Ако наблюдавате Земята от космоса, може да забележите внезапни просветвания.

...
Ако наблюдавате Земята от космоса, може да забележите внезапни просветвания.
Коментари Харесай

NASA наблюдава загадъчни проблясъци високо в атмосферата

Ако наблюдавате Земята от космоса, може да забележите неочаквани просветвания. За тях се знае от десетилия, само че в този момент учените са разкрили какво ги предизвиква.

Оказва се, че повода за загадъчното събитие са ледени кристали в горния пласт на атмосферата.

Проблясъците са открити за първи път при започване на 90-те години от Карл Сейгън и сътрудниците му. Сега DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) на НАСА даде задоволително данни, които разрешават на учените да схванат тяхната природа. Отблясъците се дължат на хоризонтални, високо ситуирани ледени кристали. Досега галактическата камера EPIC на DSCOVR е следила 866 от тях.

Екипът на Сейгън е употребявал сондата „ Галилео “, изстреляна през 1989 година, при прекосяването ѝ покрай Земята през 1990 година Целта на екипа е била да види дали ще научи нещо за живота на Земята посредством изображенията, направени от Космоса. Първоначално учените са считали, че проблясъците са отблясъци върху океаните, само че по-късно са разкрили, че те се появяват и над сушата.

Светкавиците са били друго в началото пояснение. Електрическите разряди в атмосферата могат да бъдат задоволително ярки, с цел да бъдат регистрирани от DSCOVR, който се намира на 1 500 000 километра от Земята. Въпреки това екипът е взел поради позицията на Слънцето и ъгъла на снемане на изображенията и е разкрил, че светлините се появяват единствено когато ъглите сред ЕPIC, Земята и Слънцето съответстват. Това оказва помощ на учените да открият, че източникът са хоризонтални ледени кристали в атмосферата.

Инструментите на EPIC могат да измерят височината на облаците и в този случай са пресметнали, че проблясъците идват от високите перести облаци на височина от 5 до 8 километра над земната първърхност.

Откриването на ледените кристали има както близки, по този начин и далечни последствия. Планетарните учени сигурно ще желаят да знаят какъв брой слънчева светлина се отразява назад в космоса от тези атмосферни обединения. Не е ясно сега дали те са задоволително, с цел да имат принос в енергийния бюджет на атмосферата.

Другото разследване касае екзопланети. Тези проблясъци могат да бъдат регистрирани благодарение на комплицирани принадлежности (като подготвяния сега галактически телескоп „ Джеймс Уеб “) и да ни кажат доста за атмосферата на някоя далечна планета.

Източник: IFL Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР