Ако има спекула, то тя не идва от производителите, коментира

...
Ако има спекула, то тя не идва от производителите, коментира
Коментари Харесай

Цената на яйцата удари 70 стотинки, за био - 1,17 лева за брой

Ако има далавера, то тя не идва от производителите, разяснява Даниел Божанков

Яйцата по магазините са по-скъпи от всеки път.

Проверка на в хипермаркетите в Добрич сподели, цената за брой яйце е сред 47 и 70 стотинки, според от производителя. В съпоставяне с преди една година, продуктът е двойно поскъпнал. Цената на био производството е още по-нагоре – едно био яйце може да се купи за 1.00-1.17 лева

Според ценовия разбор на главните хранителни артикули на Министерството на земеделието за интервала 4 – 11 януари, в Добрич междинната цена на едро за размер М е била 40 ст. за брой, междинната цена за същия размер в огромните търговски вериги е 50 ст., а за размер L – 54 ст. От медията са потърсили шефа на „ Яйца и птици Зора “ в с. Дончево Иван Иванов, който е бил сбит и е декларирал, че те продават яйцата по към 30 ст. за брой, а какво вършат хипермаркетите е различен въпрос. Цената на продукта на огромната добричка плантация, засечена в магазин от огромна верига, стигна 72 ст.

От медията са потърсили за коментар ръководителя на Асоциацията на промишленото птицевъдство у нас Даниел Божанков. Според него в случай че има далавера, то тя не идва от производителите.

Г-н Божанков, има ли съгласно Вас далавера при цената на яйцата, в случай че те доближиха рекордни стойности?

Определено има нещо, което не е наред, тъй като виждаме, че до крайния консуматор стигат яйца по 50 ст., а на друго място са 72 ст. Ако има някаква далавера, тя би трябвало да се потвърди, само че при всички случаи тя не е при производителя. Комисарят по земеделието Януш Войчеховски сподели в прав текст, че България и Румъния са страните, които не могат да компенсират покачването на цените на суровините от 2020 година насам и работят на загуба. Т.е. в случай че има спекуланти по веригата, то това не са производителите. Ние разчитаме на огромни обороти и също като потребителя нямаме интерес цената да е висока. А сега се получава противоположното – висока цена и потребителите се отхвърлят от продукта, като избират да си купят нещо друго, вместо яйца. И това е във щета на производителите. Общо-взето, във всичко, което се случва, сме пострадали ние.

Как се отразява на цените на яйцата повишаването на суровините?

Суровините, които употребяваме, са извънредно скъпи. Фуражите образуват 70% от нашата себестойност, а цената им от 2020 година насам се е повишила със 100% – от 600 на 1200 лева./т. Има 70% нарастване на всички други разноски – да вземем за пример енергоносители, ветеринарномедицински препарати. Към това прибавяме от време на време дългата верига от производителя до крайния консуматор – през дребен търговец, по-голям търговец, борса, комерсиална верига. Има несъмнено случаи, когато производителят продава непосредствено на веригата – това е най-хубавият случай, защото се съкратява и времето за доставка и яйцата са по-пресни и качествени. Защото по принцип най-полезното яйце е когато се употребява до 9 дни. Това обаче се случва мъчно и ние молим сътрудниците да стартират да се сплотяват. В Асоциацията към този момент сме почнали този развой. Фирмите би трябвало да се сплотяват, да понижат разноските за себестойност, да съкратят веригата.

Каква е себестойността на едно яйце?

Себестойността на едно яйце във фермата е към 30 стотинки, почти. Различно е. Някои производители хранят кокошките с подготвен фураж, други със личен, който сами си вършат, трети гледат подово кокошки, където разноските са по-големи. Зависи и от опаковките. Това образува себестойността и тъкмо не може да се каже какъв брой е. Но себестойността е близка до цената, на която продаваме – с 1-2 стотинки е по-висока, защото не разчитаме по огромен марж за облага.

Защо в чужбина яйцата са по-евтини в магазините?

Ако съпоставяме цената на едро на яйцата в Европейски Съюз и Англия, ще забележим, че тя в България не е нито най-високата, нита най-ниската. По-ниска е от доста от другите страни. Но до момента в който стигне до потребителя тя набъбва и се вижда този резултат – 72 ст. за брой. Има доста аргументи. Другите страни си подкрепят по разнообразни способи производителите на храни. В Полша да вземем за пример има двойно по-голямо субсидиране. Когато имаше проблеми по време на Ковид пандемията, производителите на пилешко и яйца в България не бяха подкрепени, до момента в който другаде имаше сериозна поддръжка. В други страни подкрепиха фермерите с доста по-големи бюджети и предходната година, по отношение на войната в Украйна. Диференцираната ставка на Данък добавена стойност за храните също играе роля – в Полша тя е 3%, в Германия – 8%, в други страни – 9%. С такова подкрепяне те могат да си разрешат да продават по-евтино. Асоциацията ни е поставяла въпроса за понижаване на Данък добавена стойност на храните пред всеки кабинет в последно време, защото това е най-бързият и ефикасен метод да се понижи инфлацията и цените на щанда, както и да се помогне на производителите.

Колко са птицефермите в страната?

По-малко от 300 птицеферми са останали. Това е наклонност от години насам, производителите не устоят и се отхвърлят. Повечето в този момент са дребни и микро предприятия, само че пък стартира уедряване, тъй като дребните ферми не могат да устоят на спешни моменти и провокациите на пазара. Това са фамилни ферми, които нямат мениджърски екипи, които да им движат продажбите, поръчките на първични материали. Затова себестойността на дребните е по-висока, в сравнение с огромните сдружения.

Каква е прогнозата ви за цената на яйцата?

Цената на едно яйце няма да се задържи по този начин висока. Служебният кабинет разгласи преди дни, че стартират инспекции по веригата до крайния консуматор на хранителни артикули и ние се надяваме тези инспекции да дадат резултат. И да се получат действителните цени за клиентите, с цел да се възвърне доверието му в производителите. Цената на яйцата ще стартира да се възстановява. При пилешкото месо има друго – сега продажната цена е под себестойност, поради огромния импорт от Полша и това се оказва сериозен проблем.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР