Ако парламентът не приеме предлаганата отсрочка с 6 месеца за

...
Ако парламентът не приеме предлаганата отсрочка с 6 месеца за
Коментари Харесай

Българските жълти жилетки поставиха ултиматум на парламента

Ако Народното събрание не одобри предлаганата пролонгация с 6 месеца за влизането в действие на така наречен закон за горивата (Закон за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен произход), 110 компании на търговци и превозвачи на горива излизат на митинг и ще блокират граници и пътища . Това оповестиха представителите на Националното съдружие на търговците и превозвачи на горива, облечени в жълти жилетки на конференция в Българска телеграфна агенция.
Те упорстват и да имат представители в работната група за пренаписване на закона. За напрежението, основано със закона, съгласно представителите на сдружението би трябвало да бъде понесена политическа отговорност в лицето на вносителя му - депутатът Емил Димитров.
Причина за заканата им е бурната, съгласно тях, опозиция от страна на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/ на предлагането за отсрочване на влизането в деяние на закона. Също и това, че представител на сдружението не бил позволен на съвещанието на отрасловата парламентарна комисия, разглеждала в петък (18 януари) закона въпреки, че решението ѝ е в интерес на сдружението. В деня, когато законът влезе в пленарна зала, дано депутатите проявят разсъдък и одобрят отсрочката с 6 месеца и да включат представител на сдружението, с цел да бъде пренаписан по този начин, че да се осъществя неговата цел - повишение на събираемостта, приканиха българските жълти жилетки.
Законът в настоящия му тип не подсигурява по никакъв метод събираемостта на доходи в бюджета, безапелационен е ръководителят на сдружението Иван Кашилски. Измамник в никакъв случай няма да се записва по този закон, сигурен е той.
" Ние сме хора, които са срещу сивата стопанска система, хора на които също тя пречи, хора, които желаеме да се борим с нея. Но този закон няма да пребори сивата стопанска система. В този закон няма едно деяние, което да я спре и и да влее 1 лев в държавния бюджет ", съобщи представителят на сдружението Симо Симов и изрече признателност на икономическия министър Емил Караниколов и държавното управление, предложили отсрочката и на подкрепилите я депутати на равнище парламентарна комисия. Той разясни, че в сдружението са 110 компании и акцентира, че работят на ярко.
Сдружението сложи и задача за 1 милиарда лева " Изключително огромна интензивност в разискването на законопроекта имаха шефът на " Лукойл " Валентин Златев и вносителят на закона Емил Димитров, съгласно които към 1 милиарда лева се разпределят от сивия бранш в търговията с петролни артикули. Това се дължи, съгласно тях на контрабанден импорт ", напомни Симов. Ако това е по този начин, съгласно калкулации на сдружението - всеки ден през Граничен контролно-пропусквателен пункт на България държавните управляващи позволяват контрабанден импорт на 100 цистерни гориво или почти 2,8 млн. литра . " Това значи, че Агенция " Митници " на практика не работи. Това значи, че основният прокурор от дълго време би трябвало да е образувал досъдебно произвеждане за данъчни закононарушения в изключително огромни размери. Това значи, че нито един митнически чиновник не би трябвало да продължи да работи в организация " Митници ", съобщи представителят на сдружението и заключи, че в случай че контрабандата съществува, то за това виновност носят страната и съответно митническите управляващи и прокуратурата.
Щети на страната може да нанася и фиктивния експорт на петролни артикули, сигнализираха още сдружението и акцентираха, че законът за горивата не е ориентиран натам. Като се има поради, че Законът за статистиката е трансформирал износът на петролни горива в статистическа загадка , може да се каже, че износът на петролни горива от България е тематика табу. И това табу е толкоз мощно, че още веднъж упоменатия закон за статистиката изключва действието на Наказателно-процесуален кодекс като разпорежда, е статистическите данни за експорт на петролни горива не може да се употребяват като доказателство от изпълнителната и правосъдна власт ", уточни Симов. Редно е задачата за 1 милиарда лв. вреди на бюджета да откри своя отговор, добави той и разгласи интернационален конкурс за решение на задачата, а ръководителя на сдружението даде обещание премия от 1000 лева и акцентира, че държавният бюджет ще има изгода.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР