Ако изглежда, че работите все повече, само за да платите

...
Ако изглежда, че работите все повече, само за да платите
Коментари Харесай

От Япония през САЩ до Европа: Растящите разходи изяждат повишението на заплатите

Ако наподобява, че работите от ден на ден, единствено с цел да платите сметките, най-малко знайте, че не сте сами: възходящите разноски за жилище и опазване на здравето и изгубването на работните места, изискващи междинна подготовка, тормозят живеещите в съвсем всички развити народи, написа Bloomberg.

Заключението е на McKinsey Global Institute. В собствен отчет институтът намира прилики в икономическите промени от 2000 година насам в 22 развити народи. Множество страни в Европа и Азия, както и Съединени американски щати, се радват на мощен пазар на труда през последните години, само че изгодите от него не се разпределят по равно.

Работните места, които изискват междинна подготовка, като да вземем за пример административни офис позиции и претовареност в производството, губят ролята си в Европа и Съединени американски щати, оставяйки поляризиран пазар на труда, в който има място за висококвалифициран и нискоквалифициран труд. В същото време растящите разноски, изключително за жилище, изяждат огромна част от растежа на заплатите през 21 век.

Сред огромните губещи са младите, към 180 млн. души в страните, включени в проучването. Тези сред 15- и 30-годишна възраст не могат да намерят добре платени работни места и " се катерят по жилищната стълбица с надалеч по-ниско благосъстояние от същата възрастова група преди две десетилетия ".

Новините не са единствено неприятни. Заради глобализацията и аутсорсинга през днешния ден живеещите в тези страни могат да работят 6 седмици по-малко годишно и въпреки всичко да си разрешат същото количество облекла, мебели, услуги и други като през 2000.

Други съществени разноски обаче порастват и изяждат растежа на заплатите. В 22-те развити народи заплатите са се покачили приблизително с едвам 0,7% на година сред 2000 и 2018 година

Най-тежко е ситуацията във Англия, където растежът на разноските за жилище, обучение и опазване на здравето изяждат 107% от покачването на приходите.

От 2000 година насам в Съединени американски щати и 16 европейски страни са изчезнали седем милиона работни места със междинна подготовка. Причината се крие в автоматизацията трансформацията на стопанските системи с акцент върху услугите. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР