Ако историята с броя на краваите, които булката получава на

...
Ако историята с броя на краваите, които булката получава на
Коментари Харесай

Назад във времето: На гости на млада булка в музей „Етър“

Ако историята с броя на краваите, които булката получава на Тодоровден, ви се коства „ бабини деветини “ , животът на Тотка Стефанова демонстрира, че сте на неверен път.

Истината е, че през 1990 година тя е млада младоженка и съгласно обичая посреща посетители. Краваите, които получава се оказват нечетен брой и няколко месеца по-късно Тотка ражда момче.
 Музей „ Етър “
Тотка Стефанова е родена в севлиевското село Стоките, от 2000 година живее в Сенник и е един от най-активните членове на локалното читалище „ Св. Климент Охридски “, което на 7 март пресъздаде обичая „ На посетители на млада младоженка “ в РЕМО „ Етър “.

„ От дребна вземам участие в пресъздаването на традиции. В село Сенник възобновихме тази традиция и мога да кажа, че дребните деца и младежите имат огромен интерес към метода на живот на своите баби и прабаби. “
 Музей „ Етър “
Тотка Стефанова се оправя чудесно с ролята на свекървата - богатства, само че строга. Според обичая „ На посетители на млада младоженка “ на първата година след минаването под венчило се посрещат гостите, които са канени на сватбата.

Преди Тодоровден младата младоженка има право да омеси кравай. Свекърът би трябвало да го хареса и едвам тогава го демонстрират пред гостите, които също носят краваи. Ако се окаже, че са нечетен брой - първото й дете ще е момче. Ако са четен - момиче.
 Музей „ Етър “

„ Пак момче ще е “, отсича свекървата Тотка по време на пресъздаването на обичая в музей „ Етър “, когато излиза наяве, че краваите са седем . След Тородовден младата младоженка става булка и към този момент има право да меси хляба в фамилията. 


На някой през днешния ден може да се коства необичайно, само че в предишното това е тип привилегия, смяна в обществения статус. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР