Ако не спите добре, нивата ви стрес се увеличават с

...
Ако не спите добре, нивата ви стрес се увеличават с
Коментари Харесай

Лошият сън увеличава нивата на стрес с една трета

Ако не спите добре, равнищата ви стрес се усилват с една трета, сочи ново изследване.
За задачата учени от университет в Калифорния са изследвали 330 души на възраст сред 18 и 50 години.
В първата част на опита, по-младите участници били подложени на проучване на съня и ядрено-магнитен резонанс. Учените следили мозъчните им талази до момента в който гледат прочувствени видеоклипове в две обстановки – когато са спали добре и когато не са.
Така учените разкрили, че частта от мозъка, която дава отговор за понижаване на напрежението и неспокойството, не работи добре в случай че човек не е спал. В същото време центровете на мозъка, които дават отговор за прочувствени реакции били прекомерно дейни.
Резултатите били същите и в останалите възрастови групи.
Екипът от учени разкрил още, че според от това какъв брой са спали участниците и дали сънят им е бил спокоен, могат да предположат какви ще бъдат равнищата им на стрес на идващия ден.
Резултатите посочили, че неприятният сън усилва прочувственият стрес с към 30%.
„ Ако не спим, мозъкът става прекомерно прочувствен без да може да си почине “, разяснява проф. Матю Уокър, водещ проучването.
По думите му това изобретение може да докара до нов метод на терапия на всевъзможни прочувствени и стресови психични разстройства. „ Повечето хора, които се оплакват от стрес споделят, че не могат да спят, само че досега сънят не е считан за ефикасен лек на тези прочувствени положения “, споделя той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР