Ако германският министър на отбраната Урсула фон дер Лаайен бъде

...
Ако германският министър на отбраната Урсула фон дер Лаайен бъде
Коментари Харесай

Може ли тази жена да опитоми европейската игра на тронове?

Ако немският министър на защитата Урсула фон дер Лаайен бъде одобрена за нов ръководител на Европейската комисия, няма да ѝ липсват неотложни задания, с които да се заеме. Но измежду най-спешните ще е тази да реформира погрешно функциониращата система, която я докара до този пост, написа организация Блумъбрг в публицистичен коментар.

Ръководителят на изпълнителната власт в Европейския съюз разполага с огромна власт – дефинира политическия дневен ред на Европейски Съюз, разпределя основните ресори и ръководи администрация, наброяваща над 3000 индивида.

Следващият ръководител на Европейска комисия ще се изправи пред съществени провокации, в това число наближаващия краен период за Брекзит, забавянето на икономическия напредък в Европейски Съюз, комерсиалния спор със Съединени американски щати и засилващите се различия за по-нататъшна интеграция – без да загатваме опцията за нова рецесия на еврото.

Решението кой да заеме тази извънредно значима роля обаче, е влудяваща игра на тронове.

За да бъде номиниран, даден претендент за поста би трябвало да завоюва квалифицирано болшинство измежду водачите на страните членки на Европейски Съюз. Те от своя страна се чака да създадат избора си, вземайки поради резултата от последните избори за Европейски парламент. Веднъж номиниран, претендентът би трябвало завоюва безусловно болшинство от гласовете в Екологичен потенциал, с цел да бъде одобрен на поста.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР