Ако има втори тур на президентските избори, Румен Радев ще

...
Ако има втори тур на президентските избори, Румен Радев ще
Коментари Харесай

Сова Харис: Радев става президент, на втори тур ще бие с 2 към 1

Ако има втори тур на президентските избори, Румен Радев ще има преимущество пред Анастас Герджиков в съответствие 2 към 1, тъй като поддръжка от Движение за права и свободи за единия претендент ще отклони към неговия съперник електората на патриотичните партии и тези на смяната. Това излиза наяве от изследване на социологическата организация "Сова Харис " по поръчка на dir.bg.

Напълно сигурни, че ще гласоподават на идните избори, са малко повече от половината живеещи в страната гласоподаватели - 52%. Това демонстрира, че в идната неделя до урните се канят да отидат към 3 милиона души. В съпоставяне с последните парламентарни избори от юли записваме нарастване с към 200 000 гласа, само че спрямо тези от април понижението е в същия размер.

Според резултатите от изследването, не се следи опция за пораждане на спомагателна мотивация, която да подтиква колебаещите се 21% да упражнят правото си на избор. По-скоро пикът на пандемията, умората от присъединяване в избори, езикът на омразата в предизборните акции биха могли да откажат и част от твърдия електорат.

Получените данни демонстрират, че няма обилни промени в електоралните настройки спрямо миналите избори.



Наличието на нов мощен план в пространството на партиите, искащи смяна, води основно до вътрешно преразпределение в този бранш. "Продължаваме смяната " се обрисуват като водач измежду новите обединения, измествайки "Има подобен народ " от върха. "Демократична България " също понася обилни загуби за сметка на партията на някогашните министри от служебния кабинет. "Изправи се БГ! Ние идваме! " също търпи загуби. Социалният профил на групировката на Мая Манолова въпреки всичко й разрешава да удържи равнището за превъзмогване на бариерата за идващия парламент.

На фона на политическата рецесия и неспособността да се излъчи постоянно държавно управление поддръжката за систематичните партии се стабилизира. ГЕРБ се открояват като най-масовия политически индивид. За Движение за права и свободи се отваря късмет да възвърне въздействието си в някои от обичайните за тях региони. Втвърдяването на позициите на тези две партии, изразено и в акциите им, обаче води до още по-изразена изолираност от останалите.

Обществените настроения сега в огромна степен възпроизвеждат обстановката от предишното лято, когато избухнаха митингите. За болшинството от хората от този момент нищо не се е трансформирало. Основните играчи на сцената са същите макар желанието за смяна.

При този баланс на силите нараства смисъла на Социалистическата партия. Бидейки съпротива във времето преди митингите и подкрепяйки политики, близки до искащите смяна, Българска социалистическа партия става допустим сътрудник на новите обединения. Тази роля води и до известно подсилване на електоралния й резултат. Разбира се, съставянето на държавно управление от 4 или 5 политически субекта, изповядващи разнообразни идеологии, е задача с нараснала компликация. Провал за трети път ще дискредитира концепцията за смяна.

Избирателите се съмняват в триумфа на новите партии: единствено към една трета считат, че идващият парламент ще излъчи устойчиво ръководство. Почти толкоз са и тези, които са настроени песимистично, а останалата една трета не могат да преценяват.

Изборът на президент е доста по-лесен за прогнозиране. Според данните, в границите на акцията няма основна смяна в настройките. Настоящият президент продължава да е любимец за идващия мандат. Нещо повече, поддръжката за Румен Радев и Илияна Йотова има късмет да премине границата от половината от гласувалите на първи тур.

Останалите съществени претенденти като Анастас Герджиков, Лозан Панов и Мустафа Карадайъ не съумяват да излязат отвън рамките на поддръжката на партиите, които стоят зад тях. Периодът за налагане на техните кандидатури се оказа прекомерно къс и към този момент мажоритарно те не стоят безапелационно.

Ако има балотаж, противник на Румен Радев с най-голяма възможност ще бъде претендентът на най-масовата партия ГЕРБ. Обявената от Движение за права и свободи поддръжка на втори тур за Анастас Герджиков ще провокира вълна от страна на последователите на патриотичните партии и тези на смяната. При гласуването на втори тур в публичното мнение ще се възвърне разделянето смяната против статуквото. Предварителните резултати демонстрират, че на този терен Румен Радев остава любимец в съответствие 2:1.



В проучването не записваме динамичност на доверието към изявените политически и обществени персони спрямо предишния месец. Кандидат-президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова оглавяват тази самобитна ранглиста. Това корелира с настройките за гласоподаване за тях. Бившите служебни министри - в този момент в нова роля - също се употребяват с високо доверие.

От лицата на "Има подобен народ " най-високо доверие получава ръководителят на последните два Народното събрание Ива Митева. Доверието в ръководителите на партии - Корнелия Нинова, Бойко Борисов, Слави Трифонов, Мая Манолова, Румен Христов, Красимир Каракачанов надвишава каузи на искащите да гласоподават за техните обединения. Това единствено по себе си е добър индикатор за ролята им на водачи.

Естествено е да си задаваме въпроса допустима ли е появяването на непредвидени условия ( "черен лебед ") на финала на предизборната акция, които да трансформират съотношението на силите. Такива биха могли да бъдат следните.

Първо, страхът от новите технологии измежду възрастното потомство и измежду ниско образованите пластове. Нежеланието на тези групи хора да гласоподават машинно е реалност. Повече от 3% декларират, че няма да гласоподават поради машините. Това е цяла парламентарна група, а загубите ще са основно за сметка на систематичните партии, които имат сериозна поддръжка измежду възрастното население.

Второ, всеобщата поява на платен избор. Това отрицателно събитие беше необятно публикувано през последните години. На предходните избори се поставиха съществени старания за пресичането му. Засега има индикации, че виновните институции взимат нужните ограничения тази порочна процедура да не бъде продължена.

Трето, четвъртата Ковид вълна съответствува с датите на изборите. Отражението й върху изборните резултати е огромна мистерия. Около 2 милиона от пълнолетното население на България не има намерение да се имунизира и държанието им е анти-системно. Засега не може да се каже дали това ще избие в политически настройки.

* Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, извършено от "Сова Харис " в интервала 27 октомври - 2 ноември 2021 година измежду 1000 български жители по метода на стандартизираното face-to-face изявление в дома на респондента. Стохастична неточност: оптималната неточност за 50% условен дял при 95% гаранционна възможност: 3,1%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР