Ако остане дори само един от тях, най-вероятно това ще

...
Ако остане дори само един от тях, най-вероятно това ще
Коментари Харесай

Майк Помпейо - последният от тръмпистите

Ако остане даже единствено един от тях, най-вероятно това ще е той.

Без да се дистанцира от Доналд Тръмп, даже в този момент, когато мнозина републиканци му обърнаха тил, неговият правилен държавен секретар Майк Помпейо до последно преследва целите си, които са доста значими за консерваторите и очевидно гледа към президентските избори през 2024 година

Вчера, осем дни преди встъпването в служба на определения за президент Джо Байдън, последният от тръмпистите направи следващото си сериозно изказване по адрес на Иран, който бе упрекнат, че се е трансформирал в " новата база " на джихадистите от " Ал Кайда ", терористичната мрежа, виновна за атентатите на 11 септември 2001 година в Съединени американски щати.

Експертите са скептични във връзка с този хипотетичен съюз на шиитски Иран и сунитската " Ал Кайда ". Майк Помпейо твърди, че се е сдобил с " нови сведения ", че подобен съюз съществува от 2015 година насетне.

Датата не е определена инцидентно . Тя съответствува с времето, когато бе подписано интернационалното съглашение, което имаше за цел да попречи на Иран да се снабди с нуклеарно оръжие.

Три години по-късно Доналд Тръмп излезе от това съглашение, възприемано от американската десница като празен чек, от който ще се възползва страна, упреквана от Вашингтон, че поддържа тероризма. Майк Помпейо, парещ последовател на политиката на " оптимален напън " върху Техеран, се пробва да усложни задачата на Джо Байдън, който даде обещание да върне Съединени американски щати в иранското нуклеарно съглашение.

" Ако е правилно, за какво го разкрива осем дни преди отдръпването си от властта ", пита Трита Парси от " Института Куинси за виновна държавна политика " във връзка изказванията за " съюз сред Иран и " Ал Каида ". " Вероятно той желае в оптималната степен да затрудни държавното управление на Байдън, да го накара да поправя неточности ", споделя той пред Франс прес.

Препятствия за Байдън

Ястребът Помпейо в действителност посвещава последните си дни като държавен секретар на основаването на трудности по пътя на бъдещия президент от Демократическата партия, като се концентрира върху ненавижданите от консерваторите Иран, Куба и Китай, а също по този начин върху медиите.

В едно държавно управление, което към този момент не действа, и в което мнозина министри и съветници напуснаха постовете си след щурма на Капитолия от последователи на Доналд Тръмп на 6 януари, Майк Помпейо е един от малцината, които все интензивно работят.

През последните дни държавният секретар анулира рестриктивните мерки на връзките на Съединени американски щати с Тайван, което разгневи Китай.

Той включи бунтовниците хуси, подкрепяни от Техеран, в американския лист на терористичните организации макар опасенията на интернационалната общественост, че Йемен го заплашва апетит.

След това включи Куба в черния лист на страните, подкрепящи тероризма, като по този метод сътвори усложнения за Джо Байдън, който желае да възобнови разговора.

Освен това Помпейо посети централата на предаващото за чужбина държавното радио " Гласът на Америка ", с цел да го разкритикува, че вреди на репутацията на Съединените щати.

Да яхнеш вълните на хаоса

След като репортерка на това радио в Белия дом ходя след него до изхода, несполучливо пробвайки се да му зададе въпроси, още същата вечер тя бе преместена от управлението си на не толкоз влиятелна служба, заяви уеб сайтът " Вокс ".

Причината за това е, че Майк Помпейо, който в никакъв случай не е криел презрението си към множеството медии, от 10 ноември не дава отговор на журналистически въпроси, в случай че не са заложени от консервативни или " другарски настроени " публицисти .

На този ден, една седмица след президентските избори, той отхвърли да признае успеха на Джо Байдън и даде обещание " равномерен преход " към " втори мандат на Тръмп ".

Трябваше да се стигне до насилието в Капитолия и закъснялото заричане за " безпроблемен " преход на Тръмп, който допреди това отхвърляше да признае загубата си, с цел да се съгласи държавният секретар да се срещне със своя предстоящ правоприемник Антъни Блинкън.

За разлика обаче от огромния брой водещи фигури в Републиканската партия, които ясно се дистанцираха от Доналд Тръмп, Майк Помпейо се ограничи до това да осъди офанзивата на 6 януари .

" Случилото се на този ден бе ужасяващо. Историята обаче ще покаже, че този президент и нашето държавно управление свършихме добра работа ", съобщи през вчерашния ден Помпейо в Туитър, хвалейки личната си работа като посланик.

Малко след насилието в Капитолия Помпейо отдели време, с цел да се снима с членката на Конгреса Лорън Боубърт, новата звезда на крайната десница, която предизвика дискусия с изявленията си преди и по време на безредиците.

" Някои считат, че е имало опит за прелом против американското държавно управление и са шокирани. Помпейо гледа всичко това и си споделя: " Мога да яхна тази вълна и да стигна до Белия дом през 2024 година " , споделя със страдание Дейвид Роткопф, експерт по външна политика и публицист, който постоянно подлага на критика Доналд Тръмп.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР