„Ако някой много иска да целуне някого, не мога да

...
„Ако някой много иска да целуне някого, не мога да
Коментари Харесай

На римския площад в киноцентъра Бояна - опери със силни страсти

„ Ако някой доста желае да целуне някого, не мога да забраня на изпълнителите да го създадат “ – по този начин отговори учен Пламен Карталов – шефът на Софийската опера и балет на въпрос какво режисьорско решение е намерил за интимните моменти в операта „ Тоска “.

Причината да го питат сходно нещо на представянето на новия план „ На опера в полите на Витоша " са както противоепидемиологичните ограничения, по този начин и невероятната атмосфера на римския площад в киноцентъра „ Бояна “, където въздухът е нагорещен от мощни пристрастености.

„ От този балкон ще скочи Тоска. На тази стена ще бъде разстрелян Марио Каварадоси. Това ще е замъкът „ Сант' Анджело “, тук ще издигнем щитовете на Атила, там ще бъде колизеумът му. На това място ще донесем нашите прелестни колонади за „ Риголето “. През тази врата ще минава шествието в „ Дон Карлос “. Тук ще издигнем нашия кръст, който е на повече от 30 години, и който използвахме преди време с Николай Гяуров, Никола Гюзелев и Стефан Еленков в ролята на Дон Карлос “ – изясни въодушевено Пламен Карталов.

Той не пропусна да уточни и къде ще бъде оркестърът, а къде – публиката, като посочи, че доста прецизно ще бъдат изпълнени предписанията за отстояния както сред музикантите, по този начин и сред феновете, които ще могат да бъдат до 500 души, ситуирани шахматно. Зрителите ще имат опция да оставят колите си на двата паркинга на киноцентъра.

„ При дъжд от киноцентъра са ни дали зала, а оркестърът ще бъде под козирка “, продължи обясненията Карталов, само че защото получи спомагателни въпроси на тематика метеорологични условия, вместо отговор описа случки.

„ Валеше нечовечен дъжд, само че маестро Григор Паликаров цели пет минути не слезе от пулта – това беше при първото показване на „ Лакме “ с оркестъра на Софийската опера. Благодарение на своята превзетост и професионализъм Паликаров съумя да си довърши фразата, както искаше. Втори път още веднъж доста валеше, само че за благополучие преди да стартираме. Повечето от нас смирено изчаквахме, до момента в който нетърпелива зрителка гласно показваше своето възмущение „ Какво става? Защо не стартират? “ „ Вали дъжд “ – дадоха отговор й съседи по място. „ Но аз чадър имам! “ – недоумяваше зрителката “.

На такива нетърпеливи фенове със задявка и смелост Софийската опера и балет предлага нова територия за среща с живото изкуство. В рамките „ На опера в полите на Витоша” Пламен Карталов ще показа шест спектакъла на римския площад в киноцентъра. Това са три опери от Джузепе Верди - „ Риголето” на 10 и 12 юли, „ Атила” на 15 юли и „ Дон Карлос” на 18 юли; „ Тоска” от Джакомо Пучини на 11 юли, „ Атила”, „ Норма” от Винченцо Белини на 17 юли и „ Кармен” от Жорж Бизе на 19 юли.

„ Най-важното е, че това място има прелестна звучност и няма да употребяваме микрофони, които да модифицират хубостта на гласовете на нашите оперни артисти” - акцентира Пламен Карталов, а по-късно регистрира и още едно съществено преимущество на самодейността – доста от феновете няма да имат различен късмет да влязат и почувстват особения свят в киноцентъра „ Бояна”.

Карталов не скри, че слага спектаклите в необикновената конюнктура най-много поради артистите - тъй като заслужават самобитен антидот против летаргията по време на пандемията. Летаргия, по време на която балерините и балетистите повече от два месеца не са упражнявали своята специалност, а артистите са били принудени да се разпяват по кухни и бани. В същото време от операта могат и да не работят, защото, както разгласи министърът на културата Боил Банов, „ заплатите се получават”.

„ Аз това не мога да го приема съществено, а и артистите ми споделиха - дайте да работим, дайте да се трудим!” – акцентира Карталов. След това споделя по какъв начин първи, при разхлабването на ограниченията, идва да договаря за съдействие с киноцентъра в „ Бояна” и поради това изпълнителният шеф на „ Ню Бояна филмс” Ярив Лернер няма по какъв начин да му откаже.

„ Ако господин Карталов реши да снима опера с морски сюжет, като да вземем за пример „ Малката русалка”, тук има положителни благоприятни условия да го направи. В киноцентъра се намира най-големият контейнер в Източна Европа” – обърна внимание доцент Тодор Чобанов, заместник-кмет по културата. Той присъстваше на представянето на самодейността „ На опера в полите на Витоша ", защото тя е част от календара на културните събития на Столична община и се осъществя под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

Но най-малко към този момент учен Пламен Карталов има други цели – и след представянето на „ На опера в полите на Витоша " отпраши към езерото в Панчарево, където на 26 юни е първото зрелище на мюзикъла „ Mamma mia! “ в границите на новата самодейност „ Музи на водата ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР