Ако отпадне биодобавката за горивата, то това ще отвори допълнителна

...
Ако отпадне биодобавката за горивата, то това ще отвори допълнителна
Коментари Харесай

Ще унищожат ли цял един бизнес, за да поевтинее дизелът с 3,7 ст.?

Ако отпадне биодобавката за горивата, то това ще отвори спомагателна пазарна ниша за Лукойл и за вносителите на от Българската петролна и газова асоциация. Това съобщи пред OFFNews Венцислав Георгиев от Националния съюз на зърнопроизводителите (НСЗ).
 Петролната асоциация предложи през зимата да не се влага биодобавка в горивата, с цел да паднат цените
Именно търговците на горива предложиха през зимния интервал да се спре влагането на биодобавка, защото тя оскъпява бензина и дизела. Темата бе повдигната около всеобщите митингите от последните дни, в които една от главните тематики за неодобрение са цените на бензиностанциите.

Според Георгиев обаче отпадането на биокомпонента в горивата ще ликвидира един цялостен бизнес в България - производителите на суровина и заводите за преправка.

" Когато излезе директивата на Европейски Съюз за биодобавката, инвестирахме милиони левове в машини, съоръжение, произвеждане на първични материали, хранилища. Сега ще ни унищожат ", сподели зърнопроизводителят.

Според него прекъсването на биодобавката даже единствено за зимния сезон, ще докара до всеобщи банкрути, защото сега складовете са цялостни с тонове рапица и царевица, които чакат преправка за биогориво.

" Не можем да работим на правилото на летния туризъм. " Лукойл " може ли да спре работа за 3-4 месеца ", попита риторично зърнопроизводителят.

Според Георгиев в случай че лобито на петролната асоциация надделее, то продажбите на търговците и производителите на минерални горива ще се усилят доста.

" На процедура те ще запълнят нишата, в която сега сме ние - 6% от дизела и 8% от бензина ", споделя предприемачът от НСЗ.

Според него даже и да бъде отстранена биодобавката, то това няма да се отрази в огромно поевтиняване при бензина и дизела. 

" Делът на биодобавката в крайната цена варира от 2,5 ст./л до 4 ст./л. В момента е тъкмо 3,7 ст./л. Затова ли ще унищожим зърнопроизводството и ще оставим хората без работа ", разяснява Георгиев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР