Ако изключим неочаквана болест или смърт, президентските избори през 2024

...
Ако изключим неочаквана болест или смърт, президентските избори през 2024
Коментари Харесай

Небивали, неизследвани, но не и немислими

Ако изключим непредвидена болест или гибел, президентските избори през 2024 година ще бъдат реванш сред Джо Байдън и Доналд Тръмп. Това ще бъде доказано от партийните първоначални избори, които през 2024 година ще приключат доста по-рано от нормалното. Обикновено настоящият президент бива определен за номинация на своята партия без особена борба. В ъгъла на демократите това ще се случи още веднъж. Но в републиканския ъгъл, където единият претендент към този момент се е откъснал толкоз напред, че може да си разреши да пропусне ранните диспути, ще бъде много по-странно.

В характерен цикъл на първоначални избори, американците би трябвало да чакат до март или по-късно, с цел да схванат кой ще бъде кандидатът. Този път републиканските първоначални избори може на процедура да са завършили през февруари. И по-късно американците ще бъдат подложени на цели осем месеца акция за същинския избор сред двама непопулярни претенденти - до момента в който съдружниците на Съединени американски щати по света са затаили мирис.

И в случай че първичните избори са по-незначими от нормално, вниманието на политически ангажираните американци (особено тези, които не желаят втори мандат на господин Тръмп) ще се измести от претендента Тръмп към обвинения Тръмп. Федералното дело против някогашния президент за опит да промени изборния резултат през 2020 година стартира на 4 март, денят преди " Супервторника ", когато 13 щата ще гласоподават в републиканските първоначални избори.

Кампанията му ще се опита да се възползва от това съвпадане, като обрисува делата против господин Тръмп като ляв скрит план против негов втори мандат, и ще приканва поддръжниците му да гласоподават за него (и да подаряват в неговия фонд) в символ на опозиция. Една от обичаните политически техники на господин Тръмп е да обръща това, в което е упрекнат, против своите обвинители. Така, въпреки да е съден от федерален съд за подкопаване на американската народна власт, той ще твърди, че същинската опасност за демократичните свободи е федералният съд.
Реклама
Коронацията на претендентите ще се случи в Милуоки, където републиканците ще проведат своята спогодба през юли и в Чикаго, където демократите ще се съберат през август, с цел да се въодушевят за още четири години с господин Байдън (в края на които техният претендент ще бъде на 84 години). Изборът тук-там е още едно увещание за голямата значителност на Средния Запад в изборна година и за степента, в която надпреварата за избиране на президент не е в действителност народен избор.

Ако изборите са оспорвани, каквито са множеството президентски избори в този момент, то резултатът ще зависи от това какво ще се случи в шест щата: Пенсилвания, Уисконсин, Мичиган, Джорджия, Невада и Аризона. Това значи, че щати с общо население 50 млн. души, повече от Испания, само че по-малко от Италия, ще изберат идващия президент. По-голямо съмнение в която и да било от двете направления може да вкара в играта още няколко щата: Ню Хемпшир, Северна Каролина, Минесота, евентуално даже Флорида.

Федералните каузи против господин Тръмп евентуално няма да бъдат завършени преди 5 ноември - денят на изборите, защото правната тактика на господин Тръмп ще бъде да отсрочва и по-късно да апелира. В резултат за първи път Америка ще има претендент за президент, който е обвинен по федерални и щатски закононарушения. Думи като " неразучена територия " и " невиждано " бяха към този момент изтъркани към края на първия мандат на господин Тръмп. Америка ще има потребност от нови за тези избори.

Трудно е да се преувеличи значимостта на резултата от вота за Америка и света. Следващият американски президент ще се изправи пред някои предвидими проблеми. Доверителните фондове, които изплащат пенсиите и здравното обезпечаване за пенсионерите (Medicare), се изпразват. Ядрените стратегии на Иран и Северна Корея още веднъж ще са в дневния ред. И има надвиснала въпросителна към Тайван. Западните анализатори, следящи Китай, считат, че има стеснен прозорец, който съответствува със идващия президентски мандат, през който Китайската народноосвободителна войска би имала преимущество в спора за острова. Така президентът, определен през 2024 година, ще ръководи в миг на оптималната заплаха.
Трудно е да се преувеличи значимостта на тези избори за Америка и света. Реклама
Повечето рецесии обаче са от вида непредвидени. През 2016 година съществена тематика в акцията на господин Тръмп беше излизане на Америка от Близкия изток. По-малко от година по-късно той даде заповед за изстрелване на 59 крилати ракети " Томахоук " против цели в Сирия. Последната година от президентството му мина в несправяне с разпространяването на нов вирус. Президентството на господин Байдън бе по-стабилно и по-успешно, само че тематиките, на които трябваше да отдели най-вече внимание - безредното евакуиране от Афганистан, съветската инвазия в Украйна и войната сред Израел и " Хамас " - бяха непредвидими.

Втори мандат на господин Тръмп обаче ще бъде предвидимо ужасяващ. През идващите 12 месеца ще бъдат съставяни проекти неговата администрация да бъде попълнена с същински вярващи. Пълният резултат е оттатък въображението. Какво би означавало това за външната политика или за дейностите против промените на климата? Дали други страни още веднъж биха избрали популисти с националистически пристрастености по сходство, както направи Бразилия през 2018 година?

За Америка въпросите са даже по-големи. Какво би означавало за демокрацията в страната тя да преизбере човек, който я ръководи по този начин, както го направи господин Тръмп, който беше подложен два пъти на импийчмънт от Камарата на представителите - и който се опита да промени резултата от последните избори?

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР