Ако ние продължим по начина, по който работихме досега, ако

...
Ако ние продължим по начина, по който работихме досега, ако
Коментари Харесай

Присъединяването на България към еврочакалнята отново се отлага

Ако ние продължим по метода, по който работихме до момента, в случай че политиците, тъй като това е политическо решение, и институциите, в това число Българска народна банка, продължат да работят без значение от доста сложната и комплицирана среда, в която се намираме, едно отсрочване на влизането ни в ERM II през 2021 година няма да бъде съдбовно, разгласи шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

Преди експлоадирането на епидемията от ковид упованията бяха, че страната ни може да се причисли към валутнообменния механизъм ERM II, по-известен като чакалнята на еврозоната, през юли. Това бе второто действително закъснение на процеса, откакто финансовият министър Владислав Горанов неведнъж предвижда, че страната ни може да получи покана за участие още през април.

Сроковете, които България си бе сложила за реализирането на първата стъпка по пътя към еврозоната - присъединението към европейския банков съюз и европейския валутно-обменен механизъм ERM II, към този момент не са реалистични, посочи Радев пред NOVA телевизия.

Управителят на Българска народна банка обясни, че се работи се по ограничения за отсрочване на заплащането по заемите. Те би трябвало да подсигуряват безпроблемното действие на паричния режим на страната.

"Това, което ще стане, е, че евентуално до сряда, европейският банков орган ще разгласи насоки и критерии, по които да се ползват тези спомагателни ограничения. В основата им стои въвеждането на целеустремен и краткотраен мораториум, с който се отсрочват или стопират заплащания по банкови заеми. Или казано по-простичко - отлагане на заплащането по банкови заеми ", изясни той.

По думите му хората с ипотечни заеми би трябвало да приказват с банките и това е точно задачата на регулаторните ограничения, които предлага Българска народна банка.

"Да се даде спомагателна еластичност, спомагателни благоприятни условия на комерсиалните банки, тъй че с самостоятелен метод към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко състояние от позиция на финансова адекватност и ръководство на кредитния риск ", добави гуверньорът на централната банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР