Ако МВР беше гражданска организация или партия, навярно щеше да

...
Ако МВР беше гражданска организация или партия, навярно щеше да
Коментари Харесай

Да направим МВР гражданско сдружение!

Ако Министерство на вътрешните работи беше гражданска организация или партия, вероятно щеше да бъде първа политическа мощ в България. Едва ли са доста сдруженията и институциите у нас, които могат да се похвалят с такава нападателна протестна разпоредителност - почти 20 добре проведени огромни митинга за има- няма 30 години преход. Както и да го сметнем, излиза по един митинг на година и нещо...

И тази година Министерство на вътрешните работи няма да направи изключение. В чест на професионалния празник на ведомството - 5 юли, Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР), дружно със Синдиката на чиновниците в пандизите в България, подкрепени от Конфедерацията на труда "Подкрепа " и Българския лекарски съюз (БЛС) оповестиха, че провеждат народен митинг с искане за почтено възнаграждение на нощния труд.

Оказва се, че в своята 140-годишна история вътрешното ведомство е най-протестиращата институция. Разбира се, от този интервал на битие би трябвало да извадим 45-те години социализъм, през което време милицията беше юмрукът на Българска комунистическа партия и нямаше учредения да се оплаква. А и да е имало, Белене беше на една ръка разстояние.

Да се връщаме пък обратно - преди 9 септември 1944 г,. не си коства. Това е интервал, през който Министерството на вътрешните работи е било и министерство на здравето, и министерство на пощенските услуги, тъй че никак не му е било до митинги от работа. Да не приказваме, че много години при започване на съществуването си Министерство на вътрешните работи е най-близо до главната си задача - да гони де що види разбойниците и да ги отстрелва по лист. Справка - Закон за изтребване на разбойничеството, признат от държавното управление на Стефан Стамболов през 1887-а.

Уж кротки и хрисими земеделци, само че и държавното управление на Александър Стамболийски не си е поплювало - през декември 1922 година то също приема Закон за изтребване на разбойниците.

От тогава до в този момент нещата радикално са се трансформирали, за наслада на разбойниците. Възможно е чисто статистически в този момент те даже да са повече от времената на Стамболов и Стамболийски, единствено дето се прикриват надалеч по-умело и носят бели якички. Министерство на вътрешните работи обаче все по-често се държи по този начин, като че ли е под блокада и напряко изнемогва.

Всъщност при очевидната липса на закони за изтребване на разбойниците и съществуването на Българския хелзинкски комитет това е изцяло разбираемо. В такава обстановка функциите са разменени - полицията към този момент не е юмрукътк на партията, а е боксова круша. Върху нея се упражнява кой ли не, в това число и ромите. А да им го връщаш, не е политически правилно, тъй като Декадата на ромското включване не знае що е календар и все не завършва.

Може би това изяснява за какво Министерство на вътрешните работи се държи като гражданско съдружие, готово постоянно за митинг. Трудно се устоя хем да те бият, хем да ти са скъсани обувките и униформата протрита. А парите да ти стигат до 10-о число на месеца и след това да се чудиш какво да продадеш, с цел да вържеш двата края...

Странно е въпреки всичко, за какво чиновниците на Министерство на вътрешните работи имат повече гражданско схващане от останалата част на българския народ? Двайсет и едно на 100 от хората у нас живеят на ръба на бедността, всеки трети е задлъжнял и живее на заем, а минималната заплата е 560 лв.. Но не стачкуват!

Явно има нещо сбъркано в системата. И изходът е един - при идната промяна върху МВР-темелите да се построи партия. Или най-малко гражданско съдружие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР