Ако президентът удължи работата на НС с повече от седмица,

...
Ако президентът удължи работата на НС с повече от седмица,
Коментари Харесай

Ако Радев не разпусне НС до седмица, вотът ще е на 23 април

Ако президентът удължи работата на Народно събрание с повече от седмица, с цел да се одобряват значими закони, поради католическия и православния Великден, има две вероятни дати, на които може да се проведат изборите - 2 и 23 април. Това сподели специалистът по конституционно право доцент Наталия Киселова по Българска национална телевизия.
 
Тази година католическият Великден е на 9 април, а православният на 16 април. " Няма период, в който президентът откакто бъде върнат на следващия ден несполучливо проучвателният мандат, би трябвало да разпусне Народно събрание. През последните две години президентът е разпускал Народно събрание за седем календарни дни. Ако приемем, че той удължи този период, факторът по кое време да са изборите демонстрира по кое време да бъде необуздано това Народно събрание. И защото предстоят католическият и православният Великден през април, в действителност имаме две вероятни дати за изборите. Едната е 2 април, а другата е 23 април, изясни доцент Наталия Киселова, специалист по конституционно право.
 
" От конституционно правна позиция нито една от трите функционалности, които Народно събрание има, не беше изпълнена със наличие. Нито във връзка с законодателството, на второ място - Народното събрание не избра държавно управление, нито другите 18 органа, които към сегашния миг са с непопълнени членове. Допълнително бяха дестабилизирани НЗОК и Сметната палата. Според мен това не е инцидентно и в допълнение цели да се сътвори чувство за безпорядък. И на трето място - контролната функционалност, която по принцип Народното събрание упражнява върху държавното управление, беше много употребена, с цел да може да бъдат привиквани министри и да дават отговор за неща, които са настъпили преди встъпването им в служба. Всичко друго, което беше осъществено беше при конюнктурни болшинства ", акцентира доцент Киселова.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР