Ако изборите бяха сега ПП-ДБ ще получат 25,7%, ГЕРБ-СДС 24,7%,

...
Ако изборите бяха сега ПП-ДБ ще получат 25,7%, ГЕРБ-СДС 24,7%,
Коментари Харесай

Последни данни от социологическо изследване за победителя на изборите

„ Ако изборите бяха в този момент ПП-ДБ ще получат 25,7%, ГЕРБ-СДС 24,7%, ДПС- 13,8%, Възраждане – 12,5%, Българска социалистическа партия – 8,1% и Левицата – 4%. Извън Народното събрание съгласно изследването са ИТН – 2,9%, Български напредък – 2,8% “. Това съобщи Юлий Павлов, шефът на Центъра за разбори и маркетинг, представяйки проучване направено в интервала 16-19 март 2023г.

Според 61,2% от интервюираните би трябвало да има постоянно държавно управление, даже с цената на огромни взаимни отстъпки, като измежду гласуващите за ГЕРБ-СДС - 83%, ПП-ДБ- 70%, БСП- 55%; Възраждане – 37%. Най – скептични за предстоящ парламент са гласуващите за Възраждане и Българска социалистическа партия.

50,3% от интервюираните считат, че в случай че някоя от водещите партии не успее да излъчи държавно управление, то би трябвало да се сформира кабинет от специалисти, без присъединяване на водачи, подкрепено от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Павлов посочи, че упованията за изборна интензивност е колкото предходната, даже малко по-ниска (до 2, 7 млн.). „ Връщането на хартиената бюлетина също усилва шанса за повече гласоподаватели – към 450 000 души са отказали да гласоподават поради въведеното преди единствено машинно гласоподаване, същата цифра хора обаче надали ще отидат в този момент да гласоподават, поради съмнение, че ще се направи държавно управление. Като фактор се акцентират локалните избори на есен и шансът поради тях в този момент още веднъж да няма кабинет “, сподели още той и продължи: 2/3 от интервюираните са показали икономическата рецесия, високите цени и ниските приходи като най – наболели проблеми. 52,6% от интервюираните считат, че служебното държавно управление не се оправя добре, все пак доверието към служебния кабинет е по- огромно в сравнение с при провеждането на такова изследване за постоянните държавни управления.

„ 83,6% декларират, че би трябвало да бъде въведен таван на цените на главните хранителни артикули, това мнение е и при десните - 70% от електората на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС фантазията им е да има таван на цените на главните хранителни артикули “, разясни още шефът на Центъра за разбори и маркетинг.

Относно доверието към политиците стана ясно, че няма политик, при който доверието да е по-голямо от недоверието. Най – одобрявани въпреки всичко са президентът Румен Радев – 44% и вицепрезидентът Илияна Йотова- 37,3%. Гълъб Донев, служебният министър председател, също има над 30% утвърждение, след него са Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев.

На въпроса дали би трябвало да се промени Националният празник на България - 3 март, 74,7% считат, че не би трябвало. " Тази тематика измежду десните партии демонстрира, че техния електорат са на други мнение и 3-ти март би трябвало да бъде непокътнат ", сподели още Юлий Павлов.

Информацията на изследването е събрана посредством директно стандартизирано изявление лице в лице.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР