Ако обичате да отглеждате цветя, знаете, че орхидеята е доста

...
Ако обичате да отглеждате цветя, знаете, че орхидеята е доста
Коментари Харесай

За да цъфти орхидеята през цялата година, спазвайте тези правила!

Ако обичате да отглеждате цветя, знаете, че орхидеята е много капризно растение, което изисква деликатна грижа.

Повторното цъфтене не е елементарно, само че е изцяло допустимо – в случай че знаете всички фактори, допринасящи за това и спазвате избрани правила. При оптимални условия цветовете на орхидеята траят от 2-6 месеца. А някои типове цъфтят през цялата година.

1. Разберете възрастта на цветето

Различните типове орхидеи цъфтят сред 1,5 и 3 година. Ето за какво би трябвало да се уверите, че растението е задоволително зряло, с цел да цъфти. За задачата би трябвало да преброите броя на леторастите. При зряло растение, готово да цъфти, те би трябвало да бъдат от 5 до 8.

2. Не местете саксията

Орхидеята не обича даже дребните придвижвания, тъй като реагира във връзка с светлината. Ако би трябвало да пренаредите саксиите, сложете я на светлина, както по-рано.

3. Обърнете внимание на корените

Корените интензивно вземат участие в процеса на фотосинтеза, по тази причина е значимо да се подсигурява, че те получават задоволително светлина.

Вместо керамични саксии е по-добре да се употребяват пластмасови транспарантни съдове с огромен брой дренажни отвори. Не се предлага да държите орхидеите в съдове с релефни стени, тъй като острите ръбове могат да наранят кореновата система.

4. Погрижете се за осветлението

Без светлина (10-12 часа на ден), орхидеите няма да цъфтят. Ето за какво, през есента и зимата, когато има доста малко естествена светлина, цветята би трябвало да бъдат осветявани с лампи.

Ако орхидеята е пуснала стъбълце през есента или зимата, уверете се, че тя няма да почине заради късите дневни часове. Понякога е задоволително да организирате фоновото осветяване единствено за върховете на стъблата. Основното е растението да не се нагрее.

5. Подсигурете допустимата температурна разлика

Катализаторът за цъфтежа на доста типове орхидеи е леката разлика сред дневните и нощните температури. Ето за какво, с цел да цъфти орхидеята, нощната температура следва да не е по-ниска от 4-6° C от дневната.

От края на пролетта до началото на есента, орхидеите могат да са навън, където температурната разлика се реализира естествено. В по-хладно време пространствата с орхидеи би трябвало да се проветряват, като не се позволява течение.

6. Съблюдавайте разпоредбите за поливане

Необходимо е орхидеята да се напоява единствено след изсъхване на почвата – това ще даде опция да се избегне гниенето на корените. След цъфтежа на орхидеята, поливането би трябвало да се понижи на едно на месец. А преди цъфтежа и по време на цъфтежа, орхидеята се нуждае от по-интензивно поливане от нормално.

7. Овлажнявайте въздуха

Друго значимо изискване е влажността на въздуха. В случай на незадоволителна мокрота, орхидеята може да спре да пораства или цветните пъпки и цветове ще пресъхнат прибързано.

За да увеличите влажността в помещението, където пораства орхидеята, можете да поставите паница с вода до цветето. В изключително сухи интервали (когато в къщите включвате отопление), растението би трябвало да се пръска. Оптимална мокрота за орхидеите – от 60% и по-висока.

8. Изберете верния тор

За наторяване на орхидеите се предлага да се употребяват съединения на основата на фосфор и калий, които подтикват появяването на цветни пъпки. Освен това потреблението на такива торове обезпечава образуването на здрави и мощни цветове. Но азотните добавки е най-добре да се заобикалят.

9. Устройте “шокова терапия ”.

Понякога, с цел да се разцъфти орхидеята, й е нужно малко стрес. Когато растението се усеща прекомерно добре, насочва цялата сила към напредък на зелената маса. Един от методите за стимулиране на цъфтежа е да “шокирате ” орхидеята малко: да се понижи поливането или да се сложи растението на по-хладно място.

Следвайте тези правила и орхидеята постоянно ще ви радва с луксозни цветове!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР