Ако някои политици само на думи обединяват различни групи българи,

...
Ако някои политици само на думи обединяват различни групи българи,
Коментари Харесай

Радев и Йотова обединиха политици, артисти и учени

Ако някои политици единствено на думи " сплотяват " разнообразни групи българи, то Инициативният комитет зад Румен Радев и Илияна Йотова на процедура сподели, че това е допустимо. Зад актуалната президентска двойка застанаха доста актьори, учени и политици с разнообразни убеждения. Прави усещане, че от общо 189 имена, 28 са на кметове. Очаквано, по-голямата част от тях са на " червени " градоначалници, само че има и няколко изключения - плевенският Георг Спартански, повдигнат от " Демократична България ", Цветан Ценков от Съюз на демократичните сили, добричкият Йордан Йорданов, повдигнат от локална коалиция към " България на жителите ", карнобатският Георги Димитров и Милена Недева в Каспичан. Седесарите към този момент се отхвърлиха от кмета на Видин поради поддръжката му към Радев и Йотова. В Българска социалистическа партия обаче са удовлетворени, че в листата са кметовете им от регионалните Разград, Плевен и Русе, както и общинските на Горна Малина, Ковачевци, Самоков, Полски Тръмбеш, Тунджа, Троян, Павликени, Пещера, Левски, Попово, Първомай, Родопи, Сухиндол, Правец, Созопол, Дряново и други

Тук са ген. Ангел Марин, който бе вицепрезидент на Георги Първанов, и дясната ръка на починалия Стефан Данаилов - специалистът по просвета Невяна Малчева. Сред поддръжниците на Радев са и лица с политическа кариера в предишното като някогашният народен представител от Движение за права и свободи Осман Октай и Бойко Ноев, министър на защитата в кабинета " Костов ".

Четирима души от Стратегическия съвет на президента влизат в листата - социолозите Александър Маринов и Живко Георгиев, театроведката Гергана Пирозова и енергийният специалист Еленко Божков. Двама души от УС на Българска народна банка също са в Инициативния комитет - Людмила Елкова и Николай Неновски, които бяха назначени от квотата на Румен Радев в централната банка.

Силно застъпена е и просветителната сфера. Седем ректори на университети застават с имената си зад Радев-Йотова - на Лесотехническия университет проф. Иван Илиев, на медицинските в Пловдив и София проф. Мариана Мурджева и акад. Лъчезар Трайков, на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова-Бакалова, на Русенския проф. Христо Белоев, на ВТУ проф. Христо Бонджолов, на Музикалната академия Сава Димитров. Ръководителят на кадедра " Икономикс " в УНСС доцент Ивайло Мирчев, деканът от ТУ в София проф. Невена Малева също са в групата. СУ " Св. Климент Охридски " се показва с няколко свои преподаватели, измежду които е и проф. Искра Баева. От Нов български университет е Любомир Тимчев. Тук е и ръководителят на Тракийския теоретичен институт, както и шефът на Института по винарство и лозарство. Младите учащи са показани с ръководителите на Студентските препоръки във ВТУ и Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите.

Приятелите на ДУМА - публицистите Юлия Пискулийска и Спирдон Спирдонов, също застават зад Йотова и Радев. Анна Заркова и Даниела Кънева са паралелно до " алените " Велислава Дърева и Тома Томов. Групата на публицистите се добавя от Димитър Ставрев, Ева Кикерезова, Копринка Червенкова, Нейка Кръстева, Симеон Идакиев и други Заедно с тях са и шефовете на креативните съюзи на публицистите и писателите Снежана Тодорова и Боян Ангелов.

Над 40 души в Инициативния комитет съставляват културната сфера - музиканти, актьори, артисти, художници и скулптори. Радев е съумял да притегли на своя страна емблематични музиканти от ФСБ - Иван Лечев и Румен Бояджиев. Петър Писарски от " Атлас " също е за президента. Оперната прима Еделина Кънева, шефът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, хореографката на балет " Арабеск " Боряна Сечанова, директорката на отбор " Филип Кутев " проф. Елена Кутева-Тъпкова, диригентът на ансамбъла Георги Андреев и ръководителят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански придават спомагателна тежест на комитета. Орлин Горанов, Мариана Попова и Росица Кирилова също декларират поддръжката си. Скулпторът Валентин Старчев, художникът Греди Асса и актьорът Енчо Керязов са измежду познатите имена, преодолели политически и други другия. Може би за още малко " цвят " измежду основателите е и някогашната мисис България Трансконтинентал Полина Паньова-Балик, която е и лекар по естетическа медицина.

Спортните среди са показани от легендите в битката Георги Мърков и Александър Томов. Левскарят волейболист Владимир Николов е паралелно до цесекаря футболист Емил Костадинов. Мария Гигова показва художествената гимнастика. Зад Радев застава и медалистът от шампионати за хора с увреждания Денислав Коджабашев.

Президентската двойка е съумяла да събере на едно място и ръководителите на съюзи и организации - Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва-Варна, Националната асоциация " Сигурност ", Асоциацията на разузнавачите от запаса. Представители на други военни организации, някогашни шефове на Военновъздушни сили и Генералния щаб на Българската войска, даже първият български астронавт Георги Иванов също застават зад аса в президентството.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР