Ако продължи да се следва моделът за приоритизиране на развитите

...
Ако продължи да се следва моделът за приоритизиране на развитите
Коментари Харесай

Светът се е запътил към "ваксинен апартейд"

Ако продължи да се следва моделът за приоритизиране на развитите стопански системи, пандемията няма да бъде сложена под надзор с години.
" Ваксинен апартейд " - това е новата коронавирус рецесия, пред която се изправя светът. Оптимизмът от идването на имунизациите против ковид е на път да бъде засенчен от пречките пред достъпа до имунизации за доста страни. Развитите стопански системи като Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз се договориха да закупят милиарди дози, до момента в който фармацевтичните компании още организираха проби върху разработките си. По данни на Организация на обединените нации 10 страни с високи приходи са си обезпечили 75% от актуалните световни доставки, а отчет на организацията против крайната беднотия ONE Campaign сочи, че най-богатите страни евентуално ще разполагат с над 1 милиарда непотребни дози.

В същото време по-бедните стопански системи изостават с месеци и даже години от Запада. Те са оставени да разчитат на доставките от COVAX - интернационалната стратегия за шерване на ваксини, координирана от Световната здравна организация (СЗО), и това " имунизационно неравноправие " ще се отрази отрицателно както в здравен аспект, по този начин и върху възможностите им за постпандемично възобновяване.

Разбираемо е, че развитите страни желаят бързо да имунизират задоволителна част от популацията си, с цел да реализиран " стаден " имунитет тази година и да овладеят инфектирането. Но сходни цели няма да бъдат сполучливо изпълнени, в случай че не включват останалата част от света. Защото вирусът не стои в една страна, а обособените стопански системи не се възвръщат, когато световните вероятности не са положителни. Както споделя генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус: " Няма да сложим завършек на пандемията на никое място, в случай че не сложим края й на всички места. "
Измамно възприятие за сигурност
" Познатите рамки на световното неравноправие още веднъж изникнаха с набирането на скорост на световните имунизационни стратегии ", показва в собствен разбор Зайнаб Усман, шеф на програмата за Африка към Carnegie. В множеството небогати и разрастващи се страни имунизациите са недостъпни даже за медицински чиновници на първа линия. По данни на Economist Intelligence Unit Африка, сходно на по-голямата част от развиващия се свят, няма да има достъп до имунизации преди 2023 година за здравните служащи, възрастните и другите уязвими групи, а срокът се удължава до 2025 година за всеобщо покритие.
Капитал - брой 10
Експерти предизвестяват, че в случай че продължи да се следва този модел, пандемията няма да бъде сложена под надзор с години. " Светът е изправен пред два разновидността за бъдещето - при първия всички страни се сплотяват, с цел да овладеят ковид-19; при втория богатите страни излизат от пандемията, а разрастващите се пазари - не. Тогава се появяват две съсловия - имунизирана и неимунизирана ", пишат в материал за Washington Post Мелиса Флеминг, заместител генералният секретар на Организация на обединените нации за световните връзки, и Джон Уайт от здравния уеб страница WebMD. Според тях изборът, който развитите страни създадат в този момент, ще предопредели кое бъдеще ни чака, като семената на " двукласовото на следващия ден " към този момент са посети.

Ако страните с високи приходи изберат така наречен ваксинен шовинизъм и ваксинират само своето население, което да докара до наново отваряне на бизнеса, събирания в заведения за хранене и всеобщо потребление на интернационалните полети, това възприятие за сигурност може да се окаже лъжливо. " За да се управлява пандемията в международен мащаб, тя би трябвало да се управлява във всяка една страна. Ако го вършим сполучливо единствено в няколко страни, а в останалите има високи равнища на възпаление, това значи, че вирусът постоянно може да се върне назад и да засегне незащитени групи в регионите, в които се стремим да държим епидемията под надзор ", споделя пред " Капитал " доктор Петър Марков от Лондонското учебно заведение по тропическа медицина. И добавя, че що се отнася до разновидностите, вероятността те да зародят и какъв брой постоянно това се случва е функционалност от размера на световната вирусна популация, т.е. колкото повече хора в света са инфектирани с ковид, толкоз повече такива разновидности могат да се чакат. " Ето за какво в наш интерес е коренно ограничение на количеството вирус, циркулиращо по света. В момента обаче, когато към момента има изострен недостиг на ваксини, това е мъчно да стане и въпросът е по какъв начин тези ваксини се разпределят, което е обвързвано с държавни ползи, средства и други ", обобщава доктор Марков.
Цената ще заплащат всички
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР