Ако нещо стана ясно от интервюто на премиера Бойко Борисов

...
Ако нещо стана ясно от интервюто на премиера Бойко Борисов
Коментари Харесай

Борисов най-добре знае как се избира главен прокурор

Ако нещо стана ясно от изявлението на премиера Бойко Борисов по " Нова телевизия " тази заран, то е, че схемата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) по какъв начин се вършат компромати му е добре известна. И откакто на обезпокоените водещи и невярващите фенове с жесток звук беше поднесено, че номерът е в ефир да се каже нещо погрешно, с цел да остане в съзнанието на хората, водачът на ГЕРБ пусна в обращение тъкмо този прийом.

Така той заяви на жителите, че не различен, а социалистите постоянно са избирали основния прокурор: " Ми те, Българска социалистическа партия, постоянно са си избирали основния прокурор. Те постоянно са си избирали основния прокурор. Даже съветниците на президентите на Българска социалистическа партия нормално стават или основен прокурор, или началник на съда. "

На припомняне за абсурда с изтеклите записи от къщата му в Банкя, когато тогавашният градски прокурор му декларира във връзка с Сотир Цацаров: " Не ми се подсмихвай, ти си го избра ", Борисов се измъкна: " Аз не съм избирал никого.

Както виждате, Българска социалистическа партия сегашният основен прокурор ги брани от самото начало

Иначе това отмъщение, което всички чакаха към Тройната коалиция, щеше да се сбъдне ".

Малко е евентуално министър председателят да страда от амнезия. По-скоро предизборно залага на късата памет на гласоподавателите си. А те в действителност са позабравили. Затова е належащо да напомним единствено няколко публичноизвестни обстоятелството.

Записите от Банкя са скандал, съпоставим с този в Австрия преди няколко дни, при който държавното управление падна. През 2013 година в българските медии се появи запис на Борисов - тогава някогашен министър председател, шефа на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов и земеделския министър в първото държавно управление на ГЕРБ Мирослав Найденов. На записите се чу по какъв начин министър председател и прокурор разискват делото на присъстващия министър, развиването му и показанията на главните очевидци в процеса. От записите излиза наяве и че прокурорът

авансово и нерегламентирано е уведомил някогашния министър председател

за резултатите от следствието за нелегално подслушване в Министерство на вътрешните работи с така наречен цецомобили, по името на вътрешния министър Цветан Цветанов, чийто мандат стана емблема на политическото слухтене. Прокурорът изрича за първи път гласно и друга социална загадка - че дисциплинарните производства, формирани от Висшия правосъден съвет, се употребяват за изнудване. Затова Кокинов се оплаква, че имал " чатал на врата ". " Всеки ме изнудва ", проплаква той на премиера.

Всяка една имитация беше задоволителна държавното управление на ГЕРБ в идващите години да не помирише властта, а участниците в потресаващия диалог да бъдат съдени за закононарушения дружно с част от упоменатите в диалога.

Нищо сходно не се случи! Прокуратурата, ръководена от Сотир Цацаров, не откри никакво закононарушение, с изключение на... нелегално подслушване. Разследващите по остарял кагебистски способ се заровиха да търсят кой посмя да записва висшите представители на властта и си затвори компактно очите за изговорените скандални неща.

Оставка подаде единствено Кокинов, който добре разбра, че това е единственият метод да ограничи вредите за себе си. Той обаче остана в историята с това, че обсъждайки Цацаров и неговия " сложен темперамент ",

възкликва към премиера: " Ти си го избра, не ми се подсмихвай! Ти си го избра! А след туй... "

И Борисов не отхвърля това.

Така основният прокурор беше подложен в обстановка да се ревизира самичък - голям проблем, който стои неуреден и до ден-днешен макар възраженията и на Брюксел, и на Венецианската комисия. Неразследвани останаха скандалните зависимости на върховете на прокуратурата от държавното управление. Търговията с въздействие изобщо беше подмината и продължава да бъде подминавана всякога, когато Борисов бъде подслушан и записите видят бял свят.

От политическата сцена беше изтикан само тогавашният аграрни министър, който в записа разкрива практики в повереното му министерство за изразходването на европейски средства. Те останаха без последици и през днешния ден гърмят бомбите с раздаването на европейски средства на шуробаджанашки принцип, а Борисов и компания още веднъж са учудени и сюрпризирани.

Записът в Банкя последва скандалните диалози за " Мишо Бирата ", в които се чува по какъв начин

министър председателят подрежда на тогавашния началник на митниците да изтегли проверяващите от пивоварната

на Михаил Михов, тъй като му бил заречен " да не го закача ". И тук прокуратурата си затвори очите за противозаконното му държание и не образува дело с неуместния мотив, че Борисов си бил направил самооценка.

На премиера му се размина следствие и за третия скандал с подслушване сред две известни дами ( " две каки " по Борисов) от Софийския градски съд, едната фамилна другарка на Цветанов, и техен непосредствен юрист. За разлика от него и против двете бяха формирани наказателни каузи, като приятелката получи и присъда.

За премиера нямаше последици и за убийството (според решението на съда в Страсбург) на Тодор Димов - Чакъра, взривен след нахлуване с гранати от цяла армия, до момента в който се беше залостил самичък във вилата си, с цел да избегне 4-годишна присъда за кражба.

Картите на ръководещите в играта с прокуратурата бяха толкоз добре изиграни

че и съденият по 4 наказателни каузи Цветанов беше оневинен в последния миг, преди да бъде вкаран в килията по едно от тях, откакто получи 4 години затвор на две инстанции. Колкото за " дъвката " му за Костинброд - да не забравяме, че тогава на ГЕРБ изцяло му се размина и жителите по този начин и не схванаха какви бяха тези надписани и приготвени бюлетини, които по-късно минаха за " брак ".

Факт е, че прокуратурата направи невъобразим чадър през последните 10 години на ръководещите от ГЕРБ и изключително на нейния водач. Даже го привика с скришен SMS във Висшия правосъден съвет, а той връхлетя там, като научи, че желаят да го ревизират за диалозите на " двете каки ". Естествено, че по-късно нахлуване, не го ревизираха.

И още нещо доста значимо - директното самопризнание на министър-председателя, че политически партии избират основните прокурори е мотив за мигновено следствие и изясняване какво знае той за това. Сигурно е, че ще има доста да споделя. По схемата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР