Ако попаднете в Сингапур дори и само за няколко месеца,

...
Ако попаднете в Сингапур дори и само за няколко месеца,
Коментари Харесай

В тази страна жителите са много амбициозни, винаги искат да са първи и да побеждават непрекъснато

Ако попаднете в Сингапур даже и единствено за няколко месеца, най-вероятно ще се сблъскате с " kiasu ". Възможно е преди този момент да са ви предложили чадър в дъжда, само че нормално е нужен единствено един претрупан следобяд, прекаран в извършване на покупки в жегата с децата, с цел да разберете защо става въпрос.

Не е учудващо в случай че не съумеете да се качите в препълнен асансьор и останете пред вратите макар багажа и децата - всички ви изпреварват и ви оставят в изненада.

Ако да се качиш в асансьор наподобява като оцеляване по теорията на Дарвин - ето това е " kiasu ".

Думата идва от китайския акцент Hokkien. Съставена е от " kia ", което значи " боязън ", и " su " - " загуба ". През 2007-а е включена в речника на Оксфорд, където е разказана като " алчно, себично държание ".

Този инстинкт за оцеляване си има своето пояснение - Сингапур е дребна и млада нация, единствено на 53 години, и е в уязвима позиция в средата на Югоизточна Азия. Заобиколена е от съседи, които са културно разнообразни от нея. В съзнанието на сингапурците постоянно я има концепцията, че би трябвало да са си самодостатъчни, че би трябвало да са най-малко с крачка напред. Необходимостта да си пръв става част от обществената душeвност.

На процедура " kiasu " значи, че сингапурците обичат да напредват и доста се тормозят да не бъдат излъгани и задминати. Те ще се редят на безкрайни опашки за най-новия модел смарт телефон или даже за лимитирана серия от играчка Hello Kitty в детско меню в McDonald's.

Сингапурците сами се майтапят със себе си и с навика си на " ръгане с лакти ".

В ресторант за бързо хранене можете да видите по какъв начин си резервират маса и пространството към нея като оставят предметите си, преди да си поръчат.

Kiasu е спорно събитие - никой не обича да се сблъсква с него, само че всички са удовлетворени, когато го практикуват. Погледнато в профил води до разнообразни реакции - от удивление, през лека подигравка, до скука и позор.

Запитани за своите топ 10 цели, сингапурците го включват в листата дружно със спортния си темперамент и концентрацията в себе си. В несъгласие с това слагат фамилията и приятелите си в същия лист. Явно жителите на страната са наясно с компликациите при намирането на персоналния баланс сред устрема към прогрес и ненарушаването на позитивната си ценностна система.

Не всички в Сингапур гледат толкоз съществено на kiasu.

Артистът Джони Лау измисля метод да накара сингапурците да погледнат на себе си и навиците си посредством комедия. Той основава доста известния комиксов воин Господин Киасу. Рисуваният персонаж се трансформира във значима част от сингапурската просвета през 90-те години на предишния век. Сега претърпява подем в нова серия от комикси.



В края на 80-те Лау се връща от Съединени американски щати в Сингапур. Тогава анимацията за възрастни The Simpsons таман прави своя пробив по малкия екран и Лау желае да сътвори нещо сходно. Идеята му хрумва, до момента в който е в армията за наложителната си военна работа.

За негова изненада макар разликите в диалектите в казармата, младите офицери съумяват да намерят общ език посредством войнишкия диалект. Някои думи просто преодоляват културните разлики и измежду тях е " kiasu ", която се оказва постоянно употребена. Лау дава образец с един боец, който бил толкоз изплашен, че очният му обзор няма да мине добре, че наизустил цялото табло.

За него това е показателно за упоритостта на сингапурците да са първи, да са по-напред, да побеждават непрестанно.

Когато Господин Киасу вижда бял свят, реакциите в обществото са смесени. 60% са афектирани, на другите 40% им е смешно. Тези, които са афектирани, са по-консервативни хора, които не одобряват да бъдат излагани обществено и да им се смеят.

Героят обаче става прочут, а от McDonald's даже пускат локален бургер на негово име. От него са продадени 1,2 млн. броя. Самият Лау прибавя, че е добре да си най-малко малко " kiasu ".

Тенденцията обаче е подложена на критика от мнозина - предприемачеството, въодушевено от нея, се цели в краткокрайни облаги, вместо в дълготрайни приходи. Но други сингапурци са устремени към запазването на " kiasu " духа жив.

Много от тях възпитават децата си в тази просвета и са горди от това. Те стартират да търсят предучилищни занимания още когато децата са единствено на шест месеца, наемат им частни учители или ги пращат на спомагателни часове по непознат език.

В такава конкурентна среда на тях би трябвало да им бъде даден допустимо най-хубавият късмет. Изоставането на децата от връстниците предизвиква спомагателна доза стрес.

Някои имат вяра, че неналичието на естествени запаси предизвиква " kiasu " държанието като ключ към триумфа. Според тях просто нямат избор - да си със спортен дух е единственият ти запас.

Така че наподобява, че това не е единствено страхът да не пропуснеш нещо. Това е едно надълбоко възприятие, че единствено упоритостите и настояването на най-хубавото за себе си ще ти донесат триумф.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР