Ако не се вземат от аптеката наведнъж всички изписани медикаменти,

...
Ако не се вземат от аптеката наведнъж всички изписани медикаменти,
Коментари Харесай

Ще останат ли пациентите без безплатни лекарства?

Ако не се вземат от аптеката едновременно всички изписани лекарства, НЗОК няма да заплаща Преговорите сред Касата и фармацевтите влязоха в задънена улица
 

Притеснение и ужас провокира информацията, че от началото на месец април е допустимо аптеките да не могат да отпускат лекарствени артикули, които се поемат изцяло или отчасти от Здравната каса. Причината е неподписаният контракт сред Българския фармацевтичен съюз и НЗОК. Това основава риск хиляди пациенти да бъдат изправени пред избора или да си заплащат сами медикаментите, или в случай че нямат опция да си ги купуват, да останат без лекуване, сигнализират фармацевтите. Те не са съгласни с измененията, които се пробват да наложат от Касата.
-->
Към момента договарянията сред организациите са " в задънена улица ".

Промените

Според фармацевтите, част от препоръчаните от НЗОК промени лимитират правото на достъп на пациентите до лекарствени артикули, като ги задължават да получат лекарства, които те не желаят. Това се твърди в послание към медиите. Като образец се показва, че в случай че в аптеката не са налични всички опаковки по наставление, Касата няма да покрие цената на рецептата. От НЗОК оферират или да се отпускат всички предписани медикаменти по рецепта, или нищо. Не се позволява вид пациентът да купи да вземем за пример две от медикаментите, а третото да си го търси в друга аптека. " Това ще докара до ограничение на достъпа до лекуване ", показват от браншовия съюз.

От Националната здравна каса излязоха с позиция, в която припомниха, че когато аптека не разполага с предписано лекарство, магистър-фармацевтът е задължен да го обезпечи до 24 часа.

Българският фармацевтичен съюз е изправен пред хипотезата, в която от 1 април 2023 година няма да има подписани и влезнали в действие Условия и ред и аптеките няма да могат да отпускат лекарствени артикули, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК. Това ще е следващата национална рецесия, пред която ще се надигнем за последните две години, предизвестяват от фармацевтичния съюз.

" В условия на дефицит и все по-често срещани усложнения на пациентите да открият някои съответни артикули се основава императивната неспособност да се получат най-малко тези, които са налични. Ако желаните от НЗОК промени влязат в действие, ще се лишават права на пациентите и ще им се вмени обвързване ", считат от БФС.

Освен това от фармацевтичния съюз не са съгласни и с друга концепция на НЗОК - да подават данните след верифицирането на медикаментите към фонда. Според тях това нарушава европейския правилник, в който е регламентиран процесът и в който ясно е посочено, че данните се подават единствено към Българска организация за верификация на медикаментите (БОВЛ), а НЗОК може да ги вземе оттова, защото има достъп до системата.

" Българският фармацевтичен съюз няма по какъв начин да поддържа сходно предложение, защото то е в прорез с правната уредба ", се показва в мнението на организацията.

От Здравната каса обясниха по проблема, че с измененията целят да накарат пациентите да съблюдават лечението, която им е назначил лекарят.

" Основното нещо, за което настоявахме и то е залегнало в новия контракт, е подобряването на контрола на Здравната каса по разходване на средствата ", съобщи ръководителят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му този надзор би трябвало да стане предпазен, с цел да не вършат лекарите административни неточности и фармацевтът да не може да отпуска неверни предписания.

" Едното искане лишава права на пациента. В момента имате право като пациент, в случай че са ви изписани няколко медикаменти на една рецепта, в случай че едното не може да се откри на пазара, или в аптеката го няма, или вие не желаете да го употребявате - да вземете останалите. Касата желае това да бъде неразрешено - Касата или отпуска напълно всичко по рецептата, или нищо, което като пациент ще ви лиши от достъп до терапия, в случай че едно от медикаментите не е налично на пазара ", изясни Маринов.

Според него решение на този проблем е, в случай че лекарят предписва всяко лекарство на обособена рецепта, само че това е доста повече работа за всички.

Димитър Маринов разяснява и втората притеснителна точка от контракта, която касае това аптеките да подават информация за верификация на медикаментите. " Втората точка е  по правилник, само че методът, по който Касата предлага тя да се случва, опонира на регламента и това не зависи даже от българския парламент, нито от министерството, нито от Касата, нито от Фармацевтичния съюз. Това предложение на Касата ще бъде атакувано в съда и ще отпадне ", уточни той.

Срокът на настоящия контракт да бъда продължен до 31.05.2023 година

За да бъде обезпечен достъпът на здравоосигурените лица до лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели, които НЗОК заплаща изцяло или отчасти, представителите на НЗОК (определени на съображение член 45, алинея 17 от ЗЗО и с Решение на Надзорния съвет на НЗОК ╒ РД-НС-04-105/28.09.2022 г.), които следва да изготвят и съгласуват реда за подписване на самостоятелни контракти с аптеките, изпратиха предложение до Българския фармацевтичен съюз за удължение на периода на настоящия контракт до 31.05.2023 година, се споделя в позиция на НЗОК.

Председателят на Български пациентски конгрес Иван Димитров съобщи, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се пробва да постанова своето мнение и то в 12 без 5. НЗОК е станала отдел на Министерство на финансите и Министерство на здравеопазването, уточни Димитров пред Българска национална телевизия. Според него има риск пациентите да останат без лекарства. Обикалянето от аптека на аптека, която да обезпечи всички медикаменти, е неприемливо и не оказва помощ на лекуването на българските пациенти, продължи да подлага на критика Димитров. Той посочи, че НЗОК и Българския фармацевтичен съюз би трябвало да седнат на масата и да се изяснят, че няма да има вид, при който хората да не могат да си вземат медикаментите.

Димитър Маринов добави, че с новите промени за медикаментите, отпускащи се по НЗОК, се дава опция при категорично предпочитание на пациента да получи по-малко от изписаните лекарства. " Няма по какъв начин да приемем нещо, което да опонира на закона. Дори ние да го приемем, съдът ще го анулира, тъй като предлженията на НЗОК не дават отговор на закона и на контрола по верификация на медикаментите ", акцентира Маринов. " Вместо да приказваме да подобрим контрола на разходването на средствата на НЗОК, в този момент се занимаваме с нелепости. Кризата е основана изкуствено в последния миг ", посочи още Маринов.

Пациентската организация " Заедно с теб " също се възпротиви против предложенията на НЗОК да отпадне опцията аптеките да отпускат единствено наличните медикаменти или по-малки количества от рецепта, заплатена изцяло или отчасти от НЗОК, заяви уеб сайтът news.bg. Тези оферти са в ущърб на пациентите, тъй като, в случай че липсва едно лекарство или то е в незадоволително количество в аптеката от трите, изписани в рецептата, пациентите би трябвало да се върнат при лекаря и да изискат смяна в рецептата и в протокола. Такава смяна може и да е неприемлива съгласно техническите условия на касата и надлежно пациентът би трябвало да обикаля по аптеките, до момента в който откри къде да му изпълнят цялата рецепта, показват от " Заедно с теб ". Те са за оставане на в този момент настоящия закон.

Друг проблем, на който от " Заедно с теб " подчертават, е това, че НЗОК би трябвало да реализира механически надзор в действително време на вярното изписване на рецептите от лекарите, а не пациентите да стигат до аптеките и там да схващат, че има неточности или повтаряне и респективно тези лекарства да не бъдат заплащани на аптеките от НЗОК.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР