Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Красимир Гергов към този момент държи 75% от основаната в Будапеща организация 1080p

През юли медийният и рекламен съветник Красимир Гергов е придобил компания на унгарския пазар - 1080p, която е измежду известните креативен и медийни организации в бранша и има оценки от локални рекламни фестивали. В унгарските медии няма информация за цена на договорката.

Една от евентуалните аргументи за придобиването на унгарската 1080p е и желанието на Гергов да се опита да построи класическа мрежа от организации в района. През есента на 2013 година той купи рекламната организация на към този момент някогашния кмет на Белград и водач на сръбската Демократическа партия Драган Джилас - Direct media.
Повече по тематиката и ползите за агресия на непознати пазари може да прочетете тук> >

Николай Караджов става шеф на Saatchi&Saatchi, а Петър Кесерджиев основен креативен шеф

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (9 октомври)

Избраха спечелилите в състезанието " Сайт на годината " ; Новата програмна скица на Българска национална телевизия демонстрира отвод от съществени тематики за сметка на развлекателни жанрове; Ива Григорова е новият шеф " PR бизнес " в Publicis One и други
9 окт 2018
Радж Рагунатан: Щастието се учи и единствено 10% от него се дължат на материални придобивки

Професорът по маркетинг и създател на книгата " Ти си интелигентен, сполучлив, само че дали си благополучен? " пред " Капитал "
5 окт 2018
Рекламната организация Saatchi&Saatchi, част от информационната група Publicis One, ще има две нови попълнения в управителния екип от края на годината. Сегашният изпълнителен шеф на Българската асоциация на информационните организации (БАКА) Николай Караджов ще заеме позицията шеф на организацията, а основен креативен шеф на Saatchi&Saatchi става Петър Кесерджиев. Преди това той беше креативен шеф на звеното All Channels Advertising, част от информационната група All Channels Communication.

Двамата дружно ще работят в посока развиване и надграждане на работата на организацията както в България, по този начин и на непознати пазари.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Кои страни са най-скъпите търговски марки

Тази година България се подрежда още веднъж във втората половина на класацията със стойност на марката в размер на 54 милиарда $, което е с 15% повече спрямо 2017 година и ни слага на 70-о място съгласно годишния отчет на английската консултантска компания Brand Finance. Това нарастване ни дава преднина с 4 позиции, само че надалеч не е най-хубавото показване на страната ни. В отчета на Brand Finance от 2015 и 2016 година комерсиалната марка на България е на 64-о място в света, тогава обаче на стойност 49 милиарда $.

Тази година ни предхождат марките на страни като Мароко (69-о място), Украйна (60-о място), Нигерия (50-о място), Румъния (45-о място) и Турция (34-о място). След нас остават Сърбия, Хърватия, Кипър, а на последно място е Хондурас.
Повече за класацията и кои страни попадат в топ 10 може да прочетете тук> >

Мрежата за цифрова реклама Httpool стана сътрудник на Фейсбук за България

Мрежата за цифрова реклама Httpool е формалният сътрудник по продажбите на (Facebook) на Балканите, в това число за България, написа " Дневник ".

Httpool в качеството си на формален сътрудник по продажбите на реклама на Фейсбук ще обезпечава препоръки, познания и опит на локалните бизнеси и ще ги подкрепя в техните маркетинг тактики във Фейсбук, Instagram, Фейсбук Messenger и Whatsapp. Целта на съдействието е да достави на локално равнище и на български език поддръжка на рекламодателите на Балканите.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Започна кандидатстването за IAB MIXX Awards

Агенции, рекламодатели и медии могат да вземат участие в четвъртото издание на състезанието за цифров маркетинг IAB MIXX Awards, който се провежда от българския клон на IAB (Interactive Advertising Bureau). Конкурсът ще премине под мотото Digitally bold и цели да отличи най-хубавите и смели практики в цифровия маркетинг. За задачата искащите да се включат в някоя от 11-те категории би трябвало да попълнят онлайн формата за кандидатстване на уеб страницата на конкуренцията, като измежду изискванията за присъединяване е акциите да са осъществени в интервала ноември 2017 година – ноември 2018 година
Повече за състезанието може да разберете тук> >

" IAB България " провежда майсторски клас по цифров маркетинг

Остава по-малко от седмица до началото на майсторския клас, проведен от българския клон на IAB, който цели да запознае курсистите с последните трендове, технологии и принадлежности в цифровия маркетинг. Курсът стартира на 20 октомври и ще продължи един месец, а лектори ще бъдат експерти от сектора, които ще покрият разнородни на практика тематики. Лекциите ще се организират събота и неделя в културен център Г8, а цената на целия курс е 400 лева
Повече за курса и записването за него може да прочетете тук> >

Дигитален бизнес

Фейсбук ще конкурира Amazon с новия си хардуерен артикул Portal

Фейсбук възнамерява да пусне на пазара новото си видеочат устройство Portal. То съставлява хардуер, който употребява екранна връзка и ще се конкурира със смарт спийкъра на Amazon - Echo Show, както и с новите артикули на Lenovo, Sony и LG, в които е включен Гугъл Assistant.

Цената на Portal ще варира съгласно версиите от 199 $ и 349 $. Особеното за продукта е, че разполага с широкоъгълна камера, която автоматизирано държи потребителите на фокус, когато се движат, настояват разработчици на хардуера.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Alphabet стопира Google+ поради накърнимост в системата

[Reuters]
Alphabet, компанията - майка на Гугъл, ще спре потребителската версия на обществената си мрежа Google+. Платформата ще бъде поетапно затворена в границите на 10 месеца, с цел да могат потребителите да изтеглят данните си. Гугъл разгласи, че ще затегне политиката си за шерване на данни, откакто стана ясно, че информация от профилите на най-малко 500 хиляди души може да е изтекла към външни разработчици.

Проблемът е бил открит през март след отчет за това по какъв начин Гугъл споделя данни с външни приложения, като съгласно обява на компанията разработчиците не са се възползвали от уязвимостта и няма изтекли данни.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Фейсбук предлага по-безопасна среда за рекламодатели

Платформата започва нова стратегия, където рекламни клипове ще се демонстрират единствено в безвредно за марката наличие. Заедно с това компанията смъква и цената за присъединяване в програмата на 100 хиляди $ от предходните 250 хиляди $. Тази такса подсигурява, че рекламите, които потребителите виждат, няма да се покажат в наличие, което наранява имиджа на компанията и е рисково за репутацията, което се трансформира във все по-сериозен проблем за марките. За задачата Фейсбук дава обещание, че всяка инспекция ще бъде осъществявана от човек, а не от общоприетия програмен продукт за категоризиране.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Медиен бизнес

Financial Times продължава с протеста си против Фейсбук

Няколко седмици след началото на новата акция Don’t decide until you subscribe ( " Не решавайте, преди да се абонирате " - бел. ред.) Financial Times изцяло заобикаля платформата на Фейсбук. За момента акцията се популяризира посредством външни реклами, както и през Linkedin, Twitter и редица подкастове.

Медийната компания е една от многото, които през май обявиха, че изцяло ще спрат вложенията си във Фейсбук реклами. Причината беше смяна в алогритъма на Фейсбук, която сложи рекламите на FT в списък с " политически заредени реклами ".
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Рекламен бизнес

Кание благодари на Тръмп за Adidas

Срещата на Кание Уест и Доналд Тръмп остави доста въпроси. Един значим отговор обаче пристигна при започване на срещата, когато артистът благодари на Тръмп: " Ти ми даде куража да отида при Adidas. Работата ми с тях ме направи милиардер ". Въпреки че от спортния бранд нямаше следваща реакция, преди срещата предишния четвъртък изпълнителният шеф на компанията сподели през Business Insider, че държанието на артиста не го тормози. Въпреки това в деня на срещата акциите на Adidas паднаха фрапантно. Партньорството сред компанията и Кание Уест стартира през 2015 година
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Lego и Coca Cola се обръщат към почитателите си за създаване на нови артикули

Доскоро уеб страниците като Indiegogo бяха най-вече употребявани от дребни компании, които търсят бързо финансиране. Сега към този момент и огромни интернационалните компании влизат в платформата, търсейки общественото мнение за нови хрумвания и артикули, които да пуснат на пазара. Сред тях са компании като Coca-Cola, Lego, Tyson Foods и други Според Lego това е елементарен метод да се тества пазарът, без да се изразходват запаси. Още през септември Lego стартира да тества разнообразни артикули в Indiegogo.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Картина на Банкси vs. пържени картофи

Фотограф: maltesecreative •
След като картина на Банкси на стойност над 1 млн. паунда се самоунищожи зрелищно на аукцион в " Сотбис " и стана едно от най-коментираните събития на миналата седмица, McDonald’s употребява момента, с цел да подсети на публиката за своите пържени картофи. Рекламните организации TBWA в Малта и DDB Vienna умено използваха похвата за маркетинг в действително време и разгласиха свои версии на случката, в центъра на които са картофите.

Свободни позиции:

HR компанията Bulwork търси Marketing channel expert за собствен клиент, предлагащ решения в региона на сигурността.

HR компанията Bulwork търси Digital analyst и E-mail & digital marketing coordinator за собствен клиент софтуерна компания.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР