Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

The Smarts с двама нови креативен шефове
Георги Златков

Павлина Бонева

Рекламната организация The Smarts към този момент е с двама нови креативен шефове. Това са Павлина Бонева и Георги Златков, които имат дълготраен опит в областта на рекламата и връзките, а от известно време и работят дружно по планове и акции на клиенти на организацията. Досегашният креативен шеф на The Smarts Богдан Русев се отдръпва от работата си за да се отдаде на фамилията си и художествената литература.
Павлина Бонева в продължение на година и половина заема позицията Head of Art в The Smarts, а преди този момент работи в разнообразни организации в Германия, измежду които Ogilvy, Isobar, Butter, McGarryBowen и други Има планове за разнообразни интернационалните рекламодатели, измежду които Mercedes Benz, Goldwell, Ferrero, Ouzo и Shiseido.

Георги Златков е неотдавна в екипа на The Smarts, а кариерата си в рекламата стартира като текстописец. Последната му позиция е като креативен шеф на Havas Sofia. Преди това е бил част от креативните екипи на Huts JWT, New Moment New Ideas Sofia и Intoit Brand Consulting.

" Решението да имаме двама криейтив шефове, един с дизайнерски и един с копирайтърски профил, е чудесна опция да реализираме синергия и това да даде по-силен подтик за развиването на креативния ни капацитет ", разяснява пред медиите Радослав Бимбалов, ръководещ сътрудник на The Smarts.

Даниел Чипев е новият основен изпълнителен продуцент на " Новини и настоящи излъчвания " в " Нова "

Още по тематиката
Питър Стере: Брандовете към този момент са владеене на потребителите, а не на фирмите

Председателят на MSLGROUP за Европа, Близкия изток и Африка пред " Капитал "
26 окт 2017
bTV усилва приходите си и понижава облагата

Финансовият резултат за деветмесечието понижава с 22% заради по-високи вложения и отписване на дълг
26 окт 2017
От началото на седмицата журналистът Даниел Чипев към този момент заема длъжността основен изпълнителен продуцент на " Новини и настоящи излъчвания " в " Нова броудкастинг груп ". След повече от 13 години той се завръща в медийната група, като ще работи под управлението на назначената през септември Вяра Анкова, която пое стратегическото управление на новинарския екип на " Нова тв " откакто близо седем години беше общоприет шеф на Българска национална телевизия. " Даниел Чипев познава чудесно осведомителната среда в България и умее да провежда новините в конкурентно телевизионно наличие, което аудиторията прави оценка ", разяснява Анкова за медиите и добавя, че с помощта на журналистическия си опит Чипев ще способства за повишение на доверието на феновете на новините и настоящите излъчвания.

Даниел Чипев има магистърска степен по телевизионна публицистика от СУ " Св. Климент Охридски " и стартира кариерата си през 1997 година като вътрешнополитически кореспондент в Ефир 2 на Българска национална телевизия. Впоследствие в продължение на няколко години работи в разнообразни малките екрани, измежду които " Ден " и " Нова телевизия ". След това се завръща в редиците на Българска национална телевизия и става един от водещите на ранната емисия " По света и у нас " от сега на основаването й, след това е и водещ и на централната емисия. През 2010 година е назначен за изпълнителен продуцент на новините в Българска национална телевизия, а три години по-късно продуцира следобедния блок " Още от деня ". След това е и на чело на дирекция " Информация " на националната телевизия. " Завръщам се в нюзрума на NOVA след 13 години. През това време научих доста неща и обогатих професионалната си експертиза в региона на новините, натрупах опит и като продуцент. " Нова броудкастинг груп " също непрестанно се развива и това ми дава вяра, че с сътрудниците дружно ще можем да надградим постигнатото и да продължим да вършим справедлива и способена публицистика в името на феновете ", разяснява за медиите Даниел Чипев.

bTV усилва приходите си и понижава облагата

Според формалния доклад на на компанията - майка на " БТВ медиа груп ", Central European Media Enterprises (CME) за третото тримесечие на 2017 година медийната група в България отбелязва растеж в приходите от 10.4% спрямо година по-рано, като се вземат поради разликите във валутните курсове през обсъждания интервал. Така приходите доближават 16 млн. $. Това е и най-голямото записано нарастване на годишна база измежду всички бизнеси на компанията майка. За интервала януари – септември приходите на " БТВ медиа груп " още веднъж нарастват, само че доста по-бавно, равнявайки се на 52.1 млн. $, или с 4.3% повече по отношение на същия интервал през 2016 година

Предпоследното тримесечие на годината е измежду най-силните за българската медийна група и на база оперативната облага преди обезценки и амортизации (OIBDA). Тя нараства с 24.6% на годишна база, като се вземат поради разликите във валутните курсове, достигайки 2.5 млн. $. Отчетът на CME демонстрира също, че от началото на годината до септември обаче " БТВ медиа груп " регистрира двуцифрено понижение от 22% в оперативната облага преди обезценки и амортизации. Така за деветмесечието тя се равнява на съвсем 7 млн. $.

Отчетът за третото тримесечие на съдебномедицинска експертиза е придружен с конферентен диалог, по време на който мениджъри и финансови анализатори разясняват резултатите на компанията. В рамките на това разискване основният финансов шеф в CME Дейвид Стърджион изяснява, че в България приходите от телевизионни реклами се усилват заради по-високите междинни цени, а приходите от абонаменти се намаляват леко през тримесечието, само че се усилват на годишна. Той прецизира също, че разноските на българската група са се нараснали поради направените вложения във висококачествени продукции в избрани времеви шпации, както и поради по-високи разноски за отписване на неприятни задължения.

" Капитал " изпрати въпроси към " БТВ медиа груп " по отношение на регистрираните доходи и облага за интервала, както и за размера на отписания дълг, само че от групата дадоха отговор само, че " нямат спомагателни мнения към оповестената информация ".
Повече по тематиката може да прочетете тук

Ружа Загорска е номинирана в интернационалните награди 2017 PR People Awards
Ружа Загорска

Директорът на SiteMedia Consultancy Ружа Загорска е номинирана в категорията Media Relation Professional of the Year на интернационалните награди за PR експерти 2017 PR People Awards, проведени от американското издание PR News. Тя е единственият български представител в тазгодишното издание и единственият номиниран експерт от Източна Европа. Официалната гала по награждаването на спечелилите ще се организира при започване на декември.

" Номинацията е самопризнание за високото равнище на услугите в областта на връзките у нас. Това e следващото доказателство, че българските PR-практици могат сполучливо да се конкурират с сътрудниците си по света. Все повече и повече наши акции се дават за образец, печелят награди и образуват последните трендове в връзките по света ", разяснява Загорска за медиите. Сред финалистите в 2017 PR People Awards са още експерти от Hill+Knowlton Strategies, Burson- Marsteller, Edelman, HP Inc., Ernst&Young и други.

Български състезателен тотализатор разгласи социална поръчка за цялостно рекламно обслужване

Държавния състезателен тотализатор разгласи социална поръчка за цялостно рекламно обслужване на стойност 10.8 млн. лева без Данък добавена стойност за интервал на осъществяване от три години. Основните действия на изпълняващия поръчката ще бъдат основаване на креативна платформа за създаване и реализация на идейно-художествени концепции, реклама и маркетинг, обществено, корпоративно и медийно обслужване, образуване, осъществяване и модернизиране образа на телевизионно предаване, произвеждане и предпечатна подготовка, закупуване и разпространяване на рекламни форми в съответните канали. Сред критериите за избор с най-голяма тежест е техническото предложение, а след него и препоръчаната цена. Крайният период за подаване на предложения е 2 ноември 2017 година
Повече тук

Спират рекламите на нездравословни храни

Рекламирането на храни и питиета, които не дават отговор на условията за здравословно хранене, се не разрешава. Това взеха решение депутатите на първо четене, откакто гласоподаваха измененията в Закона за храните, написа " Дневник ". 102-ма народни представители гласоподаваха " за ", 29 се въздържаха, а един беше срещу.

Със законопроекта се планува още въвеждането на експлицитна възбрана деца да популяризират генномодифицирани храни и храни, за които има въведени ограничавания за приложимост от деца.

Според вносителите на измененията в Закона за храните планът има за цел да подсигурява здравето и ползите на потребителите, както и да обезпечи използването на правото на Европейския съюз и на националните ограничения в региона на храните за понижаване на сивия бранш при производството, преработката и дистрибуцията на храни.
Повече по тематиката може да прочетете тук

IAB Bulgaria ще следи за спазването на международните стандарти в онлайн рекламата у нас

Българският клон на организaцияta за цифрова реклама IAB (Interactive Advertising Bureau) ще следи за налагането и спазването на новите стандарти при интернет рекламата.

Новите стандарти плануват рекламните формати да са " по-леки ", като по този начин всяка интернет страница ще се зарежда по-бързо, а всеки рекламен формат би трябвало да е основан по този начин, че да наподобява еднообразно добре на другите типове устройства, на които се демонстрира. Според решението на IAB изрично не се толерират натрапчивите реклами.

Управителният Съвет на IAB Bulgaria прикани всички свои членове да се преценяват със международните правила, а на уеб страницата на Сдружението от идната година ще има лист с всички медии, които ги ползват.

През 2018 година парите за туристическа реклама се подвигат с 1 млн. лева

Бюджетът на Министерството на туризма планува през 2018 година да разполага с към 1 млн. лева повече по отношение на в този момент за " политика в региона на устойчивото развиване на туризма ". Това се вижда в плана на Министерството на финансите, който следва да бъде разискван от държавното управление, а по-късно и от Народното събрание, написа " Дневник ".

В разходната част от министерството е записана сумата от 18.098 млн. лева, което е с 1.315 млн. лева повече по отношение на тази година. Конкретно за разпространение на туризма разноските нарастват от 14.473 млн. лева (11 млн. лева от които е чистата сума за реклама по думите на отрасловия министър - бел. ред.) за тази година на 15.707 млн. лева Спрямо 2016 година парите за реклама бяха повишени с 3 млн. лева Съседните на България туристически страни - Гърция и Турция, разполагат с неведнъж по-високи суми за промоция на туристическия си артикул.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Дигитален бизнес

Приходите на компанията-майка на Гугъл - Alphabet са нарастнали с 24% през третото тримесечие

Приходите на Alphabet за интервала от юли до септември са 27.77 милиарда $, което е растеж от 24% по отношение на 22.45-те милиарда $, осъществени през същото тримесечие на миналата година. Доброто показване на Alphabet през тримесечието съгласно известието на компанията се дължи на по-висок от предстоящото растеж при кликовете върху реклами на Гугъл най-вече в Азия, един от определящите фактори за постъпленията на компанията. До огромна степен този растеж в приходите от платена реклама е компенсирал намаляващите цени на онлайн маркетинга и по-високите разноски за трафик, които съставляват проблем за Гугъл от известно време. В резултат на това акциите на Аlphabet доближиха връх от 1048.39 $ за акция по време на постоянната борсова сесия в петък, само че претърпяха известна промяна и спаднаха до цена на затваряне от 1019.27 $ за акция. Компанията въпреки всичко съумя да надмине досегашния си връх от 1016 $ за акция в края на борсовия ден.

Главният финансов шеф Рут Порат и основният изпълнителен шеф на Гугъл Сундар Пичай акцентираха върху мощното показване на предоставяните от компанията видеоуслуги посредством онлайн платформата YouTube и бизнеса на Гугъл в областта на облачните технологии. За последното тримесечие YouTube е отчела приблизително над 100 млн. часа потребителски гледания всекидневно, което е растеж от към 70% по отношение на същия интервал на миналата година, съобщи Пичай. Изпълнителният шеф също по този начин посочи новата абонаментна услуга на YouTube, без обаче да разясни какъв тъкмо е бил нейният принос към цялостното показване на компанията.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Медиен бизнес

Eurosport и Bridgestone стартират взаимно партньорство за Пьончан 2018

Производителят на гуми Bridgestone ще бъде основен сътрудник на Eurosport на Олимпийските игри в Пьончан през 2018 година Този статут обезпечава на компанията рекламно време на телевизионните и цифрови платформи на Eurosport на всички 50 европейски пазара, където медиата оперира. Спортните канали, част от групата на Discovery Communications, поддържат и олимпийската рекламна акция на Bridgestone, която се развива под мотото " Преследвай фантазиите си без значение от всичко " и ще бъде напълно скоро в ефира на Eurosport. От малкия екран пишат, че на по-късен стадий ще излъчва и специфични промо клипове по време на предаването " Зала на славата ", както и при промотирането на Игрите и тяхното директно лъчение в ефира на Eurosport и по Eurosport Player. Bridgestone ще споносорира секцията на канала " Дом на Олимпийските игри ", както и новините и излъчванията с резултати от Игрите, а в обществените мрежи Bridgestone ще спонсорира изявленията с резултати, които медиата разгласява на дневна база.

BBC ще стартира да употребява Machine learning технологията

Британската медийна група BBC ще употребява Machine learning технологията, с цел да разбере какво желае да гледат да гледат другите аудиторни сегменти. Проектът ще се развива в идващите 5 години и има за цел да сътвори " по-персонализиран BBC ", който да може да предлага нова развлекателна стратегия на феновете. В рамките на плана английската медиа ще си партнира със експерти по разбор на данни и специалисти от английски университети, както и с медийни и софтуерни компании, основани в Европа и по света. Те ще проучват потребителските данни, а благодарение на логаритми ще извличат маркетингови и медийни прогнози за желанията на аудиториите. Екипът зад плана твърди, че възнамерява да употребява Machine learning технологията, за личното си цифрово и телевизионно предаване.
Повече тук

Рекламен бизнес

Питър Стере: Брандовете към този момент са владеене на потребителите, а не на фирмите

От началото на годината Питър Стере е назначен за ръководител за Европа, Близкия изток и Африка на PR компанията MSLGroup, част от информационната група на Publicis One. Преди това е заемал длъжността зам.-изпълнителен шеф. Паралелно той е и съучастник в основаната в Стокхолм консултантска компания JKL. Стере има над 20 години опит в сферата за стратегическите и корпоративни връзки, работил е в разнообразни промишлености, измежду които енергетиката, автомобилния бранш, финансовите услуги, тежката промишленост и други Той беше и един от лекторите на тазгодишната конференция на Международната асоциация на PR експертите (IPRA), която за пръв път се организира в София. В изявление пред " Капитал " Питър Стере описа за измененията в PR промишлеността и разликите в връзката сред районите в Европа, както и за опита си с нашумялата PR рецесия във Volkswagen.
Цялото изявление може да прочетете тук

Huawei завоюва сребърно отличие на Euro Effie 2017

Китайският производител на електроника Huawei беше отличен със сребърна премия на тазгодишното издание на интернационалния рекламен конкурс Euro Effie, който прави оценка положителните достижения и резултати през годината. Отличието беше връчено в категорията " IT и телекомуникации " за обществената информационна коледна акция на Huawei през 2016 година #BePresent, която прикани потребителите са оставят мобилните си устройства и да бъдат дружно по време на празника. Инициативата включваше телевизионна реклама, а известни персони се включиха в разнообразни онлайн активации в обществените мрежи. На българския пазар с персонални видеа към потребителите се обърнаха Михаела Филева и Орлин Павлов, които споделиха видеорекламата и приканиха българите да оставят своите устройства настрани. В акцията се включиха и други разпонаваеми персони, които споделиха особено сниманите видеа с Михаела и Орлин, пресъздаващи Коледното обръщение на Huawei.

Реклами по време на Halloween

За страните, в които Halloween е известен празник, той е придружен от дълга подготовка, засилено извършване на покупки и положително въодушевление. Какъв по-добър миг от лансиране на поредност тематични и занимателни рекламни клипове, които да привлекат вниманието на потребителите към даден бранд. Традиционно огромните компании употребяват Halloween, с цел да развихрят въображението си, а профилираното издание AdWeek подбра някои от най-хубавите продукции от тази година. Те включват страшни Роналд МакДоналд клоуни в рекламите на Burger King, поредност от филми на ужасите, основани в партньорство сред FOX и Mars, както и плашещи детски истории в рекламата на Duracell.









Всички реклами може да видите тук

Свободни позиции:

TBI Bank разгласи вакантна позиция за PR експерт.
*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР