Ако няма значителна промяна на фронта, обезкървената нация вероятно ще

...
Ако няма значителна промяна на фронта, обезкървената нация вероятно ще
Коментари Харесай

2 години по-късно: Близо 50% от украинците вече не подкрепят войната

Ако няма забележителна смяна на фронта, обезкървената нация евентуално ще продължи да недоволства от ден на ден и повече

Навършиха се тъкмо 2 години, откогато президентът Владимир Путин разгласи, че признава за самостоятелни двете сепаратистки области в Украйна - Народна република Донецк и Народна република Луганск. Три дни след дългата тирада на Путин тогава - на 24 февруари, стартира и така наречен „ Специална военна интервенция ”.

През тези 2 години спорът в Украйна мина през доста етапи, изпълнени с двустранна агитация, която единствено укрепва и до през днешния ден мъглата на войната. Към момента, макар няколко кратковременни триумфа и макар милиардите помощи от Запада, Киев не печели в спора. И това проличава от настроенията на хората в Украйна във връзка продължаващите боеве.

Основите на онази увереност, която проявяваха Въоръжените сили на Украйна в първите месеци на войната, е пропукана - главно след безапелационния неуспех на дълго говорената и дълго готвена „ контраатака ”, която освен не реализира задачите си, а даже докара до това страната да загуби още територии.

Международния институт по социология в Киев разгласява свое проучване, което прослядва настройките на хората във връзка с спора. В частност главният въпрос е: „ Движи ли се в вярна посока страната? разяснява:

Докато единствено допреди 2 години над 70% от украинците изрично одобряваха протичащото се и отпора, който въоръжените сили дават на руснаците, в този момент картината е друга. Към февруари 2024 година, откакто страната загуби хиляди и безусловно бе обезкървена, откакто и Западът работи към този момент уклончиво във връзка с помощите, обстановката е друга. Едва 11% изрично утвърждават посоката, 33% считат, че може би е вярна. В контрастност преди 2 години тези цифри бяха надлежно 32% и 36%.

Другият контрастност при запитаните се следи при тези, които не утвърждават протичащото се. Докато през 2022 година 9% са счели, че по-скоро не харесват обстановката, а 7% са били безапелационни, че не я харесват, в този момент тези цифри са надлежно 31% и 15%.

С други думи към февруари 2024 година Украйна е разграничена на два условни лагера - 44% от хората утвърждават продължаването на войната, а 46% не. Това е показателно и в действителност предстоящо - 2 години е дълъг интервал от време, за който доста неща можеха да се случат „ вярно ”. Но нищо такова не стана. Така да вземем за пример 90% от украинците харесваха Зеленски през май 2022 година, до момента в който в този момент това съответствие е спаднало до едвам 60% и то единствено този месец - евентуално поради новото предопределение на военачалник Сирски. Въпреки това 69% от запитаните считат, че решението на Зеленски да анулира президентските избори, които трябваше да се състоят тази година, е вярно, в което има огромна доза подигравка.

Както писахме предходната седмица, Китай отхвърли на настоятелната молба на Киев Пекин да работи като посредник за спокойно решение. В същото време самият съветски президент Владимир Путин съобщи в изявлението си с Такър Карлсън в Москва, че е податлив за мирни договаряния, само че единствено в случай че самодейността бъде поета от Запада или от Киев. Това, все още, наподобява нереалистично и в този смисъл спорът ще продължи по сегашния си вектор.

Тази посока обаче наподобява все по-отчайваща за Украйна. В този смисъл е въпрос на време настройките на хората да продължат да се трансформират към отрицателното. А какво значи това за Зеленски, можем единствено да гадаем. Много е евентуално обаче един раздор, който мощно се следи от няколко месеца да се окаже основен. Кметът на Киев Виталий Кличко наподобява все по-разочарован от Владимир Зеленски. И евентуално той ще бъде главният му кандидат за поста, когато властта реши да организира избори - такива ще има „ когато бъде анулирано военното състояние ”.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР