Ако някоя компания в България иска да купува ток директно

...
Ако някоя компания в България иска да купува ток директно
Коментари Харесай

Румъния прави нова сериозна заявка в развитието на ВЕИ сектора си

Ако някоя компания в България желае да купува ток непосредствено от ВЕИ производител или да построи личен слънчев парк някъде в страната, това не би било допустимо съгласно сегашните правила. Единственото място за покупко-продажби с ток е Българската самостоятелна енергийна борса.

А на фона на сегашните високи цени на електрическата енергия и обстоятелството, че възобновимите източници (особено соларите) обезпечават доста по-евтина и налична сила, това е проблем, с който бизнесът се сблъсква, търсейки решение на проблемите си. В прилежаща Румъния обаче към този момент се работи за разрешаване на двустранни контракти за покупка на електрическа енергия, посредством които бизнесът ще може непосредствено да си обезпечава ток, без да е изложен на волатилността на борсовата търговия.

На север от Дунав до неотдавна обстановката беше сходна, като в България и двустранните контракти не бяха налична алтернатива за бизнеса. Нов закон обаче ще разреши това. И, от една страна, бизнесът ще може да си обезпечи сила в дълготраен проект от примерно 15 години, а от друга - може да се привлекат нови вложения във ВЕИ бранша. При тези контракти даден консуматор (например предприятие) може да се контракти с производител (соларна централа) да изкупува несъмнено количество от силата й на закрепена цена за целия интервал на контракта. Обикновено цените по такива контракти в Европа са към 70-75 евро/мВтч при над 200 евро приблизително на европейските тържища в последните месеци.

В последните години Румъния съумява сполучливо да се пласира на пазара за ВЕИ вложения, само че към момента делът на слънчевата сила в летните месеци не е по-голям от 4-5%, като максимален дял в зелената сила имат вятърните турбини и Водноелектрическа централа, които, както в България, в огромна степен са държавни.
Реклама
Това е единствено част от проекта на румънското държавно управление, което също разгласи, че ще увеличи ограничаването за размера на чистото отчитане от 100 на 400 kW и ще направи първия държавен търг за ВЕИ комплекс, обвързван с държавната електропреносна мрежа в идващите месеци. По този метод ще може да се подтиква задоволително енергийният преход на страната от позиция на слънчеви вложения, изключително фотоволтаици. В района само Гърция има по-сериозни вложения в този бранш, като генерално за Европа предстоящо първенци са Испания и Италия.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР