Ако процедурата по приватизация на проекта за АЕЦ "Белене" поради

...
Ако процедурата по приватизация на проекта за АЕЦ "Белене" поради
Коментари Харесай

Ако приватизацията на „Белене“ не успее, реакторите отиват в „Козлодуй“

Ако процедурата по приватизация на плана за АЕЦ "Белене " заради някаква причина не успее, готовите и платени към този момент от НЕК реактори ще отидат на площадка на "Козлодуй ", където ще бъдат употребявани за създаване на нови блокове. Това стана ясно от думите на енергийния ни министър Теменужка Петкова, която организира срещи с управлението и представители на "Росатом " в границите на състоящия се в Москва IX Международен конгрес "Атомекспо 2017 ".

Тя удостовери, че развиването на плана за Втора атомна, както и удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй ", са били измежду главните тематики на диалозите й с руснаците.

Петкова изясни, че в "Росатом " са добре осведомени с желанията на българското държавно управление за потреблението на закупеното съоръжение за АЕЦ "Белене " посредством оповестяването на конкурс за приватизацията на плана. В същото време обаче руснаците към този момент нямат желание да вземат участие в реализацията на плана като вложител, а само като реализатор.

Същото се отнася и до възможното пренасяне на реакторите и останалото съоръжение на площадката на АЕЦ "Козлодуй " за потреблението му за създаване на нови блокове там, в случай че "Белене " в последна сметка се провали, стана ясно още от думите на Петкова. Тя означи още, че на процедура без присъединяване на съветската страна няма по какъв начин да се осъществя който и да било от двата разновидността.

"По-скоро настройката на "Росатом " е да бъдат реализатор при възможна реализация на този план. Ние ще проведем процедура по приватизацията му, както неведнъж към този момент сме заявявали. Ако вероятно тази процедура не завърши сполучливо, ще мислим за реализация на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй ". Което още веднъж ще бъде обвързвано с дейното присъединяване на нашите сътрудници от "Росатом " ", изясни Петкова.

Тя означи още, че българската страна държи извънредно доста на отбраната на нашия интерес при възможен градеж на АЕЦ "Белене ". И изключително доста на отбраната на изхарчените към този момент съществени суми по плана.

"В него към този момент е генериран един доста сериозен запас. Това са пари на българските данъкоплатци – близо 3 милиарда лева Като виновни политици и държавници би трябвало да мислим за това по какъв начин парите на българските данъкоплатци да бъдат изразходвани по най-хубавия и най-ефективен метод. Както и да подсигуряваме своята енергийна сигурност и надлежно - едно положително икономическо развиване на страната ", сподели енергийният министър.

В тази връзка тя означи, че се чака нуклеарната енергетика да залегне съществено в новата енергийна тактика на България, за правенето на която към този момент се работи в министерството, както и от Българска академия на науките. Петкова чака работата на учените да завърши до края на август или началото на септември, което се отнася както до мнението им и рекомендациите за самата енергийна тактика, по този начин и във връзка с предоставената им задача да намерят най-хубавия за страната метод за реализацията на плана "Белене " и готовото съоръжение за централата.

"Докладът на Българска академия на науките ще даде по-голяма изясненост за решението, което би трябвало да вземе българското държавно управление, обвързвано с нуждата за създаване на нова нуклеарна мощ и за най-ефективно потребление на оборудването, което към този момент е наше ", акцентира Петкова.

Тя напомни, че доста държи на това в създаването на новата ни енергийна тактика да вземат участие и специалисти от всички показани в Народното събрание партии, към които преди време изпрати покана да излъчат свои специалисти. Крайният период за това изтече преди седмица, само че процедурата по излъчването на въпросните представители към момента не е завършила.

Петкова бе безапелационна, че извънредно доста държи специалисти на тези партии да вземат участие в съставянето на тактиката. От една страна, тъй като тя се приема от Народното събрание и е значимо той да има интензивно присъединяване в него, а сред политическите сили да има консенсус по тези значими въпроси. И от друга, защото енергийната тактика ще обгръща дълъг интервал от време – до 2030 година с вероятност до 2050 година, защото развиването на нуклеарната енергетика за България ще е доста значимо, както от позиция на ограниченията, заложени в Парижкото съглашение, по този начин и във връзка с развиването на бранша у нас и на стопанската система като цяло.

В тази връзка тя прикани политиците да бъдат виновни и да мислят визионерски, защото в тази ситуация става дума и за отбраната бъдещите генерации.

Петкова добави и че все още 33% от електрическата енергия в България се доставя от АЕЦ "Козлодуй " и за страната ни е доста значимо секторът на нуклеарната енергетика да продължи да се развива. По отношение на плана "Белене " Петкова напомни, че инвеститорски интерес несъмнено продължава да има.

"В рамките на предходния мандат организирахме срещи със заинтригувани компании. Но най-хубавият метод да се ревизира до каква степен е действителен този интерес, е като се организира една обществена процедура, транспарантна, в границите на която всеки един вложител ще може да съобщи своя интерес и надлежно параметрите, с които кандидатства. А ние ще имаме опцията да изберем най-хубавата за България оферта ", изясни още тя. И добави, че страната ни разчита извънредно доста на поддръжката и съдействието с "Росатом ".

"Те ще стоят твърдо зад нас, както постоянно са го правили и във връзка с удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на "Козлодуй ". Винаги сме имали тяхната поддръжка. И техният доста добър експертен капацитет, който влагат за това ние да можем да удължим живота на двата блока ", сподели още енергийният ни министър.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР