Ако ограничителните мерки, свързани с пандемията на коронавируса, продължат три

...
Ако ограничителните мерки, свързани с пандемията на коронавируса, продължат три
Коментари Харесай

Горанов: Ако изолацията продължи 3 месеца, възстановяването ще приключи в края на 2021 г.

Ако ограничаващите ограничения, свързани с пандемията на ковид, продължат три месеца, възобновяване до предкризисните равнища ще завърши чак в края на 2021 година Ако най-негативният сюжет за спад на стопанската система с 3% се реализира, възобновяване на заетостта се чака да стартира в края на годината и да продължи през 2021 година Това предвижда финансовият министър Владислав Горанов тази заран на конференция, с която показа плана за актуализация на бюджета, утвърден нощес от държавното управление.

Очаква се безработицата да нарасне с към 2 пункта, само че всичко зависи от това какъв брой дълго ще продължат медицинските ограничавания, сподели Горанов.

На депутатите през днешния ден ще бъде препоръчана смяна в плановете, учредена на най-негативния от три сюжета - за спад на стопанската система с 3% за тази година, понижаване на бюджетните доходи с 2.44 милиарда лева, 1.07 милиарда нарастване на общия размер на недостига до 3.5 млрд лева или до 3% от Брутният вътрешен продукт.

" Има и по-положителни сюжети - за опазване на растежа с 0.7% или за нулев напредък " сподели Горанов и акцентира, че е приспособил бюджета към най-негативния сюжет.

Дефицитът ще бъде финансиран посредством взимане на дълг като се разискват благоприятни условия за изтегляне както на външен, по този начин и на вътрешен дълг. Горанов акцентира, че ще изиска от депутатите да усилят лимитите на дълга от сегашните 2.2 милиарда лева на 10 милиарда лева, като от пазара ще се търсят първо 4.2 милиарда а останалата част ще бъде задействана единствено в случай че се наложи след рецесията.

Той увери, че смяна в налозите не се планува.

Финансовият министър сподели, че е съветвал промените с партиите от ръководещата коалиция и е получил тяхната поддръжка, а на съвещание на бюджетната комисия ще разиска тематиката и с представителите на парламентарната съпротива.

Целта на промените е да подготвим с фискални буфери, тъй че всички системи в страната - здравна, обществена, системите за сигурност, да продължат да съществуват, акцентира той. Продължавам да считам, че и в този момент имаме задоволително фискални буфери, само че съм задължен да предложа доста по-негативен сюжет, тъй като в случай че се окажем в обстановка, която да постанова реакция с нови спомагателни разноски, би трябвало да имаме подготвеност ", добави Горанов

Той изрази вяра, че до края на годината промените ще бъдат признати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР