Ако президентът прецени да връчи този мандат на третата сила,

...
Ако президентът прецени да връчи този мандат на третата сила,
Коментари Харесай

Вигенин: БСП няма да разглежда третия мандат като свой, защо е това тикане към ИБГНИ

" Ако президентът реши да връчи този мандат на третата мощ, която сме ние, ние бихме го възприели като мандат, даден не на Българска социалистическа партия, а на партиите на смяната, които да положат още едно изпитание. Не виждам за какво е нужно това тикане на мандата към най-малката групировка " - това съобщи зам.-председателят на Народно събрание и народен представител от левицата Кристиан Вигенин пред bTV.

След като " ИТН " (ИТН) не получиха поддръжка за своя проектокабинет, а от ГЕРБ оповестиха, че ще върнат незабавно мандата, въпреки че ще предложат свое държавно управление, с цел да могат хората да създадат съпоставяне, Румен Радев би трябвало да даде третия мандат на партия по желание. Третата подред е Българска социалистическа партия, само че " Демократична България " обявиха, че няма по какъв начин, като дясна партия, да поддържат държавно управление с мандат на социалистите. Самите те не желаят да вземат мандата и считат, че е най-добре той да бъде връчен алегорично на групировката с минимум депутати - " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

" Зависи на кого президентът ще даде третия мандат, той е спешен. Ние подхождаме извънредно отговорно и умно и като виждам по какъв начин се развиват връзките сред най-малката групировка и Има Такъв Народ, мисля, че естественият избор за мандата е Българска социалистическа партия . Ако има предпочитание да стигнем до нещо работещо, можем да го създадем ", добави обаче Вигенин.

По думите му всички споделят, че има потребност от държавно управление, че би трябвало да превъзмогнем някои неща и Българска социалистическа партия е дала формулата по какъв начин това да стане това - служебният кабинет да продължи като постоянен.

" Доколкото има компликация към основаване на работещо болшинство, има логичност едно постоянно държавно управление, определено от болшинство в Народното събрание, да стъпи на публичната поддръжка, която имат част от министрите (служебните - б.р.) и мисля, че това е добра композиция . Поне в интервал от половин една година да имаме кабинет ”, разясни той.

И акцентира, че не са прекъсвали диалозите с Има Такъв Народ и, че тяхната връзка е била извънредно цивилизована и експертна и не е имало насъбрано напрежение и обвинявания.

Депутатът разяснява и различен парещ въпрос - за бюджета .

" Темата за основаване на комисия по бюджет и финанси беше повдигната още през вчерашния ден. Ако до петък сутринта се завършват диалозите за председателските места, може да я има още на следващия ден. Още от сряда водим съвещания, имаме импровизирано единодушие в председателския съвет, че освен комисия по бюджет и финанси, вървим към основаване на всички комисии. Днес имаше последни съвещания по председателските места. Ако успеем до на следващия ден сутринта да завършваме тези диалози, още на следващия ден може да имаме тези комисии, в случай че не – в първия работен ден на идната седмица ”, сподели Вигенин.

" За служебния кабинет е значимо доколкото ще може да осъществя упованията на хората и ние като техни представители би трябвало да се научим да превъзмогваме тези излъгани упования, страсти, персонални обиди , може би това е част от пречистването на Народното събрание ”, посочи той.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР