновниците на реда да сложат ред в хаоса нормално приключват с още по-голям безпорядък. По традиция локалните водачи, които имат книжки едвам от няколко години, не стопират на пешеходна пътека и за туристите е премеждие да си отвоюват секване на пътя. Липсата на правила за придвижване се компенсира в последните години, а опитите на управляващите да контролират ситуацията се показват най-вече в по-строги наказания. Засега. Иначе Албания, споделят, е страната с най-вече мерцедеси на глава от популацията. Това е желаната марка тук, въпреки че през днешния ден се виждат и други " обичани ". И " проблем " с избора на кола няма.

Проблемът в страната през днешния ден се назовава липса на правила. Според локалните по този начин е с търговията с горива - близо 80 на 100 от бензиностанциите са в сивия бранш. Строителството, колкото и бурно да се развива, също не е регламентирано. Липсват стандарти, а доста от постройките не са узаконени. Затова и последствията от земетресенията са обилни. Ако това не се промени, ще има и по-сериозни проблеми, разясняват специалисти. Все още страната прохожда и в археологическите разкопки. Дори откритото мъчно се опазва и е обект на застрояване от натрупали капитали локални предприемачи.

Бегъл взор в региона на един от най-засегнатите от земетресенията градове Дуръс демонстрира, че в бъдеще албанските управляващи ще имат нелеката задача да открият кой по какъв начин е построил хотела си. Адриатическата " перла " на Албания от ден на ден замязва на родния Слънчев бряг. Дългата 10 километра плажна линия е застроена с хотели, а изкопите за нови се усилват. През лятото десетки хиляди плажуващи откриват " нова " Албания - с съвременни хотели, прелестна кухня и положително обслужване. И кристално чиста вода в морето.

В страната на орлите, обитаема от близо 3 милиона души, има относително малко равнинна територия, доминират планинските и полупланинските региони. Местните, от които евростандартите са надалеч, отглеждат " слънчеви " плодове и зеленчуци, без нитрати. В съвсем всеки двор има портокалови и мандаринови дръвчета, както и маслини. Месото, сиренето, млякото и хлябът тук са същински. Проблем е водата. Не че няма - в противен случай, още с първите километри на албанска земя може да усетите, че това е страната на автомивките. Водата обаче не е годна за пиянство. Липсата на правила и безразборното дупчене за битум и петрол са повода за замърсяването й. Екологичните проблеми занапред ще тормозят албанците, които към момента изхвърлят боклуците си под път и над път. Дано туристическата промишленост, на която страната залага, наложи и съответните ограничения.

Албанците са повече от уважителни към гостите. Гостоприемни по дух, те няма да оставят никого на пътя. Готови са да подслонят даже чужд, изпаднал в неволя, само че най-вече за седмица. Някогашната необщителност на страната към момента проличава в полутъмните села и градове. Уличното осветяване е семпло, тук-там даже липсва. В къщите тук-таме светят прозорци, множеството фамилии се крият зад солидни щори.

Младите албанци мъчно се задържат по родните места. Обичайно са в огромните градове, по курортите или в чужбина. Повечето приказват британски и италиански, доста са общителни и отворени. Виждат бъдещето си в Европейския съюз, което надали ще стане скоро, с изключение на по " целенасоченост ". Силното италианско въздействие в Албания намира израз в прелестното кафе, което оферират, направено всекидневно с италиански машини. В по-квалитетните заведения майсторите на кафето са подготвени от италиански експерти.

Въпреки несъмнено преобладаващото мюсюлманско население, албанците са по-скоро кланово и национално привързани, в сравнение с религиозно. Очакванията в региона да е цялостно със забрадени дами се разрушават на пух и прахуляк. И мъжете не са с обичайните бради. В Круя, където се намира и крепостта на Скендербег, локалните се майтапят, че бръснарниците са повече от туристическите дюкянчета на сокака. И най-младият, и най-възрастният наложително заран минават през берберницата, с цел да станат почтени за света.

В Албания " не дерат кожи " от туристите. Обичайно можете да се пазарите за всяка стока и съвсем на всички места да пазарувате в евро. Можете и да обръщате валута, освен това търговците са почтени и го вършат по корав курс. Безопасно е да обменяте евро на всички места. Безопасно е и да се движите из огромните градове. И да пътувате по пътищата, макар че тук-там липсват табелки и можете да се объркате. Обикновени джебчийски произшествия, несъмнено, са вероятни, само че като цяло престъпността не е от " дребната ", а от " огромната ". Но това е друга тематика. Някогашната навряна в бункери Албания през днешния ден гостоприемно и гордо се отваря за света.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР