Ако искате да се събуждате по-подготвени за деня, опитайте един

...
Ако искате да се събуждате по-подготвени за деня, опитайте един
Коментари Харесай

Проучване: Маската за очи по време на сън подобрява паметта и бдителността

Ако желаете да се събуждате по-подготвени за деня, пробвайте един съвет за сън: носете маска за очи.

Според изследване, обхванало 122 участници в границите на два опита, блокирането на околната светлина, до момента в който спите, може да усъвършенства бдителността и паметта на идващия ден.

Авторите на изследването от институции в Обединеното кралство, Италия и Съединени американски щати настояват, че това е още едно доказателство за връзката сред светлината и съня - и че контролът върху първото може да помогне за ръководството на второто.

" Околната светлина може да повлияе на структурата и времето на съня ", пишат откривателите в оповестения документ. " Изследвахме по какъв начин носенето на маска за очи, която блокира светлината по време на нощния сън, въздейства върху паметта и бдителността - промени, които биха могли да бъдат от изгода за ежедневни задания като учене или шофиране. "

При първия опит 89 възрастни на възраст от 18 до 35 години са помолени да носят маска за очи по време на сън в продължение на една седмица, преди да минат на сън без нея или да носят маска за очи с дупки (за да се регистрира възможен резултат от дискомфорта при носенето на маска) седмица по-късно.

Лабораторните проби, извършени през последните два дни от всяка седмица, демонстрират, че участниците са се справили по-добре със задачата за асоцииране на двойки думи, която мери способността за припомняне на събития и прекарвания, откакто са имали покрити очи по време на сън. Те се показали по-добре и на тест, който мери времето за реакция.

При втория опит 33 възрастни доброволци на възраст от 18 до 35 години са били снабдени с маски за очи, устройства за премерване на интензивността на светлината при пробуждане и лента за глава за премерване на мозъчната интензивност, до момента в който спят. За да свикнат с изискванията, участниците спали с непокътната маска за очи една нощ и с маска за очи с дупки за втората нощ. Това било последвано от две нощи сън при същите условия, единствено че този път с спомагателни проби.

Отново задачата за асоцииране на двойки думи посочила, че носенето на маска за очи оказва помощ за усвояването на нова информация и образуването на свежи мемоари. Освен това данните, предоставени от лентата за глава, демонстрират, че има връзка сред носенето на маска и по-дългото време на сън с мудни талази, за което се знае, че е значимо, когато става въпрос за повишение на паметта.

" Това демонстрира, че носенето на маска за очи по време на сън е дейно, икономично и неинвазивно държание, което може да бъде от изгода за когнитивните функционалности и да докара до измеримо влияние върху всекидневието ", пишат откривателите.

Въз основа на въпросниците, попълнени от доброволците при двата опита, носенето на маската за очи не е повлияло на времето на съня или неговата дълготрайност, тъй че е малко евентуално тези фактори да са повлияли на резултатите от тестванията, осведоми „ Сайънс Алерт “.

Проучване след изследване демонстрират какъв брой значим е сънят за цялостното ни богатство и здраве. Той може да ни помогне да поддържаме добра форма, въздейства върху прочувствената обработка в мозъка и даже оказва въздействие върху моделите ни на другарство. Това изследване демонстрира, че маската за очи може да усили изгодите от съня. Тъй като доста от ежедневните ни задания изискват зоркост и по-добра памет, може би си коства да помислите дали да не включите маската в личната си нощна рутина.

" Като се има поради актуалният климат на мониторинг на съня и когнитивни подобрители, нашите открития демонстрират, че маската за очи е елементарен, пестелив и неинвазивен метод да се извлече повече от нощния сън ", пишат откривателите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР