Ако изборите са редовни, смятаме, че машини ще могат да

...
Ако изборите са редовни, смятаме, че машини ще могат да
Коментари Харесай

Обещание: Купуват машини за вота преди редовни избори

Ако изборите са постоянни, считаме, че машини ще могат да се закупят. Това заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов пред Българска национална телевизия, а мотив за последните ремонти в ИК, на които президентът наложи несъгласие, което на собствен ред би трябвало да се гледа през днешния ден в пленарна зала.

Той разясни, че не споделят претекстовете на ветото на Радев и то ще бъде отхвърлено и в пленарна зала, както преди ден на правна комисия. По думите му претекстовете не са издържани, а в тях самите имало несъгласия. От една страна се посочвало, че машинният избор ще облекчи гласоподавателя, а въпреки това, че поправките за облекчаването на протоколите в действителност щели да затруднят членовете на секциите. Ципов разясни, че при всички положения ще има прекачване на данни от машините в протоколите. Даде да се разбере, че у нас няма такива машини, които да издават протокол, който да дава отговор на условията на ИК.

Александър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация разясни, че гласуването с машини и хартия ще е в интерес на гласоподавателите, макар че имало терзания от основаването на безпорядък. Даде образец с Германия, където машинният избор бил анулиран.

Точно на противоположното мнение се оказа социалистът Явор Божанков, който пък даже даде поръчка,че Българска социалистическа партия ще оспори пред Конституционния съд текстове от закона - за машините и за референдумите. Според него не могат жителите да се питат по въпроси от компетенциите на Велико народно събрание, каквито са гражданските свободи, държавното устройство, териториалната целокупност.

Ципов на собствен ред се аргументира, че смесеното гласоподаване - с хартия и машини  е за да се резервира тайната на вота и да се даде опция хората да гласоподават умерено и изрази терзания от опашки при избор единствено с машини. По думите му ЦИК не би трябвало да има терзания по отношение на организацията на машинния избор., къде ще се съхраняват устройствата. Даде да се разбере, че при потребност способените органи могат да дават пространства. Той даде за образец евровота през 2019 година, когато имало доста добра организация с доставчика.

Относно референдумите и Ципов, и Сиди разясниха, че допитвания по тематики като държавното устройство не анулират провеждането на Велико народно събрание, което в действителност взима финалното решение.

Наред с това тримата разясниха резолюцията на Екологичен потенциал за България, която следва да се гласоподава през днешния ден в Брюксел. ГЕРБ и Оперативна програма разкритикуваха Българска социалистическа партия, че вкарват в нея тематики, отвън тази за корупцията - като Истанбулската спогодба и македонското малцинство.  По думите на Ципов, от Българска социалистическа партия са създали несполучлив опит да изнесат дебата в Екологичен потенциал. " Йончева и Кънев, с цел да завоюват един глас повече, отварят тематики, които затворени от дълго време в българското общество ", аргументира се на собствен ред Сиди.

Накрая Ципов увери, че няма учредения за оставка на кабинета, след упреците от Българска социалистическа партия, че са обезпокоени от икономическото положение на страната. По думите на Ципов във фокуса на бюджета за 2021 година ще е обществената сфера, подпомагането на бизнеса, лечебните заведения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР